RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не говорять всієї правди: як проходив карантин у російській глибинці

Незважаючи на смертельну пандемію, Хабаровськ продовжує жити звичним життям

Незважаючи на смертельну пандемію, Хабаровськ продовжує жити звичним життям Хабаровськ, Росія Фото: Getty Images

Росія продовжує бити рекорди за кількістю померлих від коронавірусу. За підсумками 1 червня, в Росії від COVID-19 померли 182 людини - і це найбільший добовий показник з початку епідемії. Однак в РФ є регіони, де смертельне захворювання майже не заважає жити людям. Так, за статистикою в Хабаровському краї, який більший за Францію, лише трохи більше двох тисяч заражень COVID-19. Тому Хабаровськ продовжує жити звичним ритмом. Хоча місцеві жителі вважають, що або влада не говорить правду, або дійсно все не так страшно, як лякають по телевізору. Детальніше про перебіг карантину в Росії "Апострофу" розповіла українка Тетяна Семенченко, яка живе в Хабаровську.

Про коронавірус тут знають із телевізора та інтернету. Ніхто з моїх знайомих не може "похвалитися", що хоча б віддалено знає або чув про людей, які захворіли, або їм поставили позитивний діагноз по COVID-19. Всі страшилки - тільки з мережі, тому люди, як правило, не зважають на них.

Не можна сказати, що є або була якась паніка, страх. Спокійно виконуються всі вказівки і розпорядження, які спускають з Москви. Закривали все, як скрізь по Росії. І відкривати будуть, як і по всій країні. Нічого особливого.

Читайте також: Душевний уряд, штрафи за шашлик і корона-вечірки: як у Канаді пережили карантин

Хоча пишуть, що Росія на третьому місці в світі за кількістю та темпами приросту хворих і інфікованих коронавірусом. А в нашому регіоні, який межує з Китаєм, трохи більше двох тисяч випадків зараження (станом на 1 червня - 2142 випадки). Тестують тільки тих, хто недавно побував за кордоном, або у кого рідні побували за кордоном.

У ЗМІ всюди пишуть: у кого виявлено коронавірус - всі безсимптомні носії. Типу: виявлено за добу 42 людини - всі безсимптомні носії, були в контакті з людьми, які хворіли раніше. Усе!

У березні я сама сильно перехворіла - сім тижнів страшного кашлю, але лікар написав, що це звичайне ГРЗ. Так що, одне з двох: або, дійсно, тут все не так погано, або не говорять всієї правди.

Оголосили про програму платного тестування бажаючих. Активно будують госпіталі - спеціалізовані по вірусній темі. У нас він буде за містом, на тисячу осіб. Читала, що такий же буде і в Приморському краї, там його будують військові прискореними темпами.

У магазини без масок входити заборонено, але люди заходять, і ніхто їм не перешкоджає: долонькою обличчя прикрив і купив, що тобі треба. У деяких магазинах господарі навіть самі закупили маски і пропонують їх відвідувачам безкоштовно. Клієнтами дорожать. А ось дезінфектори не всюди - в основному у великих супермаркетах, у малих - рідкість.

У парки, сквери, на ставки рекомендовано не ходити, але люди ходять. Набережну закрили для відвідування, але тут же почали на ній ремонт. Так що заборона дотримується мимоволі.

Скільки машин виїжджало з двору вранці в листопаді-грудні, стільки ж виїжджало і в березні-квітні - у ті самі часові проміжки і по тих самих напрямках. Правда, обіцяють зробити, як у Москві, де водіям треба отримувати спеціальні дозволи на використання транспорту. Але руки тут поки до цього не дійшли. Хоча камер спостереження по місту вистачає, і за необхідності пошук порушників можна організувати ефективно.

Частіше стали прибирати в під'їздах. Спочатку - ледь не кожен день, зараз розслабилися - рази чотири на тиждень.

Читайте також: Відірвані від батьків діти і жорстка заборону на релігійні зібрання і весілля - як Ізраїль виходить з карантину

Є програми допомоги підприємцям, чий бізнес постраждав від пандемії. Але ні я, ні мій чоловік під ці програми не підпадаємо: найманих працівників на заробітній платі ні у нього, ні у мене немає, оренду приміщення платити не треба, кредитів для розвитку ми не брали.

Мої друзі і родичі в Україні часто запитують: а чи правда, мовляв, що на Далекому Сході - самі китайці, і росіяни - в меншості? У Хабаровську - так, вони є, але живуть постійно в основному на околицях, торгують на ринку, мають якісь промисли, але в центрі їх немає. Зате в центрі з початком туристичного сезону - натовпи китайських туристів, автобус за автобусом.

Але в цьому році все інакше. Китай не збирається взагалі кордон відкривати для туризму. З 1 травня запрацювала поромна переправа в Китай, але вона порожня. Нікому візи не дають - ні своїм, ні росіянам. Товари перевозять, людей - ні.

Ось що точно прийшло з коронавірусом, так це падіння доходів. Наша сім'я це добре відчула. Бізнес чоловіка - операції з нерухомістю, яку зараз погано купують, погано орендують і просять великі знижки.

Мій бізнес - мовна студія. З переходом навчання в онлайн у мене доходи впали на третину. Відійшла частина клієнтів, які не сприймають занять по Skype або Zoom. Від молодших я сама відмовилася - вони в силу віку не можуть концентруватися, не бачачи вчителя. Але при цьому у мене і зменшилася кількість вільного часу. Групи з семи осіб довелося розбити на міні-групи. Так що я тепер сиджу одна в порожньому класі в навушниках із ранку до вечора. Втомлююся більше, грошей отримую менше, якщо заняття з якої-небудь причини скасовується - тихо радію, чого раніше за собою не помічала.

Читайте також

"Несподіваний" наступ: чому росіяни змогли швидко підійти до Вовчанська

Росіяни продовжують атаку, не зважаючи на втрати, і стримувати їх вкрай непросто

Переворот у світі платежів: оплата криптою від сумки Gucci до нерухомості в ОАЕ

Марина Тендитна розповіла, що можна купити за криптовалюту і як нею користуватися

Захист України: як українських школярів готуватимуть до війни

Українських школярів навчатимуть, чому важливо захищати Україну