RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Картини Порошенка" і штурм ДБРівцями музею Гончара: всі подробиці скандалу

Спецназ ГБР увірвався до столичного музею, щоб вручити Порошенку повістку

Спецназ ГБР увірвався до столичного музею, щоб вручити Порошенку повістку Фото: соцмережі

У вівторок, 26 травня, слідчі Державного бюро розслідувань зламали вхідні двері в київському музеї Івана Гончара, щоб провести обшуки з метою вилучення картин, які музею подарував п'ятий президент України Петро Порошенко. Дії ГБР викликали обурення у Порошенка, його соратників і директора музею. "Апостроф" зібрав всі подробиці скандалу.

Історія конфлікту

22 травня Порошенка викликали на допит до ДБР в якості свідка у справі про незаконне переміщення через кордон картин. Порошенко повинен був прибути на допит 26 травня в 11 годині ранку. Відповідне відео ДБР опублікувало в мережі.

Порошенка викликали на допит в рамках кримінального провадження № 42020000000000307. У провадженні розслідують обставини переміщення через кордон України з приховуванням від митного контролю колекції з 43 картин всесвітньо відомих художників.

Що говорить Порошенко

Замість допиту Порошенко 26 травня відкрив в музеї Гончара виставку картин, які фігурують у впровадженні. Порошенко заявив, що у нього є митні декларації на всі 43 картини, їх перелік та платіжні доручення на оплату, які були зроблені з його особистого рахунку після сплати всіх податків державі. Так само і в оформленні все було зроблено в суворій відповідності до законодавства.

Представники ДБР приїхали у вівторок до музею Гончара, де вручили повістку про повторний виклик на допит Порошенка його дружині Марині, проте адвокат Порошенка Ігор Головань цю інформацію заперечує.

Штурм музею

Фото - сторінка музею в Facebook

Директор музею Івана Гончара Петро Гончар заявив, що співробітники ДБР не надали рішення суду і увірвалися в музей: "Яке судове рішення? Виламали двері, забороняли дзвонити по телефону. Не пояснювали нічого. Я намагався дзвонити власнику колекції для дозволу на перегляд колекції. Забороняли. Пояснювали, що оглянуть приміщення відповідно своїм посадовим обов'язкам, що вони мають право громадські приміщення оглядати.

Це приміщення комунальної власності. Я був там, але двері виламали в експозицію. Можливо, вони виносять роботи десь. Ніхто не показував рішення суду. Я був в кабінеті, вони самі проломилися, навіть не попередили, що ламають двері ".

Директор музею подав заяву до поліції про пошкодження майна.

Журналістка Ганна Дзьоба розповіла, що під час штурму ДБР музею Гончара отримала кілька ударів ліктями в живіт і груди.

"Особисто мене представники ДБР затиснули між собою. Я не могла дихати. Під час цього я отримала кілька ударів ліктями в живіт і в груди. Просто мене звідти витягли колеги. Якщо чесно, я зараз розповідаю - і мене просто трясе від самої патової цієї ситуації. Я за свою кар'єру журналіста такого просто не пам'ятаю", - заявила журналістка.

Що кажуть в ДБР

Увечері 26 травня в опублікованій в Facebook заяві говориться, що Порошенку неодноразово повідомлялося про виклик на допит до ДБР, але він жодного разу не з'явився.

"Із засобів масової інформації стало відомо, що він перебуває у музеї Гончара. З метою вручення повідомлення про виклик на допит та проведення слідчих дій працівники ДБР вирушили до музею Івана Гончара.

Петро Порошенко дізнавшись про можливий приїзд слідчих ДБР залишив свою дружину та покинув музей. Саме дружина Порошенка в якості родича свідка згідно вимог КПК України і отримала повістки про виклик на чергові допити. Звертаємо увагу, що дії працівників ДБР проводились відповідного до Кримінального процесуального кодексу України.

Разом з тим адміністрація музею та інші особи перешкоджали проведенню слідчих дій. З урахуванням подій, які відбувалися на території музею, для належного проведення необхідних слідчих дій, задіяно спецпідрозділ Державного бюро розслідувань.

Під час виконання обов’язків спецпідрозділу будь які заходи фізичного впливу не застосовувалось. Проведення слідчих дій завершено", - йдеться в заяві.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають