RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Ковідний пакет": скільки коштує лікування від коронавірусу в Україні

Лікування на стаціонарі не завжди буває безкоштовним, а в приватних клініках все дорого

Лікування на стаціонарі не завжди буває безкоштовним, а в приватних клініках все дорого Скільки коштує лікування коронавірусу в лікарні Фото: pixabay

В Україні кількість інфікованих COVID-19 перебуває біля позначки в 7 тисяч осіб за добу. За даними Міністерства охорони здоров'я заповнюваність ліжок по країні зараз становить 61,9%, хоча в деяких регіонах досягає 85%. Лікування на стаціонарі в державній лікарні для українців обходиться абсолютно безкоштовно, принаймні так запевняє влада. Але часто пацієнтам доводиться самим докуповувати препарати, яких, за словами лікарів, немає в медустанові. Лікування в приватній лікарні обійдеться в рази дорожче. Скільки коштує вилікуватися від коронавірусу, дізнавався "Апостроф".

Держлікарня vs приватна

З самого початку пандемії в Україні, головний санітарний лікар Віктор Ляшко запевнив, що лікування коронавірусу на стаціонарі в державній лікарні буде абсолютно безкоштовним. Вартість лікування одного пацієнта з легкою формою COVID-19 обходиться державі близько 20 тисяч гривень. А тариф на лікування одного пацієнта з важким перебігом захворювання перевищує 45 тис грн, розповідав нещодавно глава МОЗ Максим Степанов.

У цю суму входить:

- ПЛР-тест на COVID-19;

- лабораторні та інструментальні обстеження (зокрема, потрібно регулярно робити аналіз крові);

- медична допомога, відповідно до протоколу лікування коронавірусу;

- медикаменти;

- киснева підтримка, інтенсивна терапія і підключення до ШВЛ або ЕКМО;

- консультації лікарів інших профілів.

Але, далеко не у всіх виходить пролежати на стаціонарі, не заплативши ні копійки. Часто в лікарнях вимагають закупити ліки, починаючи від жарознижуючих, закінчуючи більш дороговартісними препаратами.

Читайте також: Якщо ви захворіли на коронавірус: чи допоможе держава вас вилікувати

Про це на своїй сторінці в Facebook написав і Глава комітету з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської ради при КМДА Олег Попенко, який нещодавно лікувався від коронавірусу в Київській міській клінічній лікарні №8.

"У вартість бюджетного лікування входять тільки антибіотики і гепарин, все інше ми купували за свій рахунок", - пише він.

Скарги на дороге лікування, яке, за визначенням уряду, має бути безкоштовним, скаржаться багато пацієнтів. У деяких випадках доходить до того, що лікарня надає тільки шприци, а всі інші ліки купують самі, а ціни на них не маленькі.

Так за упаковку таблеток "Планквеніл" вимагають від 500 гривень, "Тоцилізумаб", що діє на запалення, яке створює COVID-19, коштує кілька тисяч гривень. Протизапальний "Мовіназа" - за 230 гривень, препарат проти тромбозу "Фленокс" - від 650 гривень, уколи гепатопротектора - від тисячі гривень.

Крім того, ще близько тисячі гривень піде на жарознижуючі, засоби для симптоматичного лікування нежиті та кашлю, вітаміни та інше.

Окремою статтею йде вартість КТ легенів, яке в Києві коштує від 1100 гривень (в залежності від часу прийому), оскільки в державних клініках безкоштовно можна зробити тільки рентген.

Таким чином, "безкоштовне" лікування для пацієнта з ковід може обійтися в середньому в 20-25 тисяч гривень.

Але, насправді, випадки, коли пацієнт змушений сам оплачувати лікування в стаціонарі, не можна назвати масовими. Багато пацієнтів стверджують, що їм не довелося заплатити жодної копійки за час перебування в лікарні. Киянка Ганна, яка і сама недавно перехворіла коронавірусом, розповіла "Апостроф", що її батько був госпіталізований з COVID-19 в Київську міську клінічну лікарню №4 з ускладненнями середньої тяжкості.

"Коли він був в лікарні, нічого докуповувати не доводилося. Всі аналізи, тести, ліки - все було на місці. До нього постійно їздила мама, і передавала йому тільки щось з одягу, може якісь продукти, зарядку для телефону", - говорить Ганна.

Крім того, киянка відзначила і поліпшення умов перебування в медзакладі.

"Видно, що лікарню змінюють на краще. Я там була ще до пандемії коронавірусу, і це був "совок совком". А зараз там, паралельно з лікуванням, проводять ремонт і косметично перетворюють зовні. Видно, що покращують", - розповіла дівчина.

Втім, спроби щось поліпшити відбуваються не скрізь - пацієнти ще однієї київської лікарні скаржаться на бруд й нездатність персоналу дотримати виконання призначених процедур. За визнанням людей, які пройшли лікування, київські лікарні взагалі не готові до коронавірусу.

Але, якщо ви захочете звернеться в приватну клініку, це вам влетить в копієчку. У столиці стаціонарне лікування хворих на коронавірус проводять дві клініки - "Оберіг" та "Добробут". Правда вільних місць в даних установах скоріше за все не буде.

Виклик швидкої в "Добробуті" вам обійдеться від 1200 гривень, в "Оберіг" - 1400.

День стаціонару в першій клініці коштує 12 тисяч гривень, якщо у вас легка форма хвороби, якщо важка, то заплатите 14 тисяч. Крім того, ви будете зобов'язані покласти депозит від 80 до 100 тисяч гривень в залежності від тяжкості перебігу хвороби. Зазвичай цієї суми вистачає на 4 дні.

В клініці "Оберіг" ціна за добу в клініці також стартує від 12 тисяч гривень, депозит на лікування трохи менше - 50 тисяч гривень. Різниця з державними лікарнями помітніша, але пацієнти відзначають набагато більш уважне ставлення з боку медперсоналу.

Скільки коштує лікування в США, Європі та Китаї

Як уже писалося вище, лікування одного пацієнта в Україні з тяжким перебігом коронавірусу коштує від 45 тис. грн, тобто близько $1,6 тис.

У США вартість госпіталізації пацієнтів з ускладненнями в середньому становить від $11,5 до $24,2 тис. В Іспанії три дні госпіталізації коштуватимуть $2,7 тис, більше п'яти днів - $5,9 тис. Пацієнту, який потрапить у відділення інтенсивної терапії, лікування обійдеться в $51,1 тис.

У Китаї середня вартість лікування коронавірусу складає $3,2 тис, лікування з ускладненнями - $22,1 тис.

Лікуємося вдома

Хворі з легкою формою коронавірусу, як правило, не підлягають госпіталізації, а самоізолюються та лікуються вдома. В такому випадку, всі необхідні ліки ви купуєте самі і держава вам нічого не відшкодовує.

Окремо препарати для симптоматичного лікування коштують не так вже й дорого, розповіла "Апострофу" мешканка Києва Оксана. У її чоловіка підтвердився діагноз COVID-19, і тепер вони обидва перебувають на самоізоляції.

З прописаного лікарем - вітаміни C і D, цинк, риб'ячий жир і препарат для запобігання утворенню тромбів. З огляду на те, що ліки купувалися для двох, а деяких по два види від різних виробників, то загалом сім'ї це обійшлося в 700 гривень, каже Оксана. На щастя, хвороба у чоловіка протікає з невеликими симптомами, а у жінки і зовсім немає ніяких проявів коронавірусу.

У разі ускладнень, лікар може прописати антибіотик. Один з найбільш популярних - "Сумамед", на основі азитроміцину. Вартість упаковки починається приблизно від 230 гривень.

Але ж не тільки ліки складають вартість лікування від коронавірусу на дому. Наприклад, киянка Анна підрахувала, що за два тижні лікування COVID-19 сплатила близько 10 тис грн.

"ПЛР-тест я робила за 1000 грн, результат отримала за півтори доби. Лікар порекомендувала збивати температуру парацетамолом, але він не сильно допомагав, і я перейшла на інший, більш дорогий препарат. На п'ятий день хвороби я пішла здавати КТ легенів, що обійшлося мені в 1100 грн. Багато грошей пішло на маски, вдома я їх змінювала кожні 3 години, а пачка з 20 масок коштувала 180 грн, чого мені вистачало приблизно на 4 дні. Загалом це коштувало приблизно в 600 грн. Крім того, вітаміни та інші препарати коштували десь 2000 грн. Загалом, з усім цим "добром", плюс інші аналізи, за два тижні я заплатила 10 тис грн", - пояснила вона.

Приблизно за таким же алгоритмом лікувалася і ще одна мешканка Києва Неоніла, у якої лікування на одну людину вийшло від 5000 грн.

"Оскільки результат безкоштовного тесту доведеться чекати занадто довго, багато проходять його в приватній клініці. Його вартість коливається від 770 до 1800 гривень. Вона додала до цього покупку пульсоксиметра - від 700 гривень, а також вартість деяких препаратів: вітамінів, спреїв, антибіотиків, противірусних та антигістамінних - вийшла сума від 5000 гривень", - сказала жінка.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто