RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Душевний уряд, штрафи за шашлик і корона-вечір­ки: як у Канаді пережили карантин

Канадці відчували турботу влади і слухняно сиділи вдома

Канадці відчували турботу влади і слухняно сиділи вдома Оттава, Канада Фото: Getty Images

Про небувалий консенсус політичних сил у боротьбі з коронавірусом, "вивчених" владою медичних уроках і багатьох інших особливостях карантину в Канаді "Апострофу" розповів киянин ОЛЕГ КРЕМЯНСЬКИЙ, який живе поблизу Торонто.

Ми сім'єю живемо в канадській провінції Онтаріо - в невеликому містечку Берлінгтон, недалеко від Торонто. Працюю веб-дизайнером. Із початком пандемії і оголошенням карантину в нашій компанії співробітників перевели на дистанційну роботу. До того я не мав такого досвіду і днів десять звикав працювати з дому.

Але, гріх скаржитися: нам пощастило, що збереглися робочі місця і не урізали зарплату.

У Канаді багато хто втратили роботу, або у людей зменшилися доходи. При цьому влада - федеральна, на рівні провінцій, муніципалітетів - намагається пом'якшити тягар кризи, допомагають фінансово.

Федеральний уряд підготував і провів через парламент пакет фінансової допомоги. Опозиційні партії, які часто гальмують урядові ініціативи, в цьому випадку підтримали владу і навіть наполягали на більших обсягах допомоги населенню та бізнесу і на більшій прозорості урядових планів. Практично весь квітень уряд постійно збільшував цю допомогу, а також додавав нові категорії громадян, які мають право на її отримання.

Мою родину це не торкнулося - всі ми зберегли свої доходи. Але ті, хто втратив роботу, отримують місячну допомогу близько двох тисяч канадських доларів. Ця програма розрахована на чотири місяці. Оформлення допомоги відбувалося онлайн - гроші надходили на рахунки людей уже через тиждень після подачі заявки.

Найбільше задоволені рівнем підтримки держави низькооплачувані категорії. Ті, хто зайняті в малому бізнесі - очікували більшого.

Уряд допомагає бізнесу незалежно від розміру компаній. Якщо компанія покаже, що за попередній місяць вона втратила 30% доходу і більше, з федерального бюджету виділяється допомога для наповнення фонду оплати праці в розмірі 75%. Решту 25% забезпечує сам роботодавець. Це робиться для того, щоб бізнес не звільняв людей, щоб зберігалися робочі місця. Хоча, повторюся, повністю уникнути звільнень не виходило. За останніми даними, близько двох мільйонів канадців втратили роботу в результаті пандемії.

Читайте також: Відірвані від батьків діти і жорстка заборона на релігійні зібрання і весілля - як Ізраїль виходить із карантину

Але людям психологічно дуже допомогла також і моральна підтримка уряду. Прем'єр-міністр країни і прем'єри всіх провінцій в перші тижні по телебаченню щодня говорили: не бійтеся, ми нікого не кинемо, ми допоможемо. І допомогу дійсно провели через парламент за прискореною процедурою. Це надихало і вселяло впевненість. Люди відчували турботу влади - вони слухняно сиділи вдома. Канадці взагалі законослухняні, що і допомогло взяти під контроль ситуацію з поширенням вірусу.

Звичайно, народ після півтора місяці сидіння вдома бурчить, незадоволений. А в молодіжному середовищі від самого початку був високий рівень протестних настроїв щодо карантинних заходів. Виникло навіть таке поняття, як "корона-вечірки" (corona-parties). Типу: ви нам забороняєте збиратися більше п'яти осіб, але ми будемо це робити на зло і назвемо це corona-parties! Типово молодіжний протест з почуття протиріччя.

Протестуючі вимагають зупинити карантин, Ванкувер, КанадаФото: Getty images

Кілька тижнів тому була гучна історія в місті Брамтон, де два десятки молодих людей зібралися на шашлик із музикою і веселощами на бек-ярді (задньому дворі) однієї з приватних осель. Хтось із сусідів поскаржився в поліцію, і цю компанію оштрафували на 100 тисяч доларів. Тут практика така: штрафує поліція, штраф сплачується, і тільки після цього порушник має право оскаржувати його в суді. Цілком ймовірно, що суд може пом'якшити покарання учасникам вечірки, але він його точно не скасує. Рішення поліції публічно підтримав мер Брамтона, заявивши: ми посилаємо сигнал всім, хто ще не зрозумів, наскільки все серйозно.

Ще один приклад: чоловік із трьома дітьми катався на роликах по парку (парки і набережні під час карантину закриті), за що був оштрафований на 880 доларів. Цей випадок мав великий резонанс, багато хто виступав на захист цієї сім'ї. Але, тим не менш, практика покарань за порушення карантинного режиму триває.

Читайте також: Школи-"в'язниці", город від уряду і буддійський спокій перед смертельним вірусом - розповідь українця зі Шрі-Ланки

Я зустрічав цифру: по всій країні поліція вже виписала понад 4,5 тисячі "короновірусних" штрафів, що принесло до бюджетів міст і провінцій не менш як 5,5 мільйонів доларів.

Хоча, звичайно ж, всіх порушників зловити неможливо - не вистачить ні поліції, ні армії. Проте, в поліції введено спеціальний номер телефону, за яким може зателефонувати і поскаржитися на порушення режиму карантину будь-яка людина. У перший місяць було дуже багато дзвінків.

У карантин закриті школи, садочки, неосновні бізнеси. Працюють тільки продовольчі магазини. Гуляти дозволено тільки в своєму районі. Бігати можна, але не в парках і не на набережній.

Транспорт працював і працює в звичайному режимі. Пасажирів, правда, в рази менше. Навіть виник казус - ми жартома називаємо його комунізмом: на внутрішньоміських автобусах тут вхід через передні двері і забезпечення квитками водієм. Але водій зараз огороджений пластиковою санітарною стінкою. І тому передні двері заблоковано, а заходячи через задні двері, люди можуть не платити за проїзд.

Взагалі варто зазначити, що в Канаді влада від самого початку неохоче йшла на карантинні заходи, раз у раз наголошуючи на тому, що це вимушені кроки. Зверталися до самосвідомості громадян - умовляли самостійно дотримуватися правил безпеки. Але порядки все ж були посилені. Тепер - практично аналогічним чином влада не поспішає з виходом з карантину. Намагається його за можливості відкласти, розтягнути, кажуть: ще б два-три тижні всім посидіти по домівках. Але люди втомилися, бізнес тисне, і ослаблення карантину вже "відчувається в повітрі".

За півтора місяці я, можна сказати, не бачив нікого, крім своєї дружини і молодшого сина (старший живе в Торонто). Виходив із дому, гуляв - намотував кілометри, але сторонячись і "широко обходячи" інших перехожих. Вважаю, це правильно, якщо ми всі в одному човні.

Олег КремянськийФото: facebook.com/oleg.kremianski

Останні дні крива нових заражень по нашій провінції пішла вниз. Це радує, але розслаблятися рано. Вірус нікуди не подівся, хоча вже очевидно, що система охорони здоров'я може справлятися з ситуацією.

Читайте також: "Вже два місяці практично не виходимо з квартири" - розповідь американця про карантин в США

Якщо згадати, як все починалося ...

Коли спалахнуло в Китаї, канадці говорили: це далеко, це інша культура - де той Китай?! І навіть авіасполучення з Китаєм не поспішали закривати, за що влада пізніше потрапила під критику.

Коли спалахнуло в Італії - канадці напружилися: Італія - це близько, це більш зрозуміло, і це вже лякає.

Коли ж пекло "перемістилося" до Сполучених Штатів - ось це вже викликало шок. Хоча, здавалося б, на той час COVID-19 вже повинен бути осмислений...

Ситуація в Нью-Йорку вплинула на ситуацію в Квебеку, де найгірша статистика із заражень. Провінція Квебек безпосередньо межує зі штатом Нью-Йорк, там вільне і дуже інтенсивне переміщення через кордон громадян обох держав...

У цілому по Канаді "лідирують" щодо заражених і померлих чотири провінції: Квебек, Онтаріо, Альберта і Британська Колумбія. Може здатися, що основний удар COVID-19 на себе взяли лише чотири провінції з 13, але саме в цих чотирьох провінціях живе переважна більшість жителів країни.

Більше половини померлих - люди з будинків для літніх і медпрацівники. Це також схоже на ситуацію в Нью-Йорку.

Під час епідемії розкрилася особливість: молодший медперсонал в будинках для людей похилого віку отримував дуже скромні зарплати. Тому ті ж санітарки працювали в декількох місцях. І ті з них, хто виявлялися безсимптомними інфікованими - дуже швидко розносили вірус.

Зараз влада підняла зарплати медперсоналу і заборонила працювати більш ніж в одному закладі одночасно. Але це тільки одна вирішена проблема, а таких розкрилося багато. І вже очевидно, що система охорони здоров'я - на порозі великих змін.

Те, що канадська медицина не була готова ефективно протистояти коронавірусу - нормальне явище. Адже, жодна система ні в якій сфері спеціально не готується до того, чого ніколи не траплялося в природі. Вся медицина світу виявилася не готова, і канадська в тому числі. Інша справа, як швидко система охорони здоров'я здатна мобілізуватися і взяти ситуацію під контроль. Мені здається, що зараз вже канадська медицина "озброєна" і її ефективність у протидії вірусу зростає.

Особисто мені, як громадянину, найбільше хочеться, щоб після COVID-кризи політичні сили не розійшлися назад по своїх окопах і не відновили б свої війни за владу, а пам'ятали: є ще багато важливих невирішених загальнонаціональних питань, де політичний консенсус - це золото!

Читайте також

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями