RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Велика депресія: що штовхає дорослих та дітей на жахливі вчинки

Держава знищує структури, які надають психологічну допомогу населенню

Держава знищує структури, які надають психологічну допомогу населенню Фото: Getty Images

Протягом останніх семи днів Україну сколихнули новини про низку самогубств серед підлітків, а також звірячі вбивства батьками своїх же дітей. Часто подібні жахливі випадки відбуваються на тлі психологічних розладів, які виникають у дорослих і дітей, а держава знищує інститути, які могли б допомогти таким людям. Детальніше - читайте в матеріалі "Апострофу".

Кинулися під поїзд

Відразу три трагічних випадки трапилися в Одеській та Київській областях та місті Київ. Так, 2 жовтня поблизу станції Вигода в Біляївському районі 16-річний хлопець ліг під колеса поїзда, і при його наближенні не відреагував на сигнал машиніста. Від отриманих ран підліток загинув на місці.

Як розповіли правоохоронці, юнак мав проблеми зі здоров'ям та неодноразово висловлював наміри покінчити з життям.

5 жовтня у місті Боярка Київської області потяг на смерть збив 14-річну дівчину. В руках загиблої правоохоронці знайшли записку з номерами телефонів батьків. А у своєму Instagram дівчинка залишила передсмертну записку: "Спасибі всім, хто щиро зі мною дружив", та розмістила картинку суїцидального характеру.

Ще один випадок стався 6 жовтня в Києві, 14-річний підліток покінчив життя самогубством, кинувшись під колеса електрички. Як повідомляє прес-служба столичної поліції, близько 13:50 в чергову частину Солом'янського управління поліції надійшла інформація про те, що на шляхах неподалік від Політехнічного інституту поїзд наїхав на хлопчика.

За попередньою інформацією поліції, школяр дочекався, поки поїзд наблизиться і в той момент ліг на рейки. Машиніст поїзда пояснив, що подавав звукові сигнали і скинув швидкість, проте хлопець не відреагував.

Повідомляється, що загиблий написав повідомлення приятелеві про те, що життя далі не має сенсу. Незважаючи на вмовляння не робити дурниць, підліток все ж кинувся на рейки.

Втопила тяжкохворого сина в каналі

Жахливе вбивство сталося в Херсонській області 5 жовтня. 36-річна жінка втопила свого чотирирічного сина в Північно-Кримському каналі, про що повідомив департамент комунікацій Головного управління Національної поліції в Херсонській області.

Шукати дитину почали на прохання 41-річного батька загиблої дитини. Він повідомив, що живе в селищі Каланчак окремо від колишньої дружини, але кожен день бачив жінку з сином. Коли два дні поспіль він не міг застати їх вдома, а на телефонні дзвінки жінка не відповідала, чоловік звернувся в поліцію.

За місцем проживання сім'ї виїхали поліцейські. Вони виявили господиню в украй пригніченому стані, хлопчика ж ніде не було. Після проведення розшукових заходів, тіло дитини знайшли в зрошувальному каналі.

Жінка ж розповіла, що її син від народження страждав важкою недугою - аутизмом, а недавно його стан погіршився. Їй було важко впоратися з дитиною і, зневірившись у його одужанні, жінка разом з ним села в рейсовий автобус та поїхала до Скадовського району, де вийшла недалеко від Північно-Кримського каналу.

За її словами, вона також хотіла покінчити життя самогубством і нібито разом з сином стрибнула в воду, але потім вибралася з каналу.

Забрав сина у дружини та підпалив

Жахливе вбивство сталося в мікрорайоні Виноградар на проспекті Правди в Києві 5 жовтня. Як повідомили очевидці трагедії, чоловік посварився з матір'ю своєї 6-річної дитини, вигнав її за двері, а після підпал квартиру.

Сусіди і колишня дружина тут же викликали поліцію і намагалися проникнути в квартиру, але безрезультатно. Коли приїхали правоохоронці, було вже пізно. Увійшовши до приміщення, вони побачили обгоріле тіло хлопчика зі слідами ножових поранень.

Як повідомляє прес-служба київської прокуратури, затриманий на місці події батько хлопчика розповів, що не бажаючи повертати 6-річного сина, ножем убив його, після чого підпалив тіло, щоб приховати злочин.

ЗатриманнийФото: mvs.gov.ua

Сусід по сходовій клітці Тимофій Фіновський розповів сайту "Сегодня", що чоловік планував вбивство заздалегідь. Вони викликали поліцію, коли колишнє подружжя сварилося, але правоохоронців чекали майже годину: "Він говорив: "Я пишаюся тим, що я зробив". Він сказав: "Нарешті я це зробив". Він говорив, що він це планував зробити кілька разів, сказав: "Дякую Богові, що допоміг це зробити".

Побив до напівсмерті сина і завдав травми ще трьом дітям

На Волині 5 жовтня п'яний батько побив чотирьох дітей. Один з них - 5-річний Павло - перебуває в реанімації. У нього діагностували закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку важкого ступеня, забій органів грудної клітини та перелом ребер. За його життя борються лікарі.

У лікарні і його семирічна сестра Соня зі струсом мозку та забоями. Ще у двох дітей - Марка та Вані - були тільки синці і садна, їх уже виписали з лікарні. Не чіпав батько тільки наймолодшу півторарічну Надю.

Сусіди родини були просто в шоці від того, що сталося. Кажуть, що чоловік ніколи не піднімав руку на дітей, а ось з дружиною вони часто сварилися. Як розповів 9-річний син підозрюваного - Ваня, батько їх побив через те, що вони пустили в будинок маму, яка цілий день десь гуляла.

Їхня мати дійсно зайшла додому в той день, але побачивши нетверезого чоловіка, втекла з дому: "Це вперше, він ніколи їх не чіпав, тільки до мене мав справу", - розповіла вона в сюжеті ТСН.

Також повідомляється, що сім'я перебувала на обліку у соцслужб. Обоє батьків офіційно не працюють. У 36-річного чоловіка - господарство. Мати вже багато років в декреті. Обидва зловживали спиртним.

Держава закрила очі на проблему

Більшість подібних трагічних випадків відбувається на тлі психологічних розладів, які виникають, як у дорослих, так і у дітей, кажуть фахівці.

"Вбивства, особливо щодо осіб, які слабші за тебе, в тому числі і дітей, як правило, трапляються в психотичному стані. Швидше за все, ми маємо справу з тяжкохворими людьми. Якщо говорити про статистику, то вона жахлива, багато насильства по відношенню до дітей, в тому числі і вбивств", - сказав в коментарі "Апострофу" віце-президент Української асоціації психоаналізу, психоаналітик Володимир Мамко.

Не варто забувати і те, що нинішнє українське суспільство живе в умовах політичної, економічної та соціальної кризи, люди перебувають в пригніченому стані, страждають депресіями, і часто на тлі цього роблять жахливі вчинки.

Фото: pixabay.com

"Поки наші політики вирішують свої питання, люди втратили будь-які орієнтири. Це стосується і дорослих і, звичайно, дітей, тому що вони орієнтуються на батьків. І в більшості випадків це пов'язано з тим, що вони не бачать підтримки, вони не бачать свого майбутнього, вони не бачать, що таке добре, а що погано, вони не діляться своїми переживаннями, їм нема до кого піти. І батьки відчувають те ж саме, тому що у нас в країні тривала економічна криза, суспільство дуже тривожне, ніякої соціальної підтримки, дорослі перестали будь-кому вірити", - говорить кандидат психологічних наук Олена Рихальська в коментарі "Апострофу".

При цьому психологи звертають увагу на те, що держава не те, що не опікується цією проблемою, а й усвідомлено знищує інститути, які могли б допомогти людям впоратися з їхніми психологічними проблемами.

"Якщо ми говоримо про підлітковий суїцид, то дуже велика ймовірність того, що у таких дітей теж спостерігаються серйозні розлади психіки. Але у нас відсутня профілактична та амбулаторна робота з такими дітьми. Всі програми щодо запровадження інклюзивного навчання, роботи спецінтернатів, притулків і так далі, вони знищуються. А дітей, яким потрібен спеціальний підхід, намагаються поєднати в звичайних школах, щоб нібито гуманізувати систему навчання. Це повна нісенітниця. Зрозуміло, що в такому випадку навантаження на вчителів та учнів буде величезним, що призведе до заниження загального рівня і викладання, і успішності. Їх позбавляють кваліфікованої допомоги. Це крах системи, без будь-якої альтернативи, що і призводить до таких ситуацій", - пояснює Мамко.

Але крім подібних спеціалізованих закладів, в Україні закриваються психіатричні заклади, які здійснюють діагностику та можуть проаналізувати стан хворого.

"Ми ж не можемо точно знати, може у цієї жінки (яка втопила дитину, - "Апостроф") був психоз на вищій стадії розвитку, або у неї була шизофренія. Зазвичай так роблять в загостреному шизофренічному стані, тому, що такі люди думають, що вони не вбивають своїх близьких, вони їх рятують від цього важкого життя, від негативного світу, і вони впевнені, що їхні діти не побачать тут нічого хорошого. І батьки хворих діток правда не справляються, у них порушуються психологічні реакції аж до того, що вони не можуть купити ліків, бачать, як мучиться дитина, і в підсумку настає постпограничний стан. Це не звичайна депресія, або невроз, це психоз, яка не вилікуєш антидепресантами", - розповідає Рихальська.

Хоча не тільки психічно нездорові люди йдуть на подібні вчинки. У нашому неспокійному світі, який негативно впливає на незміцнілу підліткову психіку, діти не знаходять можливості розповісти про свої бажання, страхи і сумніви. Все це накопичується, і в підсумку може призвести до необдуманих вчинків.

"Наприклад, недавно до мене приходив підліток, розповідав про свої тривоги, він абсолютно нормальний, у нього немає ніяких ознак психічного захворювання, він просто дуже напружений, тому, що у нього є ряд комплексів, а поговорити йому не з ким. І по внутрішній своїй напрузі, вони цілком можуть надійти нерозважливо, хоча це не пов'язано з психологічними проблемами. І тут було б досить нетривалої допомоги в руках фахівця, аби не допустити такого", - говорить Мамко.

Психологи впевнені, що в Україні повинні розвиватися програми психологічної підтримки населення, але цим ніхто не хоче займатися.

"Замість того, щоб проводити психологічну реабілітацію в суспільстві, у нас йде нагнітання. Держава, захопившись виборами, не допомагає громадянам. А часто у нас відбувається таке, що людина втратила роботу, йому нічим годувати родину, він цю депресію транслює будинку, і, звичайно ж, підлітки зі слабким типом нервової системи, реагують і у них психіка не спрацьовує. у нас немає тієї підтримки, яка існує в розвинених країнах. І в підсумку молодь не те, що не бачить майбутнього, вона його боїться", - зазначила Рихальська .

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ