RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Літня відпустка 2020: де і за скільки можна відпочити в Затоці

Фото:

Липень-серпень - найпопулярніший час для поїздок на морське узбережжя із сім'єю або друзями. При цьому в Україні користуються успіхом курортні селища на Чорному та Азовському морях. "Апостроф" продовжує серію матеріалів, присвячених літньій відпустці . Цього разу йтиметься про селище Затока.

Курорт на дві коси

Затока - чорноморський курорт в Україні, що знаходиться на відстані близько 60 кілометрів від Одеси. Являє собою селище міського типу у Білгород-Дністровському районі, розташоване на двох морських косах: Кароліно-Бугазькій і Будакській. Незважаючи на те, що в Затоці можна знайти готелі та гостьові будинки, що пропонують номери "люкс", до Одеської розкоші вони все ж не дотягують. Попри всю різноманітність цінових пропозицій селище насамперед орієнтоване на середній і бюджетний відпочинок.

З туристичної точки зору, Затока - це конгломерат курортних зон, сконцентрованих навколо залізничних станцій. Вдале географічне розташування, помножене на зручну транспортну артерію, сприяли розвитку Затоки як масового курорту.

Територія селища ділиться на три райони - Лиманський, Сонячний і Центральний, - але, як правило, відпочиваючі і місцеві звикли орієнтуватися на назви залізничних станцій. Лиманський район охоплює станції "Лиманська" і "Кароліно-Бугаз"; Сонячний район розташувався навколо станцій "Сонячна", "Дружба" і "Морська"; Центральний район охоплює зону навколо станції "Бугаз", а територію Будакської коси.

З огляду на географічні особливості селища, велика частина об'єктів розміщення знаходяться у першій або другій лінії від моря. Затока тим і зручна для масового відпочиваючого, що до пляжу можна без проблем дістатися практично з будь-якої точки селища, а заблукати між залізничними станціями - просто нереально.

Необхідно мати на увазі, що пансіонати, бази відпочинку і гостьові двори, розміщені на першій лінії від моря, можуть запропонувати різний за цінами і якістю відпочинок. Близькість до моря далеко не завжди означає підвищений комфорт.

Лиманський район

Якщо ви в'їжджаєте в Затоку з боку Одеси, то перший район, який вас зустріне - Лиманський. На деяких інформаційних ресурсах, присвячених літньому відпочинку, до цієї курортної зони іноді відносять і територію навколо станції "Кароліно-Бугаз", хоча адміністративно йдеться про інший населений пункт.

Відпочиваючих сюди приваблюють чисте море, широкі безкоштовні пляжі з відносно великим вибором нічних розваг. Свого роду "точкою тяжіння" є аквапарк, який знаходиться точно посередині між станціями "Лиманська" і "Кароліно-Бугаз". Сюди на день-два виїжджають самі одесити, щоб трохи відпочити від міської суєти.

Крім аквапарку, відпочиваючі можуть відвідати лунапарк. Також до їх послуг традиційні пляжні розваги: катання на морському мотоциклі, катамаранах, "бананах" і "таблетках". Інфраструктура в Лиманському менш розвинена, ніж в двох інших районах Затоки, але якщо порівнювати з аналогічними за розміром курортами на Азовському морі, то розважальних закладів тут досить багато. На пляжах вистачає кафе, ресторанів і дискотек.

Вибір об'єктів розміщення різноманітний. Варіанти бюджетного відпочинку стартують від 150-170 гривень на добу за одномісний номер з мінімальними зручностями на базах відпочинку старої споруди. За двомісні бюджетні номери у липні-серпні доведеться викласти близько 350 гривень на добу. Інфраструктура у дворі, скоріше за все, буде мінімальною: альтанки з мангалом, "середній" дитячий майданчик і місце для приготування їжі. Основна перевага таких варіантів: близькість до моря (в межах сотні метрів), ринку, магазинів і розважальних закладів.

У приватному секторі можна знайти "міні-готелі" (фактично, великий будинок на 2-3 поверхи) пропонують відпочинок від 200 гривень за людину на добу. За такі гроші вам нададуть кімнату на 2-4 персони з ремонтом, новими меблями і "зручностями" в номері. За 600-750 гривень на добу можна зняти номер "люкс" (за місцевими мірками) з хорошими меблями, інтернетом, кондиціонером і супутниковим ТБ. Харчування в таких закладах постояльці собі організовують самі.

Умовно дорогий відпочинок в Лиманському - в готелях, де стандартний двомісний номер обійдеться в 1200-1400 гривень на добу, а поліпшений двомісний коштує близько 1500-1650 гривень відповідно. У цю ціну може входити не тільки вартість самого проживання, а й також відвідування басейну і використання різного готельного інвентарю у вигляді парасольок, шезлонгів і тому подібного. Номери за 1800-2000 гривень на добу крім побутового комфорту можуть передбачати і триразове харчування.

Сонячний район

Якщо рухатися далі вздовж залізниці у напрямку від Одеси, то наступний район Затоки - Сонячний. Інфраструктура тут більш розвинена, ніж в Лиманському. Пропозицій по об'єктах розміщення більше, і ціни в середньому вищі. Центром мікрорайону вважається вулиця Лазурна, де сконцентрувалися готелі, великі бази відпочинку, ресторани, кафе, нічні клуби.

Одна з візитних карток району - Бессарабський ринок, який дуже популярний серед відпочиваючих. Тут можна купити свіжі морепродукти, овочі, фрукти, одяг і сувеніри. З огляду на, що відвідувачів у сезон стабільно багато, ціни не можна назвати низькими.

Багато готелів розташовуються в першій лінії від моря. Невеликі пансіонати та приватний сектор знаходяться ближче до лиману або в районі кооперативу "Южанка". Пляж відносно широкий, але поступається за розмірами Лиманському. У сезон біля берега досить багатолюдно. Близькість до лиману також має свої недоліки: велика кількість комарів і мух.

Бюджетно відпочити в Сонячному можна за умовні "від 150 гривень" за людину на добу. Такі пропозиції можна знайти на "Южанці". В основному йдеться про приватні домоволодіння, які перебудували під прийом відпочиваючих, розділивши на номери. У таких закладах вам можуть запропонувати розміщення на 2-4 людини зі "зручностями" в номері. Адміністрація надає місце для приготування їжі або в деяких пансіонатах є їдальні з триразовим харчуванням.

Основний недолік таких закладів - практично повна відсутність готельної інфраструктури на території. Якщо ви плануєте недорогий відпочинок з дітьми, то такі варіанти заслуговують на увагу: море і "цивілізація" у вигляді магазинів, аптек і ринків знаходяться поблизу.

До "середніх" пропозицій в Сонячному можна віднести пансіонати, що пропонують зупинитися в двомісних номерах по 550-900 гривень на добу. Від бюджетних варіантів їх відрізняє більш висока якість розміщення та наявність певної готельної інфраструктури (басейн, паркування, обладнаний дитячий майданчик) і супутніх послуг у вигляді трансферу і організації активного дозвілля.

Готелі та гостьові будинки, що пропонують номери від 800-950 гривень на добу і вище, крім комфортних умов всередині і розвиненої інфраструктури можуть похвалитися рестораном, піцерією, суші-баром і різноманітним дозвіллям у вигляді дискотек для дорослих або анімації для дітей на своїй території.

Центральний район

Район Затоки, що знаходиться за мостом (якщо їхати з боку Одеси), називається Центральним. Нерідко на місцевих туристичних сайтах з рекламою відпочинку можна зустріти згадку назви залізничної станції - "Бугаз". Найбільш розвинена інфраструктура в Затоці - тут. На території Центрального району можна знайти безліч ресторанів, кафе, барів, нічних клубів. Тут же розташовується найбільший в Затоці ринок, на якому можна придбати свіжі морепродукти, овочі, фрукти та одяг. З визначних пам'яток - Центральна алея і набережна.

Пляжі тут не такі широкі, як у Лиманському, а людей більше. Якщо ви шукаєте спокійний відпочинок з дітьми або літніми батьками та щоб на пляжах було не дуже людно, то вам в Центральному районі може не сподобатися.

Вибір місць розміщення - різноманітний. Як і в інших районах Затоки, бюджетний відпочинок в Центральному, стартує від умовних 150 гривень на добу за людину в міні-пансіонатах або в приватному секторі. В об'єктах на другій лінії від моря вам за такі гроші запропонують розміщення в номерах на 2-4 чоловік з мінімальними зручностями: нехитрі меблі, доступ в інтернет, телевізор, вентилятор. У кращому випадку, туалет і душ будуть в номері.

Якщо вас цікавлять бюджетний відпочинок, але з великим комфортом, то варто придивитися до міні-пансіонатів, які представляють собою приватні домоволодіння, перероблені під прийом курортників. У червні тут можна було знайти пропозиції по 400-450 гривень за двомісний номер на добу, але в липні-серпні через наплив відпочиваючих такі варіанти подорожчали до 750-800 гривень. Тут вже можна розраховувати, що в номері крім стерпним меблів і "традиційних" зручностей буде ще і кондиціонер. Відпочиваючим надають можливість готувати їжу самостійно. У деяких міні-пансіонатах на другій лінії адміністрація може запропонувати харчування за окрему доплату.

Зупиняючись в таких міні-пансіонатах, потрібно бути готовими до певних незручностей: маленький двір, імпровізована дитячий майданчик, відсутність басейну і спеціальних місць для відпочинку. В основному такі заклади передбачають наявність пари альтанок і мангалів для вечірніх посиденьок.

Якщо вам потрібен відносно недорогий відпочинок, але з більш насиченою інфраструктурою і прямим доступом на пляж, то рекомендуємо звернути увагу на заклади, які спочатку зводилися саме як готелі. У Центральному районі вистачає будівель "свіжої" споруди. Стандартні двомісні номери можна зняти за 800-950 гривень на добу в червні і, відповідно, за 1300-1500 гривень у липні-серпні.

За такі гроші ви отримаєте просторий номер з новими меблями, кондиціонером, кабельним ТБ, інтернетом, холодильником і окремим санвузлом. Якщо це не перший поверх, то номер може бути з видом на море. На території таких закладів уже можна знайти кафе, басейн, обладнаний дитячий майданчик, паркування.

Адміністрація забезпечує цілодобову охорону. Передбачається також і харчування, але за окрему доплату. Деякі "середні" міні-готелі на другій лінії від моря нерідко включають у вартість номера і сніданки.

У Центральному районі можна відпочити і "дорого", але повторимося, до "люксів" одеського рівня місцевий сервіс не дотягує. У готелях на першій лінії від моря можна поселитися в апартаментах за 3000-3500 гривень на добу. За такі гроші вам запропонують просторий двокімнатний номер на чотири персони з новими меблями, вітальні, обладнаної кухнею та санвузлом. Такі номери передбачають наявність балкона з видом на море.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців