RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Влада кинула людей напризволяще і ми повинні змінити стиль життя або померти - лікар Олег Мусій

Олег Мусій дав кілька порад українцям щодо коронавірусу

Олег Мусій дав кілька порад українцям щодо коронавірусу Фото: Getty images

Колишній міністр охорони здоров'я, нардеп VIII скликання, президент Всеукраїнського лікарського товариства і лікар ОЛЕГ МУСІЙ в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV розповів про те, як помилки керівництва держави під час весняного карантину призвели до того, що зараз в країні багато проблем з тестуванням на коронавірус і є гостра нестача лікарів.

Черги під лабораторіями

Черги пов’язані із невмінням організувати діагностику людей. Стоять люди ж не просто тому, що нема що робити. От я, наприклад, почуваю себе нормально, я в чергу не йду, не стою, не потрібно мені робити той чи інший аналіз.

Якщо людина має власну ініціативу, безумовно, вона має право звернутися в будь-яку приватну лабораторію. Але це пов’язано з тим, що всі уже знають - результати тестів у державних лабораторних центрах люди отримують за 7-10 днів. Але при коронавірусній хворобі через 7-10 днів можна вже, вибачте, і на той світ піти.

Безумовно щоб був підтверджений коронавірус у людини, бажано робити негайну діагностику, яку дають якраз приватні лабораторні центри. А там роблять все до одного дня - і результат у вас є.

Окрім того, як можна отримати безоплатне лікування від держави? Тільки коли ви отримали позитивний тест, бо якщо у вас немає тесту, то вам не належить за цим контрактом з НСЗУ безкоштовне лікування.

Тобто з тим жахом, який відбувається в системі охорони здоров’я, вам не дадуть безоплатні ліки. І це є теж проблемою для людей, тому що ліки для лікування коронавірусної хвороби, точніше ускладнень - пневмоній, наприклад, - є дорогими. Однин противірусний препарат чого вартує: декілька десятків тисяч гривень за весь курс.

Безкоштовні тести на коронавірус

Такі тести будуть робити за направленням сімейних лікарів і за направленням з лікарень. Але цифра смішна. Знаєте, на скільки вистачить 200 млн гривень при нинішньому тестуванні? Це на два тижні для приватних лабораторій - і все.

З однієї сторони, це розвантажить черги в 7-10 днів, які є в державних лабораторних центрах. Але цих коштів не вистачить.

Відомо, що вартість тестування в державному лабораторному центрі становить близько 700 гривень. Якщо людина сама з власної ініціативи йде в приватну лабораторію, це від тисячі до двох з лишком тисяч гривень. Степанов, до речі, про це теж сказав, і це абсолютно зрозуміло комерційно: якщо підписувати державне замовлення на проведення тестів, то це гуртове замовлення, і воно буде коштувати, можливо, до десяти тисяч гривень. Тому це вигідно в любому випадку, але найвигідніше це для здоров’я і життя людей, тому що два-три дні для ускладнення пневмонії при коронавірусній хворобі можуть бути критичними для життя людини.

І тут як раз треба все робити максимально швидко для того, щоб можна було покласти в стаціонар людину з ускладненням і надати їй висококваліфіковану допомогу з киснем і ШВЛ. Навіть при ПЛР-тестуванні, хоча воно найдостовірніше, похибка хибно-негативного результату сягає 30 відсотків.

Нестача медиків

В лікарнях ми зараз бачимо критичну ситуацію, бо дуже багато лікарів, які надають спеціалізовану допомогу, хворіють самі. Місяць має людина знаходитися на лікуванні, а персонал - на самоізоляції. Хто їх замінить? Тому всі ці ідеї про відкриття польових госпіталів на стадіонах - хто там буде працювати? Немає кому реально фізично працювати. Людина ж не може працювати 25 годин на добу.

Не варто забувати, що в нас залишилися спеціалісти, які працювали в санепідемслужбі. І президент Зеленський ще рік тому дав завдання попереднім міністрам - відновлення епідеміологічної частини санепідемслужби. Ця служба якраз мала б займатися прогнозуванням, виявленням осередків зараження, дезінфекцією, контактами тощо. Сьогодні це не робить ніхто, і ніхто не відповідає. Ні Радуцький, який обіцяв, ні міністр Степанов, ні міністр Скалецька, ні Зеленський врешті-решт.

Статистика від МОЗу: довіряти чи ні

Оці цифри для мене, як для організатора охорони здоров’я, майже не мають жодного значення. Мало того, вони для людей не мають жодного значення. Для мене, як для лікаря, має значення цифра, скільки людей померли. Це дуже важлива цифра, і треба дивитися динаміку, скільки за день помирає людей, які мають підтверджений діагноз коронавірусної хвороби. Вона перевалила за сотню - це критично. Цей реально критичний факт.

Якщо буде збільшуватися цифра померлих - це значить, що вони недоотримали медичну допомогу. Це значить, що починає валитися система охорони здоров’я. Це значить, що не встигають надати допомогу людям.

Безумовно, всіх врятувати не можна, і смертність існувала всі роки в Україні, і буде існувати після нас. Але коли два місяці тому кількість людей, які померли з підтвердженим діагнозом COVID-19 cтановила 20, то зараз таких стало 100. Це значить, що за два місяці мінімум у п’ять разів збільшилася кількість людей, які захворіли.

Далі дуже цікава цифра, яку не дають для загалу аналітики: це цифра тих людей, які одужали, і тих людей, у яких підтверджений діагноз. Так ось, ця цифра розділяється по графіку. Це значить, що тих, хто захворів, реально лежить в лікарні, стає все більше і більше, а ті, хто одужав, не встигають за тими, хто захворів. А це значить, що навантаження на систему охорони здоров’я збільшилося в три-чотири рази.

Проблема Італії і Іспанії якраз була у великій кількості одночасно людей, які захворіли. Відомо, що 20% людей, які захворіли, потребують госпіталізації. Серед них є до 10 відсотків людей у критичному стані, які потребують кисню. І ще до трьох відсотків людей, які потребують ШВЛ. От якраз є кореляція цих цифр.

Якщо аналітик розуміється на цифрах і на статистиці, він може знайти кореляцію: чи не буде такого, що лікарі будуть вимушені відмовляти людям у рятуванні їхнього життя? Тут вже критичний момент, і влада робить все для того, щоб не дати зрозумілу інформацію для людей про те, що система охорони здоров’я вже практично на межі. І оце цифри, які змушують кожного замислитися, як себе поводити у суспільстві, як себе поводити вдома, як себе поводити на вулиці.

Карантин і надзвичайний стан

Мене завжди дивували розмірковування на свіжому повітрі чиновників, які не мають нічого спільного з реаліями життя. А пан Віленський і взагалі НСЗУ - її філософія і її створення - це велике зло. Особливо це підтвердила коронавірусна хвороба.

Я не є прихильником системи Семашка, але вона і створена в ній санепідемслужба якраз були пристосовані до інфекційних хвороб - це була військова медицина, по суті. Зараз замість того, щоб на державному рівні нарешті ухвалити рішення, щоб це було законно, вводять якийсь невідомий карантин на чотири різних зони і отак дурять людей.

Я кажу про введення надзвичайного стану для того, щоб все це було легально і законно, бо рятування життя людей якраз передбачає введення жорстких заходів, які мають принести ефект. Ми вже ж побачили, що ті жорсткі заходи, які були введені на початку карантину, дали певний ефект. Не було різкого захворювання і це було зроблено правильно. Карантин же вводять не заради карантину, а щоби за цей відтермінований час зробити організаційні заходи, щоби прогностично упередити падіння системи охорони здоров’я.

Пандемія у нас уже дев’ять місяців триває і за цей час влада була зобов’язана запровадити адекватне реагування. А якщо цього не сталося, то голова комітету, міністр і головний санітарний лікар мають бути негайно звільнені, а не знову розказувати байки, що треба щось доплатити чи через НСЗУ кошти проводити. Має бути пряме фінансування.

Насправді, влада кинула людей напризволяще, і ми повинні це розуміти. Люди мають дотримуватися елементарних речей, які не коштують великих грошей.

Найперше - купити маску і реально ходити всім у масках. Можливо, півтора, можливо, два роки. Це має стати елементом одягу, і не треба говорити, що ми в намордниках, чи погано дихати, чи ще щось. На 80 відсотків захищає звичайна хірургічна маска, якщо всі їх носять.

До чого готуватися українцям

Треба готуватися до того, що люди повинні змінити свій стиль життя - або померти. Можливо, молоді люди не помруть, вони переносять це нормально, але є батьки, є бабусі, дідусі. І вони принесуть цю заразу до них, а потім будуть збирати на похорони своїх рідних людей, які могли би ще без коронавірусу прожити 5-7 років. Тому бережіться самі і бережіть своїх рідних і близьких.

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ