RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Що робити власникам домашніх тварин під час пандемії коронавірусу: головні рекомендації

Немає жодних доказів, що домашні тварини можуть заразити свого господаря

Немає жодних доказів, що домашні тварини можуть заразити свого господаря Фото: pixabay.com

Коронавірус COVID-19 продовжує забирати тисячі життів по усьому світу. Вчені досі не мають повної інформації про способи зараження смертельним вірусом, а на створення вакцини сподіваються мінімум через півтора року. Брак інформації породжує масу фейків. Зокрема, у мережі ширяться чутки, що COVID-19 людина можна підчепити від хатньої тварини. Домашні улюбленці, якщо вірити дослідженням, теж хворіють на вірус, однак вкрай рідко. Тож не треба поспішати викидати кота чи собаку з дому, просто не дозволяйте вашому улюбленцю контактувати зі сторонніми особами і купайте його, якщо це таки сталося. Такі поради "Апострофу" дала Наталя Атамась, науковий співробітник Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України.

На сьогодні вчені підозрюють, що ми маємо "кажанячий" коронавірус, який певним чином піддався мутації. Є дві гіпотези стосовно того, як це сталося. За першою, він якимось чином перейшов до людини і мутував у її організмі. Інша теорія припускає, що був проміжний господар, у якому вірус мутував і став смертельним COVID-19. Проміжним господарем міг бути панголін, але це не доведено остаточно.

Для пошуку проміжного господаря були спроби тестувати різних диких та свійських тварин на антитіла до COVID-19, але це доволі сумнівні дослідження. Ми не знаємо, чи є такий вірус у природі серед диких тварин, чи він виник в людському організмі і розповсюджується виключно серед людей. Єдине, що точно відомо – про шлях зараження від людини до людини: хворий пчихнув на іншу особу або на якусь поверхню, з якою контактувала здорова особа, і таким чином вірус передався.

Щодо можливості зараження COVID-19 деяких свійських тварин, то їх заражували в лабораторних умовах безпосередньо через ніс. Серед піддослідних були коти, собаки, тхори, качки, курчата та свині. Виявилося, що курчата, свині й качки не здатні заразитися таким чином, коти можуть інфікуватися, а собаки – дуже рідко. Найбільш уразливими виявилися тхори, вони ж найчіткіше проявляють симптоми хвороби. Крім того, встановили, що коти у деяких випадках можуть заражати один одного. Але ці лабораторні дослідження проводилися на дуже малих вибірках – котів було сім, собак – лише п’ять. Крім того, з підтверджених випадків відомо тільки, що дві собаки в Китаї заразилися COVID-19 від свого господаря, три випадки захворювання котів і випадок, коли в зоопарку американського Бронкса від наглядачів заразилися тигр і лев.

Тигр, ілюстративне фотоФото: pixabay.com

Читайте: Епідемія "стартувала" з лабораторії: в США зробили гучну заяву про коронавірус

Отже, зараз відомо, що хвора на COVID-19 людина може заразити свою домашню тварину. Можливо, справа у рецепторному білку АС2 деяких тканин органів дихання, з яким може зв'язуватися коронавірус, після чого він потрапляє в наші клітини і нас заражає. У тхорів і котів АС2 дуже схожий на людський. Поки всі дані говорять про те, що тварини переносять хворобу або безсимптомно, або у більш легкій формі, ніж людина.

Немає жодних доказів, що домашні тварини можуть заразити свого господаря. Ми не знаємо, чи може людина заразитися від тварини фекально-оральним шляхом чи будь-яким шляхом взагалі. Якщо ви дуже переживаєте, то порада проста: треба мити руки кожного разу, як прибираєте за своєю твариною. Це варто робити і без загрози захворіти на COVID-19 – адже від кота можна заразитися токсоплазмозом чи гельмінтами.

Ветеринарні служби США дають рекомендації для власників домашніх тварин – тримати соціальну дистанцію. Під час прогулянки не варто пускати хатніх тварин до незнайомців – це головна рекомендація. Якщо господар сам захворів на коронавірус, краще, аби тварина пожила окремо разом з іншими членами родини. Якщо ви підозрюєте, що хвора людина пчихнула на вашого кота чи собаку, тварину краще скупати – так же само, як ми миємо руки. Маю зауважити, що COVID-19 краще зберігається на гладких поверхнях, ніж на пористих, тому шерсть тварини не є для нього гарним середовищем.

Також варто зазначити, що в Україні немає тестів для домашніх тварин. Ми не можемо сказати, чи це COVID-19, чи це просто респіраторний синдром. Однак за кордоном було проведено 5 тис. тестів у близько 17 країнах, і вони не виявили жодного зараженого кота чи собаку. Тож далеко не кожен собака і не кожен кіт захворіє, якщо господар заразився на коронавірус. Також немає досліджень, які визначають, чи здатні тварини заразитися оральним шляхом – облизавши поверхню, на якій був коронавірус.

Читайте: Які домашні тварини найбільш уразливі до коронавірусу: вчені дали відповідь

Згідно з попередніми дослідженнями не знайдено жодних доказів, що основні види свійських тварин, наприклад, велика рогата худоба, можуть хворіти, але ці дані не остаточні, досліди тривають. Зараз у світі відбувається пандемія, і якби поширення серед свійських тварин могло відбуватися, то це давно б уже помітили.

Якби домашні тварини передавали коронавірус, то це давно б уже помітилиФото: pixabay.com

Але якщо ми подивимося на інші країни, ми побачимо, що за кордоном люди по-іншому реагують на пандемію: ветеринари пишуть прес-релізи, відповідають на найпоширеніші питання власників тварин, дають покрокові інструкції. Процедура діагностики за кордоном для тварин – така сама, як і для людей. Перше питання: чи контактувала кішка з людиною, хворою на COVID-19? Якщо ні, то це якийсь інший респіраторний синдром. За кордоном, до речі, собакам і котам роблять щеплення від їх штамів грипу чи парагрипу. Якщо є підозра, що кішка хвора на COVID-19, проводять тести, виключають інші захворювання.

У наших умовах ветеринара неможливо викликати додому, а тестів бракує навіть для людей. У нас досить крива комунікація, навіть коли це стосується людей. А коли йдеться про домашніх тварин, то на це взагалі не дуже сильно зважають. Люди панікують і починають робити дикі речі – наприклад, викидати з дому своїх улюбленців. Не треба цього робити – ви не отримаєте коронавірус від кота чи собаки, у крайньому випадку – вони отримають його від вас.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян