RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Життя на карантині: де і скільки можна заробити

Тотальний карантин істотно змінив ландшафт ринку праці

Тотальний карантин істотно змінив ландшафт ринку праці Фото: Getty Images

У зв'язку з введенням і продовженням карантину, багато українців втратили роботу і, як наслідок, засоби до існування. Так, згідно з дослідженням соціологічної групи "Рейтинг", 32% опитаних українців, які до карантину мали роботу, були вимушені пішли у відпустку "за власним бажанням", а ще 4% - взагалі були звільнені. Шукати хоч якийсь дохід українці просто змушені, адже, за даними все того ж опитування, 63% респондентів грошових запасів вистачить лише на місяць, ще 16% - протягнуть без стабільного доходу тільки 2 місяці. Яку роботу можна знайти в період карантину, дізнавався "Апостроф".

Заробіток офлайн

Тотальний карантин дуже змінив ландшафт ринку праці. Так, якщо сфера туризму, готельно-ресторанного бізнесу, а також спорту та краси практично впали, то в сферах, де робота не припинялася, навпаки спостерігається підйом і рекрутинг нових співробітників.

"Ще не все пропало і не всі ми помремо. Людям просто потрібно розуміти, що якась із поточних кар'єр буде поставлена на паузу, і поки ми будемо заробляти гроші як виходить", - пояснила "Апострофу" hr-експерт сайту robota.ua Тетяна Пашкіна.

А виходить заробляти або на тих підприємствах, де формат роботи не змінився, або - виконуючи віддалені завдання.

Що стосується роботи офлайн, то тут йдеться про супермаркети, АЗС, ну і, звичайно ж, про роботу кур'єрами. За оцінками hr-експертів, наприклад, вакансій на позицію касира в супермаркеті з початку карантину стало більше майже на 60%, мерчандайзера - майже на 50%, операторів на АЗС - на 200%, касирів на заправки - на 160%, кур'єрів - на 100%.

Скільки тут можна заробити? На позиції касира в супермаркеті - від 9 до 11 тисяч гривень (залежно від мережі). Оператор АЗС може розраховувати на 12-13 тисяч гривень, а кур'єром можна заробляти від 8 до 13 тисяч, залежно від того, як доставляти замовлення: пішки, на транспорті компанії чи на особистому автомобілі або мопеді.

Але і в цих сферах карантин диктує свою специфіку.

"Це дуже "текучі" вакансії, адже люди зараз обирають роботу біля дому. Якщо роботодавець не може запропонувати доставку до місця роботи, то люди просто йдуть з роботи, відповідно, вакансії відкриваються", - додає Тетяна Пашкіна.

Ще одна прикмета карантинного часу - самозайнятість на особистому авто. Після того, як громадський транспорт у містах практично зупинився, багатьом українцям довелося перекваліфікуватися в таксистів.

Громадський транспорт у містах практично зупинився Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

"У мене був свій барбершоп на лівому березі, але тепер він не працює, - розповідає "Апострофу" житель столиці Олексій. - Практично всі гроші були вкладені в бізнес, а сім'ю треба ж якось годувати, тому зареєструвався в декількох сервісах і почав таксувати, а що робити? Це завжди живі гроші. Заробіток - як пощастить. Можеш близько тисячі заробити, а можеш за цілий день зробити 3-4 замовлення і заробити гривень 300, але це навіть ще і в мінус собі: треба ж щось відкласти на амортизацію, плюс я виходжу на роботу тільки в респіраторі, який забезпечує хороший захист, а він коштує зараз 150-170 гривень. Щоб заробити зайву копійку доводиться вигадувати різні лайфхаки: наприклад, взяв клієнта на замовлення, і домовляєшся з ним відвезти його назад, щоб він не через програму викликав авто, а дзвонив на мій особистий телефон. Так не потрібно ділитися відсотком із компанією. Були жарти, що після введення карантину і зупинення транспорту таксисти стануть найбагатшими людьми в країні, але повірте, це далеко не так. По-перше, багато хто дійсно сидить вдома і нікуди не їздить, а, по-друге, я ж не один такий розумний. Зараз купа народу так намагається заробити на своєму авто, тому конкуренція - шалена".

Крім того, тим українцям, які зовсім втратили дохід, можна попрацювати і на державу. Правда, влаштуватися, наприклад, у Нацполіцію не вийде - конкурси на вакантні посади припинено, а ось підписати контракт із ЗСУ ще можна.

"Є указ президента про перенесення термінів строкової служби, але щодо контракту нічого такого не повідомлялося, - розповів "Апострофу" спікер Генштабу ЗСУ Богдан Сеник. - Якщо хочете укласти контракт, ми запропонуємо посаду там, де ви захочете. Але потрібно розуміти, що контракт - це не просто ти прийшов, і завтра вже служиш. Потрібно пройти медичне обстеження, але через карантинні заходи воно може затягнутися, хоча можливість укласти контракт залишається".

Ще один спосіб заробітку - виконання дрібних доручень на фрілансі. У мережі вистачає таких сайтів, де замовник безпосередньо може вийти на контакт із претендентом на роботу. Звичайно, це не повноцінна робота, але такий варіант ідеально підійде тим, хто після карантину залишився на "голій" ставці.

"Дуже багато варіантів, коли люди шукають підробіток. Наприклад, людина ще не звільнена, але перебуває у відпустці за власний рахунок або розуміє, що як менеджеру з продажу йому виплатять тільки оклад. Тоді він починає шукати підробіток", - додає Тетяна Пашкіна.

Фото: Getty images

Так, які ж завдання потрібно виконувати і скільки на цьому можна заробити? Наприклад, скупитися в магазині та привезти товари замовнику - тут можна "підняти" від 100 до 200 гривень. Або знайти замовнику медичні маски і антисептик - це ще 200 гривень. Навіть елементарно винести сміття і принести сигарет (для тих, хто категорично не збирається покидати квартиру) - ще від 50 до 100 гривень.

Гроші віддалено

Після переведення бізнесу в онлайн (де це тільки можливо), особливо актуальними стали вакансії віддаленої роботи.

Так, найпопулярнішою пропозицією онлайн-роботи стала позиція оператора call-центру та менеджера з телефонних продажів. Такі вакансії пропонують мобільні оператори, інтернет-магазини, банки, а оплачуються вони в розмірі від 9 до 13 тисяч гривень.

Але заробляти віддалено можна виробництвом не тільки віртуальних благ, а й реальних. Тренд сьогоднішнього дня - пошив медичних масок на дому. Робота швачки в такому випадку оплачується по 1,5 гривні за одну маску. При нормі 200 штук на день - можна заробляти щодня від 300 гривень. До речі, якщо маски продавати, то на цьому можна буде заробити навіть більше: 2 гривні за кожну продану одиницю.

Залишається можливість заробити і на перекладах. Такі вакансії також є на сайтах оголошень про роботу, але оплата тут залежить від специфіки тексту і обсягу виконаних завдань.

"Просто у нас зараз реструктуризується ринок праці. Замість якихось одних професій, на перший план виходять інші. Але все не так погано", - резюмувала Тетяна Пашкіна.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян