RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чорнобиль у вогні: чи є загроза для українців

Що робити з рукотворними пожежами

Що робити з рукотворними пожежами Пожежа в селі Стара Марківка Поліського району Київської області Фото: Getty Images

У понеділок, 13 квітня, Верховна Рада ухвалила законопроект, що посилює відповідальність за спалювання сухої рослинності в екосистемах України. Ці законодавчі заходи виникли не на порожньому місці. За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, з початку року пожежі знищили майже 18 000 гектарів екосистем. Зокрема, з 4 квітня в Чорнобильській зоні відчуження не можуть загасити пожежу, що виникла, за даними поліції в результаті навмисного підпалу трави "заради забави". "Апостроф" розбирався, у чому полягають нюанси нового закону, як будуть карати за ігри з вогнем і що відбувається в Чорнобилі.

Українські піротехнічні традиції і покарання

Восени в Україні прийнято спалювати опале листя, навесні - торішню траву. Екологи відзначають, що при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук. Також вплив високої температури негативно впливає на родючість ґрунту. І нарешті, випалювання рослинності нерідко викликає лісові пожежі. В результаті цього можуть бути пошкоджені лінії електропередач та інші об'єкти.

Незважаючи на законодавчі заборони, забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності триває щорічно. Кримінальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення були передбачені штрафні санкції, однак розмір штрафів - зараз за підпал трави загрожує штраф від 170 до 340 гривень - викликає сміх.

Ухваленим Верховною Радою 13 квітня законом передбачено збільшення штрафів. За забруднення повітря - до 30 600-61 200 гривень. За знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу - до 91 800-153 000 гривень. За виникнення пожежі в лісі через порушення вимог пожежної безпеки - до 1530-15300 гривень. За самовільне випалювання рослинності або її залишків - 3060-21 420 гривень. Також вкрай важливо, що парламент криміналізував підпали: тепер закон передбачає, що в разі серйозних наслідків, викликаних підпалом, злочинець може потрапити за грати на строк до трьох років.

"Я абсолютно підтримую ініціативу уряду щодо збільшення штрафів за самовільне випалювання рослинності. Станом на зараз штраф становить смішні 175 гривень. Законопроект збільшує штрафи в десятки разів", - зазначив в коментарі "Апострофу" виконуючий обов'язки керівника Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов.

Пожежники гасять вогонь під час лісової пожежі в Рагівці, Київська областьФото: Getty images

Однак не всі екологи згодні з подібними змінами в законодавство. Глава Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко зазначив, що закон прямо суперечить закону України "Про тваринний світ".

"Закон розроблений непрофесійно. Всі екологи скажуть, що він суперечить вже існуючим нормам. Наприклад, в ст. 39 Закону про тваринний світ прямо дозволено спалювати траву в господарських цілях, а тепер за це підвищують відповідальність. Цей закон розробляли піарники, а не екологи" , - сказав Борейко в коментарі "Апострофу".

Чорнобиль і палії

У природних екосистемах в 2019 році зафіксовано збільшення кількості пожеж майже в два рази в порівнянні з 2018 роком, а площа, охоплена вогнем, збільшилася майже в три рази. З початку 2020 року пожежі знищили майже 18 000 гектарів екосистем, що становить половину від площі пожеж 2019 року. Найбільші побоювання викликає пожежа, яка виникла 4 квітня в Чорнобильській зоні відчуження. Тут вже вигоряють занедбані села, які стояли неушкодженими з моменту аварії на атомній станції в 1986 році. У соціальних мережах користувачі публікують відео і фото на яких видно, що полум'я поступово підбирається все ближче до Чорнобильської атомної електростанції.

Пожежа в Чорнобильській зоні триває вже більше десяти днів. В гасінні пожежі задіяно понад 390 людей і 90 одиниць техніки. Крім того, для ліквідації загоряння підняли в повітря авіацію.

Очевидці пишуть, що вогонь дістався до Прип'яті та знаходиться в 2 кілометрах прямо від сховищ радіоактивних відходів "Підлісний", де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони, і від самої ЧАЕС.

"Але зайдіть на сторінки Кабміну, ГСЧС і профільних держустанов - в них все під контролем і все нормально. Горить там, горить сям, але це OK. І те, що ця серія підпалів, за всіма юридичними ознаками, є терористичним актом, який зараз вийде за межі країни і стане міжнародним - це нормально, не звертайте уваги, ситуація штатна. На місце не допускають волонтерів і журналістів", - написав член громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко на своїй сторінці в Facebook.

Карта пожеж та радіоактивних захороненьФото: facebook.com/yaroslav.chernobyltour

Влада дійсно рапортує про щоденні успіхи в гасінні пожеж і збереженні нормального радіаційного фону в Києві і області. ГосЧС повідомляє, що радіаційний фон по Києву та Київській області в межах норми та не перевищує природних фонових значень. У зоні відчуження рівень потужності еквівалентної дози гамма випромінювання не змінився.

Як повідомив "Апострофу" Антон Юхименко, член Асоціації Чорнобильських туроператорів та власник проекту Chernobyl Zone - Radioactive Team, Києву зараз дійсно нічого не загрожує. За його словами в Чорнобильській зоні працює автоматична система контролю радіаційної обстановки (АСКРО). В її завдання входить цілодобовий аналіз повітря. "АСКРО зараз мовчить. Це свідчить про те, що радіоактивні аерозолі зараз за межі Чорнобильської зони не вилітають. У Києві зараз теж все в порядку", - пояснив Юхименко.

"Інформація про те, що вогонь нібито загрожує сховищам радіоактивних відходів, не відповідає дійсності. Вогонь дійсно підібрався близько до міста Чорнобиль, але ніякої небезпеки на даний момент немає. Станом на зараз (вечір 13 квітня) радіаційний фон в нормі. Триває ліквідація пожежі", - зазначила в коментарі "Апострофу" керівник прес-служби ГосЧС Київської області Вікторія Рубан.

З пожежами влади не можуть впоратися вже більше тижня. Виною тому застаріла інфраструктура у пожежників, їх недостатня підготовка до таких надзвичайних ситуацій, а також природні фактори - безсніжна зима і суха весна.

За словами Антона Юхименка, реальне перевищення рівня радіації фіксується тільки на території Рудого лісу. "Активно його займання почалося 13 квітня біля 11.30. І воно майже дійшло до Прип'яті. Частково згоріла залізнична станція Янов, згоріли деякі вагони, які були в лісі, згорів практично підлісок. Десь після 15:00 вітер змінив свій напрямок - і вогонь пішов в сторону Чорнобильської АЕС. Це зараз небезпечно для самої станції. Очевидці, котрі займаються гасінням пожежі, сказали, що ситуація катастрофічна, горять вже фактично інфраструктурні об'єкти станції", - заявив Юхименко.

Він також зазначив, що пожежі почалися вже в 10-кілометровій зоні відчуження - центральній частині Зони, де знаходяться Прип'ять, легендарна загоризонтна радіолокаційна станція "Дуга" і ЧАЕС - епіцентр Зони. Загоряння там становлять небезпеку, тому що радіоактивні аерозолі піднімаються далеко вгору за допомогою теплових потоків, після чого можуть піти куди завгодно.

"Чорнобильська зона була не готова до масштабних пожеж. Деякі осередки загоряння в зоні відчуження розташовані в таких місцях, де немає під'їзду, а відповідно і можливості підвезти техніку. На розвиток необхідної протипожежної інфраструктури знадобиться кілька років, але ми повинні здійснювати першочергові заходи вже сьогодні, тому що попереду сезон небезпечної спеки", - зазначила виконуюча обов'язки керівника Державним агентством з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Катерина Павлова.

За офіційними даними Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж, станом на 8 квітня вогнем було захоплено близько 3,5 тис. гектарів землі, проте назвати точну цифру через велике задимлення поки неможливо. Зараз ДАЗВ, профільні міністерства і Кабмін працюють над підрахунком грошових збитків. За попередніми даними, сума досягає десятків мільйонів гривень.

За чутками, подібні загоряння можуть бути організовані спеціально: незаконні вирубки "камуфлюють" за допомогою пожеж. Антон Юхименко також переконаний, що нинішня масштабна пожежа виникла внаслідок підпалу. "Всі мої колеги сходяться на тому, що це спланована диверсія. Можливо, є політичне підґрунтя, але його я коментувати не буду. Є фактаж - Чорнобильська зона загорілася практично одночасно в різних місцях. Такого не буває", - пояснив Юхименко.

Можливо, посилення покарання все-таки дозволить уберегти частину екосистеми України як від дачників, що спалюють траву, так і від "чорних лісорубів", які за допомогою підпалів намагаються замаскувати свої злочини.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців