RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хворих все більше: чи загрожує Україні повернення жорсткого карантину

До виборів введення жорстких заходів не чекають

До виборів введення жорстких заходів не чекають Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Україна продовжує встановлювати антирекорди по числу нових випадків зараження коронавірусом. Так, 17 вересня був зафіксований новий пік захворюваності: 3584 випадки за добу. У той же час, коли в березні Україну охопив тотальний карантин: зупинився транспорт, метро, закрилися ТРЦ, непродовольчі магазини, спорожніли вулиці - про тисячі хворих не було й мови. Чи існує ймовірність, що уряд знову введе жорсткий карантин, і економіка країни знову зупиниться, з'ясовував "Апостроф".

Кольорові обмеження

Насправді, жорсткі карантинні заходи продовжують діяти в так званих червоних епідеміологічних зонах України. Коли 1 серпня Кабмін своєю постановою №641 ввів нову модель адаптивного карантину, то всю країну поділили на 4 зони: зелену, жовту, помаранчеву і червону.

У зелених епідеміологічних зонах заборонили проведення масових заходів за участю понад 1 людину на 5 квадратних метрів площі будівлі або території, де проводиться такий захід. Заповнюваність залів кінотеатрів обмежили на 50%, а пасажирські перевезення в Кабміні дозволили здійснювати тільки в кількості місць для сидіння в транспорті.

У жовтих зонах діють всі ті ж обмеження, що і в зелених, але додається заборона на діяльність хостелів і роботу закладів громадського харчування після 24:00.

У помаранчевих зонах зберігаються зелені і жовті заборони, а ще не можна проводити масові заходи чисельністю понад 220 осіб. Робота фітнес-клубів також заборонена, але якщо спортклуб може забезпечити прийом відвідувачів з розрахунку 1 людина на 10 квадратних метрів площі закладу, то такий зал цілком може працювати. У вишах, технікумах і профтехучилищах не допускаються заняття в групах понад 20 осіб, а планова медична госпіталізація ставиться на паузу. Пасажирські перевезення допускаються в кількості 50% сидячих місць. Те ж саме стосується і закладів громадського харчування, які повинні приймати відвідувачів з розрахунку не більше 50% від кількості посадкових місць.

У червоних зонах діють найжорсткіші правила. У них взагалі заборонені пасажирські перевезення, зокрема, і міжобласні, робота всіх установ освіти зупиняється (привіт дистанційка), і, звичайно ж, жодних кафе, ресторанів, барів, кінотеатрів та інших розважальних закладів.

"Розфарбовує" регіон в той чи інший колір Держкомісія з питань техногенно-екологічної безпеки в залежності від завантаженості ліжок у інфекційних відділеннях, рівня охоплення тестуванням, кількості нових випадків захворювання і динаміки інфікування.

Крім того, місцева влада на свій розсуд можуть вводити додаткові обмеження, якщо того вимагає епідеміологічна ситуація.

Карантин не працює

Станом на 14 вересня, в червону зону, де діють найжорсткіші обмеження, увійшло 37 населених пунктів України. При цьому, червона зона неухильно розширюється. Наприклад, в кінці серпня в червоній зоні перебувало 14 населених пунктів, на початку вересня вже 30, а ось зараз 37.

Фото: arcgis.com

Зростає і помаранчева зона. Наприклад, ще тиждень тому столиця була жовтою, а починаючи з понеділка, 14 вересня, Київ став помаранчевим. І, теоретично, столична влада мали б запровадити всі "принади" помаранчевого карантину в місті ... Але ні!

Нагадаємо, що робота, наприклад, хостелів, повинна була зупинитися, ще коли Київ був "жовтим". Однак цього не сталося досі: хостели продовжують приймати бронь на ліжко-місця.

"Вам потрібно місце в приватному номері або в чотиримісному, шестимісному, восьмимісному? У чотиримісному ніч коштує 275 гривень, в шестимісному 254 гривні, у восьмимісному 219 гривень", - розповіла "Апострофу" менеджер "DREAM Hostel Kyiv".

50-процентного заповнення громадського транспорту також немає і близько.

"Сьогодні вранці їхав до метро "Академмістечко" маршруткою і водій брав по маршруту всіх, були і стоячі, звичайно. А що робити? Людям же треба на роботу їхати. Та й самі водії кажуть, що їм вигідніше буде просто стояти в парку, ніж ганяти наполовину порожні маршрутки", - каже "Апострофу" житель Святошинського району столиці Олександр.

Неслухняні мери

Центральна влада запевняє, що проблему бачить, і незабаром її вирішить.

"Поки ми працюємо в умовах адаптивного карантину. 14 вересня була зустріч міністра охорони здоров'я з мерами міст, напрацьовані пропозиції, які найближчим часом будуть заслухані на засіданні уряду і трохи буде скориговано постанову про адаптивний карантин", - розповів "Апострофу" заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

За словами Ляшка, постанову №641 буде скориговано "в сторону того, щоб обмеження виконувалися".

І що ж тепер? Влада "закрутить гайки"? Штрафи стануть більшими, а карантинні заходи жорсткішими? Зовсім ні. У ситуації, коли мери міст відкрито саботують рішення Києва, грати в суворого поліцейського центральній владі зовсім не з руки. Наприклад, мер Тернополя Сергій Надал, після того, як його місто потрапило в червону зону, на своїй сторінці в Facebook заявив, що "не дозволить уряду аматорів і експериментаторів паралізувати життя двохсоттисячного міста".

А мер Івано-Франківська Руслан Марцінків відверто проігнорував рішення центральної влади, коли запевнив, що дитячі садки і школи в місті працюватимуть незважаючи на червоний рівень епідеміологічної небезпеки.

Тому в Кабміні на своєму засіданні 16 вересня придумали геніальне рішення: вихолостити норми своєї ж постанови, щоб виконувати обмеження було легко і приємно. Це, як якщо б ухвалили закон про те, що українцям заборонено літати на Венеру: законослухняність буде стовідсоткова, адже порушити таке правило буде вкрай проблематично.

Наприклад, в помаранчевих зонах планують дозволити пасажирські перевезення в кількості 100% сидячих місць, а не 50% як зараз. Але найголовніше, що "розмальовувати" Україну вже буде не тільки Держкомісія з питань техногенно-екологічної безпеки, а й регіональні комісії. Нескладно здогадатися, які рішення будуть ухвалювати місцеві комісії на тлі того, що мери міст категорично відмовляються посилювати карантин, навіть якщо довірений їм населений пункт червоніє.

Фото: УНІАН

Що ж стосується переходу від адаптивного карантину до тотальних обмежень, які були навесні, то Віктор Ляшко відповів, що: "Завжди є варіанти".

Однак головний санлікар запевнив, що принаймні ще півтора місяці модель адаптивного карантину діятиме.

"Питання в тому, що зараз постанова працює і буде працювати до кінця жовтня", - резюмував Віктор Ляшко.

Давайте після виборів

До кінця жовтня! Це ключова обставина, оскільки різкі карантинні рухи до проведення місцевих виборів не вигідні ні центральній владі (яку мери і так не слухають), ні, тим паче, місцевій. А тут ще й міністр охорони здоров'я Максим Степанов оголосив, що очолить регіональний осередок "Слуги народу" у штурмі Одеської облради. Які вже тут батоги, потрібні тільки пряники і, бажано, в брендовані пакети "Слуги народу".

Але якщо з відновленням тотального карантину до виборів, все зрозуміло, то чи варто очікувати сюрпризів після того, як останній бюлетень опуститься на дно урни для голосування?

"Навіть після завершення виборів питання політичності карантину нікуди не дінеться, адже будь-яке рішення органів влади відбивається на рівні довіри, підтримки і рейтингу політиків і насамперед, президента, який, як ми пам'ятаємо, очолив процес боротьби з коронавірусом, - пояснює "Апострофу" політтехнолог Ярослав Макітра. - Президент і влада все одно будуть керуватися громадською думкою, розуміючи, що їх рішення вплинуть на їхні рейтингові позиції".

У свою чергу екс-радник міністра охорони здоров'я, політтехнолог Дмитро Раїмов запевнив "Апостроф", що крім політичної, є і економічна сторона карантинного питання.

"Якби це було лише політичне питання, президент би вже давно ухвалив рішення і через РНБО ввели б надзвичайний стан і країну закрили б на 2 місяці. І судячи з тих змін до постанови, які ухвалили в Кабміні - це не стільки політична, скільки економічна історія: дозволити людям вижити. І після виборів економічна ситуація не зміниться. що до виборів, що після, закривати країну не мають наміру. Адже у людей немає грошей сидіти вдома. Легше лікувати тих, хто захворіє, ніж закрити всіх, щоб не хворіли", - підкреслив Раїмов.

Разом з тим, на думку Дмитра Раїмова, залишається ймовірність введення тотального карантину навіть до місцевих виборів.

"Це в разі, якщо буде ухвалене політичне рішення, що вибори потрібно відтермінувати. Такий проект є, адже рейтинг партії постійно знижується і можливо його повернути і якось стабілізувати, тільки якщо досягти якогось мирного врегулювання на Донбасі. Плюс це дає можливість не вийти з переговорів з росіянами. Вони вимагають, що вибори відбулися скрізь (зокрема і в ОРДЛО, - "Апостроф"). А якщо вибори переносяться можна сказати росіянам, що ми ще півроку беремо участь в переговорах, півроку утримуємо мир, менше стріляють, менше вбивають, значить вищий рейтинг партії "Слуга народу", - резюмував Раїмов.

Читайте також

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями