RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні збільшать прожитковий мінімум: кому 1 липня підвищать пенсії

До прожиткового мінімуму прив'язана низка виплат

До прожиткового мінімуму прив'язана низка виплат Фото: УНІАН

У травні 2020 року в Україні відбулася індексація пенсій, у межах якої виплати було збільшено для 8,35 мільйона осіб. У липні очікується черговий перерахунок. "Апостроф" розбирався, кому підвищать пенсії.

Ощасливлять не всіх

Після травневого перерахунку пенсії в Україні взяли місячну перерву. Але вже в липні очікується чергове збільшення пенсійних виплат.

Утім, як і у випадку з індексацією, підвищать пенсії далеко не всім.

Як повідомили "Апострофу" у Пенсійному фонді України, згідно з держбюджетом 2020 року, з 1 липня в країні підвищиться прожитковий мінімум. Зокрема, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, до якого прив'язані розміри різних виплат, зокрема і пенсійних, збільшиться з нинішніх 1638 гривень до 1712 гривень.

"У зв'язку з цим органами Пенсійного фонду України будуть проведені перерахунки пенсій. У результаті перерахунку збільшаться мінімальний і максимальний розміри пенсій, розміри встановлених до пенсій надбавок, підвищень, пенсій за особливі заслуги, стипендій, щомісячної державної адресної допомоги та інших виплат, розміри яких визначаються з огляду на розмір прожиткового мінімуму", - йдеться у відповіді Пенсійного фонду на запит видання.

Водночас у Пенсійному фонді не змогли назвати кількість громадян, яким будуть збільшені пенсії, а також середній розмір підвищення пенсій - про це можна буде говорити вже після проведення перерахунку.

Кому скільки

Однак деякі розрахунки, принаймні приблизні, можна зробити без допомоги Пенсійного фонду.

Очевидно, що ті, хто отримує мінімальну пенсію, в липні (і наступні місяці) отримають доплату в розмірі 74 гривень. Таких пенсіонерів в Україні близько 3 мільйонів, тобто більш як четверть від загальної кількості пенсіонерів (11,3 мільйона станом на 1 січня 2020 року).

Крім мінімальної пенсії, також зросте розмір максимальної, яка становить 10 прожиткових мінімумів для осіб, що втратили працездатність. Відповідно, максимальна пенсія зросте з нинішніх 16 380 гривень до 17 120 гривень (збільшення 740 гривень). Таку пенсію, враховуючи дані за попередні роки, отримують близько 20 тисяч осіб.

Крім того, з 1 липня збільшаться доплати за стаж. Пенсіонери-чоловіки, які мають стаж понад 35 років, і жінки - понад 30 років, отримують щомісячні доплати в розмірі 1% від мінімальної пенсії за кожен додатковий рік. Оскільки мінімальна пенсія слідом за прожитковим мінімумом збільшується, то, відповідно, зросте і розмір доплати - на 74 копійки за кожен додатковий рік.

У минулі роки перерахунок також торкався українських донорів крові - їх надбавки становлять 10% від прожиткового мінімуму, причому середнього, а не для осіб, які втратили працездатність. Із 1 липня середній розмір прожиткового мінімуму збільшується з 2027 гривень до 2118 гривень, відповідно, для донорів розмір надбавки повинен зрости з 202,7 гривні до 211,8 гривні.

Таким чином, за дуже приблизними розрахунками, в липні більш як 3 мільйони українців поліпшать своє матеріальне становище. Ну, а скільки конкретно громадян отримають збільшені в результаті перерахунку виплати, ми, очевидно, дізнаємося від влади вже після фактичного проведення такого перерахунку.

Слід також нагадати, що в грудні відбудеться чергове підвищення прожиткового мінімуму: середній зросте до 2189 гривень, а для осіб, які втратили працездатність - до 1769 гривень. А це означає, що в кінці 2020 року мінімальна пенсія збільшиться також до 1769 гривень, а максимальна - до 17 690 гривень. Доплати за зайві роки великого стажу зростуть, відповідно, на 57 копійок.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга