RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Літаки і гелікоптери працюють постійно - Сергій Гайдай про боротьбу з пожежами на Луганщині

Голова Луганської ВЦА розповів про ситуацію в регіоні після вихідних

Голова Луганської ВЦА розповів про ситуацію в регіоні після вихідних Масштабна лісова пожежа в Луганській області Фото: УНІАН

На Луганщині продовжується боротьба з лісовими пожежами. За допомогою авіації локалізовано усі осередки вогню. Про те, що зараз відбувається у регіоні, в ефірі Апостроф Live розповів голова Луганської військово-цивільної адміністрації СЕРГІЙ ГАЙДАЙ.

- Як минули вихідні?

- Важко. Авіація працює, всі бійці ДСНС – і наші, і прибули сили – працюють, ніхто не їде додому. Єдине що, ми провели ротацію, тому що хлопці працюють цілодобово, тож певні команди поїхали, а нові приїхали, щоб з новими силами далі працювати. У нас сьогодні вже оголошена ліквідація по Сиротиному, Капітанівці, але ще вночі поверхнева пожежа пішла з боку Гаврилівки та Олександрівки. Вона зараз локалізована, саме там постійно працюють літаки і гелікоптери.

- Кількість людей, задіяних у гасінні, зберігається? І яка це кількість?

- Зберігається. Якщо порахувати всі служби - а це лісники, прикордонники, працівники ДСНС, поліція, військові - то це біля двох з половиною тисяч людей. До нас ще приїхали з інших областей лісники на допомогу, тобто людей дуже багато.

- Вже є якісь попередні цифри з приводу оцінки збитків?

- Поки що немає, тому що саме зараз працюють експерти, ми все обліковуємо, ми цього тижня протягом двох-трьох днів вже будемо чітко розуміти кількість будинків, повністю знищених, кількість будинків, які частково постраждали, і кількість людей, які постраждали.

Я хочу цього тижня відправити інформацію в Кабмін, щоб була прийнята постанова, і ми вже розуміли, що ми отримаємо певну суму для передачі людям на відшкодування наслідків пожежі.

- Станом на зараз жодної копійки з центру не надійшло?

- Не можуть надійти гроші просто так, якась невідома сума, розумієте. Ми повинні отримати чітку інформацію від кожного населеного пункту, передати чітку інформацію, за яку будемо нести відповідальність перед Києвом.

Київ не буде зволікати з рішенням, тобто я вже казав людям, що протягом двох-трьох тижнів гроші будуть навіть не в області, а одразу в районах. Єдине, що ми зараз додатково робимо, ми ухвалили рішення – і обласна адміністрація, і військово-цивільна адміністрація Сєвєродонецька, і багато інших департаментів різних установ – що ми перераховуємо одноденну зарплату на рахунки. Є рахунки, відкриті на базі ВЦА Сєвєродонецька та Новоайдарської РДА. Ці гроші ми направимо на придбання житла для людей, які його критично потребують. Тобто якщо немає родичів, багатодітна родина, люди з інвалідністю, можливо, літні та одинокі люди. Ми плануємо, що ми разом зберемо до трьох мільйонів гривень.

- Взагалі в області є якісь резерви на такі випадки?

- Резервний фонд, звісно, є. Я вже людям казав, що формула Кабміну – це 300 тисяч гривень на зруйнований будинок, 200 тисяч гривень – допомога родинам, у яких, на жаль, є загиблі, 50 тисяч – якщо частково пошкоджено будинок, і 20 тисяч гривень – це одноразова допомога на родину. Але я прийняв рішення, що з обласного бюджету ми даємо по 20 тисяч гривень на кожного члена родини. Іноді просто в родині може бути 4-5 людей, а вони отримають усього 20 тисяч. Тож на кожного члена родини ми додаємо ще по 20 тисяч гривень. На це однозначно піде декілька мільйонів гривень.

- А чи планується підійняти питання, зокрема, перед Кабміном, про виділення коштів, які можна направити на модернізацію оснащення пожежників та на попередження лісових пожеж?

- Ще після липневої пожежі було прийняте рішення, що Донецькій та Луганській областям буде виділено 240 млн гривень саме на придбання нової сучасної техніки. Зараз це питання обробляється в бюджетному комітеті. Ми сподіваємося, що до кінця року ДСНС проведе тендер і закупить необхідний транспорт.

- Що з евакуйованими?

- Частина людей знаходяться в обсервації. Інша частина розмістилася в родичів або сусідів, але ми пропонуємо місця обсервації. Зараз перевели всіх евакуйованих зі шкіл в гуртожитки, і, якщо треба, будемо шукати місце проживання для людей на більш тривалий час. Іноді є такі випадки, що поки людина отримає гроші або поки вона оформить всі документи, яких не було, можливо вони згоріли в пожежі, можливо не були дооформлені - їй же треба десь проживати. Всі, хто залишився без даху над головою, будуть забезпечені проживанням та відповідним медичним обслуговуванням. У цьому питань немає.

- Ситуація з коронавірусом якось впливає на розміщення в регіоні. Загалом вплив пожежі на епідемситуацію в регіоні якось простежується?

- Ні, ніяк. Справа в тому, що в нас були жорсткі карантинні обмеження, тому після введення кольорової зональності ми потрапили в зелену зону. Як тільки ми потрапили до зеленої зони, всі карантинні обмеження були скасовані. Відповідно, як тільки всі карантинні обмеження були скасовані, люди розслабилися, і зростання захворювання почалося поширюватися геометрично. У нас щоденно інфікується по 80 людей.

Читайте також