RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кінець перемир'я на Донбасі: чи буде ескалація конфлікту

Противник намагається змусити Зеленського виконати політичну частину Мінських угод

Противник намагається змусити Зеленського виконати політичну частину Мінських угод Українська військовослужбовиця Фото: УНІАН

На Донбасі 6 вересня бойовики здійснили обстріл українських позицій, тим самим порушивши чергову домовленість про перемир'я, яке тривало 42 дні. В результаті прицільного обстрілу загинув один військовослужбовець ЗCУ, а ще один отримав поранення.

Крім того, ватажок "ДНР" Денис Пушилін пообіцяв завдати удару по позиціям українських силовиків в районі селища Шуми, в понеділок, 7 вересня. Він пояснив, що Україна нібито порушує один з пунктів домовленостей щодо режиму припинення вогню. І хоча Пушилін так і не виконав свою загрозу, ситуація на фронті явно загострюється. Чого очікувати від можливої ескалації на Донбасі, розбирався "Апостроф".

Зрив перемир'я

Штаб Операції об'єднаних сил (ООС) повідомив, що 6 вересня, бойовики чергами з автоматичного станкового гранатомета обстріляли позиції українських захисників поблизу Красногоровки. В результаті обстрілу, поранення отримав військовослужбовець Збройних Сил України. Бійцеві надали медичну допомогу та доставили до лікувального закладу.

Того ж дня на іншій ділянці фронту противник відкрив прицільний вогонь зі стрілецької зброї неподалік Причепилівки на Луганщині. Внаслідок обстрілу один український військовослужбовець загинув.

Загиблим виявився житель села Вільхівці Городенківського району Івано-Франківської області Тарас Кубійович. Про це в Facebook повідомив голова Городенківського районного об'єднання учасників АТО Михайло Човганюк: " ... На превеликий жаль, війна забирає найкращих синів України, адже Тарас неодноразово призивався на військову службу. Зі зброєю в руках захищав рідну вітчизну ... І тепер поповнив небесний легіон".

Крім того, минулої доби російські окупаційні війська двічі здійснили провокаційні постріли з підствольного гранатомету в районі населеного пункту Шуми.

З початку ж поточної доби, 7 вересня, на всіх ділянках відповідальності українських підрозділів обстрілів з боку супротивника не зафіксовано, повідомляють в ООС.

Реакція України

До того, як стало відомо про загиблого бійця ЗСУ, реакція з боку української влади була досить стриманою. Так, глава української делегації в ТКГ в Мінську Леонід Кравчук заявив, що поодинокі провокації бойовиків в зоні ООС на Донбасі не призведуть до зриву мирного процесу.

Однак після трагічних звісток, на ситуацію жорстко відреагував глава МЗС Дмитро Кулеба, який вирішив ініціювати термінову розмову з міністром закордонних справ Російської Федерації Сергієм Лавровим для обговорення ситуації, що склалася та шляхів виходу з неї.

Чи відреагував глава російського дипломатичного відомства на запит Кулеби поки невідомо. Журналісту "Апострофа" в МЗС України відмовилися прямо відповідати на це питання, попросивши прислати відповідний запит. Від Офісу Президента ніяких заяв щодо можливої ескалації, на момент написання цього матеріалу, не було.

Голова МЗС Дмитро КулебаФото: kmu.gov.ua

Погрози Пушиліна

Крім того, у суботу, 5 вересня, ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін попередив, що в понеділок, 7 вересня, збройні формування так званої "народної міліції" відкриють вогонь по українським позиціям біля селища Шуми, яке знаходиться поблизу Горлівки. Своє рішення він аргументував тим, що Україна нібито порушує один з пунктів домовленостей щодо режиму припинення вогню, ведучи в цій місцевості інженерні роботи.

"Закликаю українську сторону з 08:00 7 вересня 2020 року забезпечити відсутність особового складу в зазначеному районі. Нам не потрібні людські жертви. Нам не потрібен зрив перемир'я. Ми хочемо тільки дотримання досягнутих домовленостей", - заявив Пушилін.

Правда, в призначений час анонсованого обстрілу так і не відбулося. На думку українського журналіста Юрія Бутусова, ворог просто злякався відповіді з боку української сторони.

"Командування Операції Об'єднаних сил та комбат Вадим Сухаревский приготувалися до зустрічі, але ворог злякався наслідків початку активних бойових дій і відповідної реакції української армії", - сказав він, зазначивши, що 503-й батальйон морської піхоти ЗСУ й надалі займатиме позиції на підступах до Горлівки, які противник вимагав залишити.

У той же час в "ДНР" заявляють, що обстріл українських позицій відбудеться вже 9 вересня, про що повідомив представник "народної міліції" Едуард Басурін. Виявилося, що терористи помітили певну активність з боку українських військових, яка може вказувати "на демонтаж незаконно споруджених позицій або ж навпаки на їхнє зміцнення з метою ескалації обстановки".

У зв'язку з цим Пушилін прийняв рішення продовжити спостереження за ситуацією і перенести початок "операції по усуненню українських укріплень" на 10:00 9 вересня.

При цьому ОБСЄ провела повітряне спостереження в районі села Шуми і, фактично, підтвердила відсутність будь-яких змін в позиційному розташуванні ЗСУ, які порушували б домовленості ТКГ від 22 липня 2020, щодо режиму припинення вогню.

Що стоїть за ескалацією

На думку опитаних "Апострофом" експертів, нинішня ескалація, швидше, викликана бажанням РФ натиснути на українську сторону задля просування своїх інтересів, використовуючи майбутні місцеві вибори в Україні.

Дмитро Разумков і Володимир Зеленський на з'їзді партії "Слуга народу"Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Так, журналіст Юрій Бутусов називає чинне перемир'я "грою", а ескалацію - перевіркою української сторони на міцність та її здатність відповісти на провокацію.

"Вони зараз намагаються вибити поступки з Зеленського, погрожуючи, що перед місцевими виборами припинять цю гру в перемир'я. Вони розуміють, що українському президенту потрібна перемога на цих виборах, і вони йому забезпечують цю тактичну перемогу, дотримуючись режиму припинення вогню. За це вони вже отримали певні внутрішньополітичні поступки" , - пояснює Бутусов.

За його словами, зараз Росія намагається і далі тиснути на Зеленського.

"Вони хочуть показати Зеленському, що вони політично можуть змінювати лінію фронту. Якщо спочатку вони вимагають поступитися в Шумах, а Зеленський на це поведеться, то завтра вони виб'ють з нього поступки в іншому місці", - вважає журналіст.

Крім того, як відомо, триває підготовка до можливої зустрічі лідерів країн "нормандського формату". Колишній заступник начальника Генерального штабу ЗСУ, генерал Ігор Романенко в коментарі "Апострофу" зазначив, що перед зустрічами по Донбасу на різних рівнях бойовики часто намагаються силовим способом вплинути на Україну і хід переговорів.

"Вони намагаються змусити Україну переходити до виконання політичної частини Мінських угод", - вважає генерал-лейтенант.

По суті, ті два дні, на які Пушилін переніс обстріл українських військових біля Горлівки, необхідні для того, аби зрозуміти, як відреагує Україна на ескалацію та чи піде на поступки.

"Це розвідка боєм. Просто покотили пробну кулю, щоб подивитися, що з цього буде. Та й взагалі, Путін давно використовує стратегію "step by step". На цей період вони хочуть використовувати цей тиск, щоб послабити українську сторону, і домогтися більшого. Але якщо їх не влаштують результати, тоді бойовики почнуть обстріл", - говорить військовий експерт.

На думку Романенка, зараз Росію вже не цікавить посилення бойових дій на Донбасі, а тільки реалізація політичної частини Мінських угод. Існує ще один спосіб, за допомогою якого РФ зможе натиснути на Україну - це військові навчання "Кавказ-2020", активна фаза яких запланована на середину вересня.

Український генерал зазначає, що вже зараз на полігонах в рамках навчань тренується близько 150 тисяч російських військових, а до активної фази приєднається ще близько 120 тисяч. А для широкомасштабного наступу на Україну, за оцінками експертів, може знадобитися від 240 тисяч військових.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців