RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відеофіксація порушень привчить водіїв до дисципліни, але є недо­працювання

Штрафи за порушення ПДР необхідно посилювати

Штрафи за порушення ПДР необхідно посилювати Фото: Getty Images

В Україні з 1 червня запрацювала автоматична система фотовідеофіксації порушень Правил дорожнього руху. І вже за перші дні її роботи зафіксовано десятки тисяч порушень ПДР. Громадський активіст і автор проекту "Зупини лося" Костянтин Андріюк розповів "Апострофу", що чому ця система є єдиним методом, який може привчити водіїв до європейських правил користування дорогами. Однак покарання порушників влада передбачила занадто м'які.

Якщо людина перевищує дозволену швидкість на 50 км/год, то це один штраф (255 грн). Якщо перевищена дозволена швидкість на 51 км/год і вище – то це інша сума штрафу (510 грн). Але ці штрафи малі. Вони діють з того часу, як долар коштував 8 грн. Їх не підвищують і аби не "драконити" людей, Верховна Рада заграє з населенням перед місцевими виборами. Але за цими штрафами навіть в першу добу лише у Києві 35 тисяч порушень. І це лише підтверджує, що наші водії не хочуть цивілізуватися. Тому фіксація правопорушень – єдиний метод, який їх до цього примусить. Позитивним у цій системі також є те, що людині немає до кого апелювати. Це уже не міліціонер з радаром, який виловлює правопорушників, а камера – це не живий предмет.

Люди порушують лише тому, що вони десятиліттями почували себе безкарними. А безкарність породжує вседозволеність. На хорошій рівній дорозі людина хоче "втопити". Інші водії бачать, що перед ними їдуть швидко, і теж додають газу. Єдиний спосіб зупинити це – камери фіксації. Так працює вся Європа, так маємо працювати і ми.

Дивіться: У Києві водій знайшов оригінальний "порятунок" від відеофіксації порушень ПДР: фото

Зараз у Києві всі авто – дорогі і дешеві, "ланоси", "лендкрузери", скидають швидкість перед камерами. Якщо всі дотримуватимуться Правил дорожнього руху, стане менше заторів, ніхто нікуди не поспішатиме, водії зекономлять свій час. Минулого разу намагалися ввести відео-фіксацію, але відмовилися від неї. Якщо МВС і зараз скасує її, то їх просто розірвуть. Зараз і так наростає напруга у суспільстві – застрелений 5-річний хлопчик Кирило Тлявов у Переяславі-Хмельницькому, тепер ще додався Кагарлик (поліцейські жорстко знущалися над місцевою мешканкою у відділенні поліції, - "Апостроф").

Якщо дозволена швидкість 50 км/год, а людина їде 200, то за це треба взагалі водійські права забирати через суд на рік. Адже на такій швидкості водій не може зреагувати на ситуацію на дорозі, може вбити людей. Але, на жаль, у нас немає таких законів. Наше законодавство потурає хамам на дорозі. Штраф 510 грн – це ціна тарілки борщу в елітному ресторані, якщо дивитися на це з точки зору власників дорогих авто, і він може дозволити собі її заплатити. В ідеалі, штрафи треба збільшити у 3-4 рази.

Зараз суперечки у соцмережах викликало питання щодо неможливості покарати "євробляхерів". Поліція пояснила, що будуть відшукувати людей, які ввезли це авто – у 95% випадків це громадяни України. Якщо авто ввіз підставний громадянин Польщі чи Литви, то на нього буде накладатися штраф і він його заплатить при наступному перетині кордону.

Крім того, штрафи будуть виписуватися на водія-власника транспортного засобу. Якщо людина за довіреністю переоформила авто і таким чином фактично продала його, не сплативши податки, то штрафи будуть нараховуватися саме їй. Тож або плати мито й податки під час продажу, або шукай людину, на яку ти оформив довіреність, і вимагай, аби він сплатив. Я вважаю, що це правильно.

Водіям, які не будуть платити, блокуватимуть банківські рахунки, і вони не зможуть виїхати за кордон. Я дуже сподіваюся, що якщо хтось не платитиме десятки тисяч гривень штрафів, його авто будуть забирати.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають