RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перед смертю аналізи поліпшуються: чому падіння статистики по коронавірусу - не привід для оптимізму

Падіння статистики не дорівнює зниженню захворюваності на коронавірус

Падіння статистики не дорівнює зниженню захворюваності на коронавірус Фото: Getty images

Статистика зараження коронавірусом в Україні несподівано пішла на спад: після рекордних 16 тисяч нових випадків на добу в кінці листопада, зараз щоденний приріст складає 8-13 тисяч. Звичайно, це теж багато, але все ж більш оптимістично, ніж дивізія нових хворих кожні 24 години. З чим пов'язане зниження захворюваності і чи не підтасовують у МОЗі статистику, щоб не "розгойдувати човен", з'ясовував "Апостроф".

У Степанова все добре

За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, вперше з серпня в Україні спостерігається зниження захворюваності на коронавірус.

"Починаючи з кінця серпня ми вперше отримали зменшення кількості інфікованих у порівнянні з минулим тижнем", - зазначив Степанов.

При цьому, в Міністерстві охорони здоров'я запевняють, що кількість тестів ніхто не скорочував, а отже, статистика коректна.

За офіційною версією, таке піке стало можливим завдяки карантину вихідного дня.

"Причиною стало виконання протиепідемічних заходів. Це ще одне підтвердження того, що карантин вихідного дня спрацював, і це ми бачимо по цифрам", - резюмував Степанов.

Це можна було б прийняти, якби не одне "але". Пам'ятаєте, як в кінці листопада глава МОЗу проінспектував лікарні Житомира і з'ясував, що медики на місцях махлюють з цифрами статистики.

"Виявив істотні проблеми з подачею адекватної статистики по кисневим точкам. Подано було 117, а в реальності - 66", - нарікав тоді Степанов.

Таким чином, якщо статистика по кисню, яка лягає міністру на стіл, не відповідає дійсності, то де гарантія, що цифри по захворюваності вірні?

Сумнівна статистика

Примітно, але ніхто з експертів, опитаних "Апострофом", не довіряє словами міністра охорони здоров'я і не пов'язує зниження статистики по захворюваності з карантином вихідного дня.

"Може і справді щось допомогло, з тих обмежень, які були у вихідні, але мені дуже слабо в це віриться, адже карантину вихідного дні не дотримувалися повноцінно. Карантин міг би допомогти, але його по суті не було", - пояснює "Апострофу" епідеміолог Катерина Сояк.

Фото: УНІАН

Але статистика впала. Якщо карантин не допоміг, в чому тоді причина?

По-перше, в самій статистиці.

"Беручи до уваги той факт, що ПЛР тести у нас, як правило, платні, а безкоштовні роблять днів 10, то багато людей просто відмовляються, тому що не можуть заплатити. Тому статистика, на мій погляд, не достовірна", - говорить "Апострофу" екс-міністр охорони здоров'я Олег Мусій.

"Можливо, люди менше зверталися за допомогою, можливо, менше тестувалися або тести стоять в черзі. Ми не знаємо багатьох нюансів, а бачимо тільки цифри, які на поверхні, а їх недостатньо, щоб стверджувати, що допоміг саме карантин", - зазначає Сояк.

По-друге, свою роль зіграв природний плин епідемічного процесу.

"Причина таких цифр - природний хід епідемічного процесу, - додає "Апострофу" завідувачка відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алла Мироненко. - Приблизно 35% населення України вже перехворіло на коронавірус, але з різних, зокрема і об'єктивних причин, вони не потрапляють в статистику. Решта українців почала серйозніше берегтися, тому поки буде зниження захворюваності".

"Потрібно почекати кілька тижнів, перш ніж робити які-небудь висновки, - каже "Апострофу" заслужений лікар України Ольга Богомолець. - Коли епідемія розвивається, спочатку вона йде в фазі зростання захворюваності, а потім виходить в фазу плато. І це плато може зберігатися протягом декількох тижнів. Коливання статистики виявлення не є показниками, тому про якусь стабільну тенденцію говорити не можна. Ще минуло недостатньо часу для того, щоб говорити про стабілізацію".

Фото: УНІАН

Які ж показники в реальності можуть дати українцям надію на те, що Міністерство охорони здоров'я виграє боротьбу з ковідом?

"Критерієм стабілізації ситуації є не кількість тестованих, а кількість звернень до лікарень і місць в стаціонарах, які є вільними", - запевняє Ольга Богомолець.

А що стосується заповнюваності місць у стаціонарах, то тут ситуація виглядає не так оптимістично. Наприклад, за даними МОЗ, якщо 4 грудня в Києві заповнюваність інфекційних ліжок для хворих на коронавірус становила 53%, то вже 8 грудня - 57%. Крім столиці, ще в семи регіонах України з 4 по 8 грудня спостерігалося збільшення динаміки заповнюваності ліжок.

"Міністр рапортує, що все добре, але по факту система переживає крах. Ситуацію зараз можна описати практикою реаніматологів: перед смертю у пацієнтів завжди поліпшуються аналізи. Падіння захворюваності на тлі зростання смертності і забитих стаціонарів, так і виглядає, як "поліпшення аналізів", - додало "Апострофу" джерело в парламентському комітеті здоров'я нації.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців