RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Зрада" скасовується: чому бойовики зірвали інспекцію на Донбасі

Кремль зі своїми сателітами в останній момент дали задню

Кремль зі своїми сателітами в останній момент дали задню Бойовики Фото: Getty images

Сьогодні, 10 вересня, повинна була відбудуться спільна інспекція українських позицій в районі населеного пункту Шуми в Донецькій області з бойовиками "ДНР", за участю представника координатора від ОБСЄ. Повідомлення про те, що бойовики будуть перевіряти позиції ВСУ, викликало шквал невдоволення і критики на адресу українського керівництва і делегації ТКГ. Політики почали вимагати скасувати спільну інспекцію, а активісти почали готуватися до акцій протесту. Однак в останній момент скандальна інспекція була скасована. Як повідомили з українського боку, це пов'язано з появою додаткових вимог бойовиків. Детальніше про те, що відбувається - в матеріалі "Апострофа".

Інспекцію відклали

Якраз в той час, коли спільний процес інспектування українських позицій повинен був початися, в ЗМІ з'явилися повідомлення про його скасування.

Пізніше на сайті Офісу президента було опубліковано офіційну заяву, яке підтвердило зрив інспекції. Як повідомили в ОП, сталося це через те, що бойовики висунули ряд вимог, які "суперечать один одному, спотворюють характер домовленостей щодо білоруського режиму припинення вогню і ще більше принижують ОБСЄ як авторитетного і об'єктивного посередника".

"Якщо в Донецьку не здатні знайти на карті Європи населений пункт Шуми Донецької області, претензії по якому ми чули неодноразово, і тепер у випадковому порядку вибирають нові населені пункти для інспектування, то можемо хіба що поспівчувати", - йдеться в заяві.

Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук додав, що бойовики хочуть зробити з цієї події якесь "шоу". Екс-президент зазначив, що Україна вже передала лист спецпредставникові ОБСЄ в ТКГ Хайді Грау з проханням провести додаткові консультації.

З чого все почалося. Погрози обстріляти українські позиції

Проте, і без проведення інспекції шоу вийшло на славу. Нагадаємо, в суботу, 5 вересня, ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін оголосив, що в понеділок, 7 вересня, збройні формування так званої "народної міліції" відкриють вогонь по українських позиціях поблизу Горлівки. Він пояснив, що Україна нібито порушує один з пунктів домовленостей щодо режиму припинення вогню, проводячи інженерні роботи в районі селища Шуми біля Горлівки.

Правда, в понеділок анонсованого обстрілу так і не відбулося. Замість цього в "ДНР" повідомили, що обстріл українських позицій переноситься на 9 вересня. Виявилося, що терористи помітили певну активність з боку українських військових, яка може вказувати "на демонтаж незаконно споруджених позицій або ж навпаки на ще більше їх зміцнення з метою ескалації обстановки".

У зв'язку з цим, Пушилін прийняв рішення продовжити спостереження за ситуацією і перенести початок "операції по усуненню українських укріплень" на 10:00 9 вересня.

Але в той день бойовики "ДНР" знову перенесли виконання наказу про обстріл українських позицій біля селища Шуми. Водночас вони запросили провести засідання Тристоронньої контактної групи.

Екстрене засідання ТКГ

У середу, 9 серпня, ТКГ зібралася на позачергове засідання через загострення ситуації на Донбасі. Позачергове засідання скликав представник ОБСЄ, але, як повідомлялося, за ініціативою української делегації.

Під час переговорів ОБСЄ "в черговий раз підтвердила неспроможність будь-яких звинувачень на адресу Збройних сил України в районі населеного пункту Шуми в період з 5 липня по 2 вересня". "Це факт, викладений в нашому звіті від 5 вересня цього року", - підкреслив глава СММ ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік.

Але, мабуть, бойовикам недостатньо доказів міжнародної організації, в зв'язку з чим учасники консультацій домовилися про спільну інспекцію в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ. Українська сторона ж повинна була забезпечити питання логістики і гарантії безпеки всім учасникам інспекції.

Інспекцію проведе російський генерал

Після рішення про проведення інспекції сепаратистські інформаційні ресурси назвали ім'я свого представника, який перетне лінію розмежування і огляне українські позиції. Ним виявився керівник "представництва" ДНР "в СЦКК" Руслан Якубов.

Однак, Руслан Якубов, позивний "Якуб" насправді є громадянином Росії на ім'я Руслан Халилович Вахитов.

Він - випускник Челябінського вищого танкового училища, Загальновійськової академії ЗС РФ, військовослужбовець ЗС Росії. У 2008 році звільнився з армії, деякий час жив у Воронежі, займався бізнесом в компанії "Амулет".

Після початку російської агресії полковник був повернутий на службу і відправлений на Донбас, де взяв прізвище Якубов. Його основною місією було розвиток контактів з представниками ОБСЄ. "Якуб" був начальником штабу 1-го армійського корпусу ЗС Росії в ОРДО.

Пізніше йому присвоїли звання "генерал-майора", а в квітні 2017 року його очолив т. з. "Представництво ДНР в Загальному центрі контролю і координації". На Донбасі Вахитов-Якубов грає роль "ополченця ДНР", при цьому залишаючись громадянином РФ. Фактично Росія залишила свого "смотрящего" в структурах ОРДО, які контактують з СММ ОБСЄ, а також, через міжнародних спостерігачів, з українськими військовими.

Реакція в Україні

На новину про спільне інспектування дуже бурхливо відреагували українські політики, журналісти і активісти. Рішення ТКГ засудили навіть її члени з української сторони, наприклад, блогер Денис Казанський назвав його досить дивним.

"Не дивлячись на те, що спостерігачі з ОБСЄ підтвердили, що ніяких порушень з українського боку умов перемир'я не було, наша сторона чомусь погодилася провести спільне інспектування наших позицій в районі села Шуми з представниками російських бойовиків", - пише донеччанин в ТКГ.

Він зазначає, що, якби таке інспектування було обопільним і наші представники також могли б перевіряти позиції противника - можна було б не турбуватися. І з огляду на заяви з українського боку про те, що бойовики будують нові зміцнення і бліндажі, було б логічно, якби наші представники також інспектували ці позиції разом з ОБСЄ.

"Компроміси мають сенс тільки в тому випадку, якщо вони обопільні. Якщо ж на поступки йде тільки одна сторона, то це називається по-іншому", - сказав Казанський.

Фото: facebook.com/den.kazansky

Депутати "Європейської Солідарності" виступили за проведення позачергової сесії парламенту для того, щоб заслухати звіти про ситуацію на фронті, і зажадали від керівництва парламенту і монобільшості прокоментувати ці події.

У партії "Голос" опублікували різку заяву, вимагаючи не допустити на територію України військової інспекції терористичної організації, так званої "ДНР".

"Рішення про проведення 10 вересня спільної з терористами інспекції населеного пункту Шуми Донецької області має ознаки державної зради, за яку чиновники будь-якого рівня повинні відповідати згідно з чинним законодавством", - йдеться в заяві партії, де також звучать заклики відправити нове керівництво ТКГ разом з Кравчуком в відставку.

Відомий журналіст Юрій Бутусов взагалі закликав не виконувати злочинні накази українського Головнокомандувача і ліквідувати "інспекторів ДНР".

"Виконувати злочинні накази не можна. Тому людина, яка завтра ліквідує генерал-майора ЗС РФ Руслана Вахитова, а також інших російських офіцерів - учасників "інспектування" позицій ЗСУ, організованого за наказом президента, заслужить пошану і повагу в історії України. Такий вчинок надійно зірве взагалі всі ці опереткові спроби "заглянути в очі", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Фото: facebook.com/butusov.yuriy

Громадське об'єднання "Рух ветеранів України" звинуватило президента Володимира Зеленського в державній зраді і зажадало від політичних сил країни почати процедуру імпічменту глави держави. Відповідну заяву опубліковано на сторінці організації в Facebook.

"Прямо зараз з'явилися заяви Офісу президента України про те, що призначено "загальні" інспекції позицій українських військ в Шумах. З "представниками сторін", - йдеться в повідомленні.

Ветерани обурені, постійними обстрілами з боку бойовиків українських позицій під час перемир'я і постійними погрозами Пушилін зробити нові атаки.

"І ось, яка реакція на все це: президентські старі в ТКГ погоджуються на що? На інспекції з сепаратистами? Це - державна зрада. Це нікчемність і повна неспроможність президентської вертикалі зрозуміти, як воювати з підступним ворогом. Це, врешті-решт, колосальне приниження Збройних Сил України", - йдеться в заяві організації - "Рух Ветеранів України закликає всі політичні партії - досить червоних ліній, мітингів та іншого цирку! Негайно починайте процедуру імпічменту президента у зв'язку з державною зрадою!".

А ось активісти "Руху опору капітуляції" заявили про те, що збираються навідатися в резиденцію в Конча-Заспі, де зараз проживає президент Володимир Зеленський. Активісти вважають, що рішення ТКГ - це "злочин проти держави і здача національних інтересів".

Фото: facebook / Рух опору капітуляції

"Це після свідомого зриву операції по "вагнерівцям", після "перемир'я" зі смертями бійців і перед зустріччю радників країн "нормандської четвірки" за участю Єрмака. Все це - кроки до знищення нашої Незалежності. Капітуляцію треба зупинити тут і зараз", - йдеться в заяві.

Активісти оголосили збір на метро Теремки о 19:00, щоб поїхати з "автомобільною інспекцією" в резиденцію Зеленського.

Але ситуація швидко змінилася. Інспекцію скасували. Чому? Все дуже просто - росіяни (а мова йде про те, що саме вони монопольно формують позицію маріонеткових "республік") в останній момент почали різко змінювати умови проведення інспекції. Зокрема, вони почали вимагати відвідування нових точок. Далі, щоб вже точно зірвати інспектування, вони захотіли здійснювати фото- і відеофіксацію українських позицій. І нарешті, маріонетки Кремля захотіли підписання спільного протоколу. З огляду на той факт, що "Д-ЛНР" ніким не визнані організації, ніхто б з ними не став нічого підписувати.

У результаті українська делегація в ТКГ заявила, що згадані вище вимоги "грубо порушують досягнуті 9 вересня домовленості". Водночас політичний скандал, який розгарявся цими днями в Києві, начебто вичерпаний. Але осад залишився. З огляду на зрив інформаційного приводу для опозиції - інспектування явно більше не буде - саме на цей "осад" можуть напирати ті політсили, які мали намір "похитати" Зеленського. Ефект, правда, швидше за все, буде вже не той...

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто