RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Посилення зусиль: навіщо Україні потрібна ще одна площадка для переговорів по Донбасу

Українська сторона висунула нову ініціативу в рамках "донбаського кейсу"

Українська сторона висунула нову ініціативу в рамках "донбаського кейсу" Фото:

В Україні проходять місцеві вибори, а це означає, що Росії так і не вдалося "продавити" одночасне проведення місцевих виборів в ОРДЛО, на чому вона наполягала в останні тижні. У той же час, переговорні "маневри" з приводу "донбаського кейсу" тривають. Так в рамках Тристоронньої контактної групи може з'явитися, так звана, "рада людей" Донбасу. Про це нещодавно заявив глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук. На тлі повного переговорного тупика, створення нової ради з Донбасу виглядає свіжою ідеєю. Навіщо владі знадобилася ще одна рада та як її збираються використовувати, розбирався "Апостроф".

На Берлін

Переговорний процес стосовно Донбасу як на рівні нормандського, так і на рівні мінського форматів, очевидно, зайшов у глухий кут. Щодо Нормандії, то останні рухи в цьому форматі були не так давно: 11 вересня в Берліні відбулася зустріч політичних радників лідерів держав. Втім, ця зустріч не змінила зовсім нічого: сторони дійшли висновку, що потрібно зберігати режим припинення вогню на Донбасі та домовилися домовлятися. Навіть дату наступної зустрічі лідерів України, Німеччини, Франції та Росії не погодили.

"Так, не було досягнуто конкретних домовленостей щодо термінів, але, все свідчить про те, що процес рухається вперед", - відчайдушно намагався заразити оптимізмом журналістів на прес-конференції за підсумками зустрічі, глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Повний штиль спостерігається і в мінському процесі. Остання відеоконференція в рамках ТКГ була 16 вересня. Новину за результатами зустрічі сайт Офісу президента назвав живенько та бадьоро: "Ми на шляху до Берліна", очевидно, натякаючи на 1945-й рік і на те, що колись глави "нормандської четвірки" все ж зустрінуться (але це не точно). Однак змістовне наповнення зустрічі було досить протокольним: домовилися не стріляти та звільнити полонених за принципом "всіх на всіх", але, коли, як і за яких обставин - невідомо.

Причини такого глухого кута відомі. В останні тижні російська сторона на всіх переговорних майданчиках наполягала на зміні постанови ВР про проведення місцевих виборів, з тим, щоб "продавити" одночасне проведення виборів в ОРДЛО. Однак настав день виборів, який показав, що українська влада в цьому відношенні не сдала позицій. У той же час, переговорні "маневри" з приводу "донбаського кейсу" тривають. Так в рамках Тристоронньої контактної групи може з'явитися, так звана, "рада людей" Донбасу. Про це заявив глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.

Посилення зусиль

Отже, що це буде за орган? За словами Кравчука, в "раду людей" увійдуть ті, "хто добре знає Донбас" і "займали там дуже важливі організаційні, політичні, господарські позиції". Тобто, це будуть не обов'язково уродженці регіону, як, наприклад, журналісти Сергій Гармаш та Денис Казанський, які вже включені до складу ТКГ як представники ОРДЛО.

До речі, як пояснив "Апострофу" сам Сергій Гармаш, на делегації не обговорювалося питання щодо створення ради.

"Я про цю ідею сам дізнався зі ЗМІ. На делегації це не обговорювалося", - зазначив Гармаш.

Чим буде займатися члени такого ради? Всім потроху.

"Допомагатимуть, будуть збирати можливості, думки, пропозиції", - зазначив Леонід Кравчук

За словами першого президента, він отримує багато дзвінків від людей з Донбасу з пропозиціями допомоги. "Люди відчули, що йде активна робота української влади, делегації в ТКГ, йде в напрямку посилення наших зусиль", - підкреслив Кравчук.

Та обставина, що люди, які телефонують Кравчуку відчули "посилення зусиль", звичайно не може не радувати, проте, за словами експертів, опитаних "Апострофом", ще один орган при ТКГ нічого не змінить.

Ризик для України

Ну, по-перше, якими б геніальними не були думки та пропозиції "ради людей" Донбасу, Росія все одно буде відстоювати давній принцип: впихнути Україні окуповані території на своїх умовах.

Змусити РФ відступити від цієї концепції, звичайно, необхідно, але ТКГ - не той майданчик, де це в принципі можливо зробити, адже там не приймаються доленосні політичні рішення.

"А якщо ТКГ нічого не вирішує, то навіщо для них щось ще напрацьовувати?", - каже "Апострофу" політолог Кирило Сазонов.

З таким же успіхом вирішувати проблеми Донбасу можна, наприклад, на зборах ОСББ або садового товариства.

"ТКГ - це підготовча структура, яка працює на те, щоб в Нормандському форматі вів переговори президент. Спроба створити ще одну раду з переселенців, яка буде під ТКГ, це вже нікому не потрібне множення сутностей. Боюся, у них скоро закінчаться переселенці для всіх цих рад", - іронізує Сазонов.

"ТКГ працює в рамках, заданих Мінськими домовленостями, у форматі вироблення реальних механізмів реалізації того, про що домовилися в Нормандському форматі. Таким чином, якийсь новий орган кардинально нічого не змінить", - додає "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич .

"Імітація діяльності та ускладнення системи у Кравчука в крові. Якщо проблема не вирішується, потрібно створити нове міністерство, якщо міністерство не може впоратися, то потрібно створити ще кілька відомств. Якщо проблема так і не вирішиться, нікого не звинуватиш в бездіяльності: всі заплутаються у перевірках", - резюмував Кирило Сазонов.

Втім, за словами політолога Петра Олещука, залишається ймовірність того, що влада діє, керуючись виключно благими намірами і бажанням переграти РФ.

"Створенням подібних ініціатив Україна хоче продемонструвати, що люди ОРДЛО це не тільки бойовики і навіть не тільки ті люди, які залишилися на окупованих територіях, а ще й люди, які покинули свої будинки через бойові дії. Є шанс нагадати про них та використовувати як фактор в переговорному процесі, адже Росія постійно наполягає, що не вона є учасником переговорного процесу, а "шахтарі та трактористи". Україна хоче збалансувати ситуацію і показати, що люди, до діалогу з якими закликає РФ, це не тільки російські маріонетки", - каже "Апострофу" Олещук.

Але знову ж таки, присутність Гармаша та Казанського в ТКГ ніяк не вплинула ані на позицію РФ, ані на позицію окупаційних адміністрацій. А тому ще одна надбудова у вигляді ради, на думку Тишкевича, навпаки може зіграти з Україною злий жарт.

"Якщо ця ініціатива виллється в розмиття переговорного формату, на чому давно наполягає РФ, то в такому випадку Україна створить політичні ризики для того, що ми де-факто визнаємо окупаційне керівництво", - резюмував Тишкевич.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами