RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Навчання у масках, скасування бебі-боксів, підвищення "мінімалки" та пенсій: що чекає українців з 1 вересня

Фото: pixabay (колаж "Апостроф")

З 1 вересня 2020 року українців очікує ряд нововведень, які торкнуться різних сфер життєдіяльності: школярі ходитимуть до школи по-новому, піднімуться мінімальна зарплата і пенсії, бебі-бокси більше не будуть видавати в пологових будинках, а за роботодавцями посилять контроль. Детальніше - в матеріалі "Апостроф".

Навчання під час COVID-19

Незважаючи на пандемію коронавіруса та зростаюче число хворих в Україні, уряд дозволив відкрити школи до 1 вересня, але не скрізь.

Як відомо, з 3 серпня в країні почала діяти система карантинних зон: "зелена", "жовта", "помаранчева" і "червона". Остання передбачає заборону на роботу громадського транспорту, відвідування шкіл, університетів, діяльності ТРЦ, кафе і ресторанів.

Станом на 31 серпня, в "червону" зону потрапили:

    · Міста Івано-Франківськ, Калуш і Коломия, Городенківський, Косівський і Тисменицький райони Івано-Франківської області;

    · Міста Біляївка і Ізмаїл Одеської області;

    · Міста Дубно та Острог, Костопільський та Радивилівський райони Рівненської області;

    · Міста Бережани та Чортків, Бережанський район Тернопільської області;

    · Місто Чернівці, Вижницький, Глибоцький, Заставнівський, Кіцманський та Новоселицький райони Чернівецької області.

Школи і вузи в цих містах не відкриються з 1 вересня, і на карантині будуть знаходиться як мінімум два тижні, поки Державна комісія з ТЕБ та НС не прийме нове рішення.

В інших зонах додаткових канікул школярам не передбачається, однак в звичний процес навчання внесені деякі зміни.

Так, учні 1-4 класів зможуть перебувати в приміщенні навчального закладу без маски або респіратора.

У "помаранчевій" зоні педагогам рекомендують викладати в захисних щитках, а в "зеленій" і "жовтої" зонах досить буде дотримання необхідної дистанції.

Також серед нововведень - антисептики необхідно розміщувати тільки на вході в школу, а вчителям і учням рекомендується на кожній перерві мити руки.

Разом з тим, якщо коронавірус буде підтверджено навіть у одного учня, на самоізоляцію відправлять весь клас.

Крім того, діє ще ряд правил:

    · До роботи не допускаються працівники закладу з температурою понад 37,2 °C;

    · Керівник установи повинен розробити маршрути і графік допуску учнів до школи так, щоб уникнути скупчення людей;

    · Вчителя перед заняттями опитують учнів про самопочуття і обстежують на ознаки респіраторних захворювань;

    · Якщо у учня/учениці виявили симптоми захворювання при відсутності батьків, його/її рекомендують тимчасово ізолювати в спеціально відведеному приміщенні і проінформувати про це батьків;

    · Пересуватися і заходити в приміщення школи потрібно в масці, під час занять маску можна не використовувати;

    · Мінімізувати переміщення учнів закладом - наприклад, проводити всі заняття в одному кабінеті;

    · Скласти розклад так, щоб заняття в різних класах починалися і закінчувалися у різний час;

    · По можливості забезпечити проведення занять на свіжому повітрі;

    · В туалетах повинні бути антисептик, рідке мило і паперові рушники (або електросушарки для рук). Не можна використовувати багаторазові рушники;

    · Провітрювати класи після кожного заняття протягом 10 хвилин.

Що стосується вузів, то в червоній зоні вони також не почнуть роботу. В інших же навчання для студентів старших курсів в українських вузах почнеться з 1 вересня, а для першокурсників бакалаврату та магістратури - з 15 вересня. Але уряд дозволив керівникам університетів самим вибирати дату виходячи з епідемічної ситуації в місті.

Підвищення мінімальної зарплати

На позачерговому засіданні Верховної Ради, 25 серпня, народні депутати проголосували за підвищення мінімальної заробітної плати в Україні з 4723 до 5000 гривень з 1 вересня.

Разом з нею виросте і єдиний соціальний внесок (ЄСВ), які ФОП роблять кожен квартал. Так, замість 1039,06 грн доведеться платити 1100 грн за місяць, або 3300 грн замість 3117,18 грн за квартал. Максимальна зарплата, на яку буде нараховуватися ЄСВ, також збільшиться до 75 тис. грн.

Загалом "мінімалку" будуть підвищувати ще в кілька етапів: в 2021 році вона повинна вирости двічі - до 6000 гривень з 1 січня і до 6500 гривень з 1 липня.

Підвищення пенсій

Підвищення мінімалки передбачає і перерахунок пенсії для деяких пенсіонерів. Згідно із законодавством, пенсія для пенсіонерів віком 60-65 років і зі стажем 30 років для жінок і 35 для чоловіків повинна бути не менше 40% від розміру мінімальної зарплати.

40% від нової мінімалки - це 2 тис. грн. За словами радника міністра соціальної політики Миколи Шамбіра, близько 1,5 мільйона пенсіонерів отримують меншу суму, і вона буде перерахована.

Посилення перевірок роботодавців

Державна служба з праці з 1 вересня посилить контроль за оформленням трудових відносин з працівниками. Інспектори з праці будуть приходити в будь-який час без попередження, а тривалість перевірки складе до 10 днів.

Інспектор матиме вільний доступ в усі приміщення на виробництві, йому дозволено перевіряти всі необхідні документи, спілкуватися з керівником і працівниками в присутності свідків або наодинці. Крім того, інспектору дозволяється робити фото, відео-та аудіозаписи, а також залучати правоохоронні органи.

Порушення закону може привести:

    · До штрафу в розмірі 34-85 тис. грн, позбавлення права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю на строк до п'яти років, а також виправних робіт терміном до двох тижнів або арешту до шести місяців у разі кримінальної відповідальності;

    · До адміністративної відповідальності, яка передбачає штраф від 8,5 тис. грн до 34 тис. грн;

    · До фінансової відповідальності - штраф від 47,2 тис. грн до 141,6 тис. грн.

Рішення інспектора можна оскаржити в 10-денний термін.

Підвищення зарплат медикам

З 1 вересня передбачено підвищення заробітної плати всім медикам вторинної та третинної медичної допомоги, в тому числі і працівникам екстреної допомоги.

Зокрема, планується підвищення зарплати в розмірі від 25% мінімальної заробітної плати до 70% посадового окладу в залежності від посади.

Таким чином медсестри отримають + 25% - 1181 грн, середній персонал отримає надбавку в 50% -2361 грн, а лікарям додадуть 70% - 3561 грн.

В'їзд до Білорусі стане складнішим

З 1 вересня українці вже не зможуть поїхати до Білорусі лише за внутрішнім паспортом. Кабмін частково зупинив дію Угоди між урядами України та Білорусі про безвізові поїздки, і зобов'язав громадян України при перетині українсько-білоруського кордону використовувати закордонні паспорти.

Українці, які проживають на території Білорусі, можуть оформити закордонні паспорти в посольстві України в Мінську або консульстві України в Бресті. А тих, хто після 1 вересня перебуватиме на території Білорусі без закордонних паспортів, під час повернення в Україну будуть безперешкодно пропускати і за внутрішніми паспортами.

Скасування бебі-боксів

З 1 вересня в Кабміні вирішили змінити зміст програми "Пакет малюка" і видавати допомогу грошима - 5 тисяч гривень. Але роздавати будуть не "живі" гроші, а акумулювати кошти на соціальному рахунку в "ПриватБанку". Витратити гроші з рахунку можна протягом року з дня народження дитини, але тільки на дитячі товари та ні на що більше, та й то не у всіх магазинах, а тільки в спеціальних. Їх ще має визначити Мінсоцполітики.

Щоб отримати гроші, батькам потрібно звернутися до органу соцзахисту за місцем проживання із заявою та надати свідоцтво про народження дитини, довідку з пологового будинку про те, що "пакет малюка" батькам не видали, копію ІПН і паспорта.

Рішення про видачу приймається протягом п'яти днів після подання заяви та документів, після чого до 10 числа кожного місяця органи соцзахисту формують реєстр одержувачів, а протягом семи днів після його формування Казначейство перераховує "ПриватБанку" гроші для виплат.

Втім, в Раді зареєстрований законопроєкт, яким монетизацію можуть скасувати. Народні депутати вважають, що для молодих мам і новонароджених корисніше натуральна допомога, крім того, що коштує більше, ніж 5 тисяч гривень.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство

Читайте також

"Нічна варта" піст здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло