RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Аномальна спека та перші заморозки зі снігом: синоптики дали детальний прогноз погоди на осінь

2020 рік бути одним з найтепліших за багаторічну історію спостережень

2020 рік бути одним з найтепліших за багаторічну історію спостережень Фото: pixabay

Глобальні зміни клімату принесли в Україну аномально спекотні зиму та літо. За даними метеорологів, 2020 рік ймовірно увійде до п'ятірки найтепліших за 142 роки інструментальних досліджень. І прийдешня осінь не буде винятком. Синоптики прогнозують середнє підвищення температури на 2-3 градуси, зменшення кількості опадів та деякі неприємні погодні явища. Детальніше - в матеріалі "Апострофа".

Перший тиждень осені принесе прохолоду

Як прогнозують синоптики Укргідрометцентру, перші два дні вересня будуть доволі спекотними майже на усій території України. Водночас вже зараз над західними областями проходить холодний атмосферний фронт, який приніс із собою грозові дощі.

"1 та 2 вересня – прохолодно буде на заході України, а у четвер, 3 вересня, холодна повітряна маса пошириться на північ. З п'ятниці, 4 вересня, зниження температури та опади очікуються майже по всій території України, а з 5 вересня дощити буде переважно у східних областях", – розповів у коментарі "Апострофу" провідний синоптик відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Роман Мурмило.

Щодо температур, то в перші три дні вересня ще буде доволі спекотно. Так, на заході країни очікується 22-26 градусів тепла, на решті території від +30 до +35 градусів.

По мірі просування холодного фронту температура повітря почне знижуватися, і з 4 вересня у західних областях вона становитиме близько +22 градуси. На півночі – до +25 градусів, у центральних, східних та південних областях температура прогріється до +32.

На вихідних, 5 та 6 вересня, по всій Україні передбачається тепла та суха погода, температура коливатиметься від +24 до +30 градусів: "В цілому зниження температури буде на 5-7 градусів до кінця тижня", – повідомив Мурмило.

Загалом, як прогнозує синоптик, поточний місяць буде доволі спекотним.

"Вересень буде дещо теплішим від норми, десь на 2-3 градуси. Опади очікуються у межах норми, або трошки нижче", – пояснив він.

Найспекотніший рік

Глобальна температура за січень-липень 2020 року була надзвичайно високою, і поступилася лише декількома сотими градусами 2016 року, який був найтеплішим за 142 роки інструментальних спостережень.

У коментарі "Апострофу" завідуюча відділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух пояснює, що на атмосферну циркуляцію, яка зумовлює погоду на різних територіях, впливає підвищення температури Світового океану.

На погодні ж умови в Україні дуже впливає температура води в Атлантичному океані, поверхня якого наразі сильно нагрілася.

"Згідно з прогнозів, які дають великі світові метеорологічні центри, потепління, яке ми спостерігали до сьогодні, триватиме й надалі. З великою ймовірністю слід очікувати, що осінь буде теплою, а 2020 рік увійде в п'ятірку найтепліших за увесь період інструментальних спостережень на планеті", – вважає науковиця.

2020 рік в Україні увійде в п'ятірку найбільш спекотних за всю історію спостереженьФото: pixabay

"В середньому підвищення температури буде на 1-2 градуси, у порівнянні із початком цього століття. Якщо говорити за середню температуру за сезон, то вона коливатиметься у межах +10…+12 градусів. Але це середня температура, загалом же переважатиме більш аномально тепла погода, ніж холодна. У другій половині осені температура почне знижуватися, буде відбуватися перебудова атмосферних процесів, і підвищиться ймовірність опадів", – прогнозує Балабух.

Та разом із доволі теплою осінньою погодою, метеоролог попереджає про можливі короткочасні зниження температури повітря та заморозки.

Окрім цього, Балабух прогнозує більш часту появу туманів та смогу: "При переважанні області високого тиску, як правило, для неї характерні затримуючі шари, а це смог. У нас досить рідко випадають опади, дощ не очищує атмосферу, а тому ймовірність, що повітря буде більш забруднене, ніж звичайно, зростає".

Щодо дощів, то прогноз залишається невтішним, адже восени в Україні буде переважати антициклональна погода з низькою ймовірністю опадів.

"Циклони будуть проходити переважно в північних регіонах, західних та частково на півдні. В цілому у нас і надалі буде спостерігатися дефіцит опадів на фоні досить високих температур", – повідомляє Балабух.

Заморозки та дощі

А от народний синоптик Леонід Горбань навпаки прогнозує досить прохолодну осінь. Розрахунки, які він представив "Апострофу" кажуть про те, що літня тепла погода втримається лише у першій половині вересня, коли днем температура підніматиметься до +28 градусів, а вночі коливатиметься у межах +17…+19.

Вже з другої половини вересня синоптик прогнозує зниження температури до 20 градусів тепла, а вночі подекуди впаде до +2…+4 градусів.

До того ж, Горбань впевнений, що перший місяць осені буде щедрий на дощі. Так, за його прогнозами, за вересень на півночі та у центрі випаде близько 45-55 мм опадів. Трохи менше на півдні – 25-32 мм.

У вересні Україну накриють дощіФото: pixabay

У жовтні ж на півдні Україні стовпчики термометрів не піднімуться вище 18 градусів вдень, на решті території буде ще прохолодніше. А 17-18 жовтня вночі українців очікують перші заморозки – до -1. Після цього денна температура впаде до +11…+12 градусів, а наприкінці жовтня вночі знову приморозить – до -4 градусів. У цей період також очікується дощ з мокрим снігом.

Та незважаючи на похолодання, опадів у жовтні прогнозується значно менше.

На початку листопада тепло повернеться в Україну, вдень температура підвищиться до +16 градусів. Та вже з 12 листопада знову піде на спад. Вночі очікується 2-4 градуси морозу, вдень до 10 градусів тепла.

У перші дні місяця очікують дощі, які повернуться ще 9 та 13 листопада. Наприкінці листопада прогнозується дощ з мокрим снігом.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців