RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Смерть після вакцини від COVID: лікарі пояснили чи є причини для паніки

З'явилися тривожні повідомлення про побічні ефекти після вакцинації

З'явилися тривожні повідомлення про побічні ефекти після вакцинації Фото: Getty Images

У деяких країнах, де проходить масова вакцинація від коронавірусу, повідомляють про серйозні побічні ефекти від вакцини Pfizer, а також про смерті серед щеплених людей. Україна також повинна отримати кілька сот тисяч даного препарату вже в найближчі місяці, але в українців виникають сумніви щодо безпеки вакцинації. Чи це правда, що вакцини небезпечні та чи можуть призвести до смерті, дізнавався "Апостроф".

Побічні явища та смерті

В кінці 2020 року масова вакцинація від COVID-19 американо-німецьким препаратом Pfizer/BioNTech стартувала в США та Європі. Однак через місяць кампанії з імунізації населення почали з'являтися тривожні заяви від органів охорони здоров'я різних країн. В першу чергу повідомлення стосувалися летальних випадків серед тих, хто отримав першу дозу вакцини.

Наприклад, в Норвегії з початку старту вакцинації 26 грудня, станом на 18 січня, загинули 33 людини у віці від 75 років.

У Німеччині, де вакцинація почалася теж 26 грудня, станом на 14 січня, померли 10 осіб. Ще 55 вакцинованих загинули в США, але там прищеплюються ще й препаратом Moderna. Також відомо про дві смерті в Естонії та одну в Швейцарії. Ще 11 випадків зафіксовано в Данії.

Крім смертей відзначаються і несподівані побічні ефекти. Так в Ізраїлі 13 громадян пережили легкий параліч обличчя після щеплення вакциною від COVID-19 виробництва компанії Pfizer. В основному симптоми проходили дуже швидко, але у одного з потерпілих побічний ефект тривав протягом 28 годин. Крім того, там зафіксували дві смерті після введення першої дози препарату Pfizer.

Є й менш небезпечні, але досить гучні випадки інших побічних явищ. У Каліфорнії зафіксували спалах алергічних реакцій серед тих, кому ввели вакцину Moderna. У підсумку головний епідеміолог штату Еріка Пан офіційно рекомендує тимчасово відмовитися від використання даного препарату. Також в інших країнах зафіксовано кілька випадків, коли введення препарату викликало анафілактичний шок.

Причина полягає у вакцині?

Ні. Принаймні так стверджують медичні фахівці тих країн, де були зафіксовані смертельні випадки.

У Норвегії експерти медрегулятора повідомили, що після проведеного розслідування, зв'язок між вакцинацією літніх людей антикоронавірусним препаратом Pfizer/BioNTech та поствакцинальною смертністю не встановлений. Директор Норвезького інституту охорони громадського здоров'я Камілла Столтенберг розповіла, що після ретельного аналізу 13 випадків медики прийшли до висновку, що "це люди похилого віку, вони немічні та мають серйозні захворювання".

Щодо причин смерті, то, за її словами, в середньому близько 45 людей вмирають кожен день в будинках для людей похилого віку в Норвегії, а "тому не факт, що це означає надмірну смертність або наявність причинно-наслідкового зв'язку". На даний момент в Норвегії вакциновано більше 48 тисяч людей, а це значить, що відсоток летальних випадків не перевищує 0,1%.

У Німеччині експерти федерального Інституту розробки вакцин і біомедичних лікарських засобів імені Пауля Ерліха (PEI) також вважають малоймовірним зв'язок між смертю щеплених та самої вакцинацією. Як зазначається, тяжкохворі люди померли протягом чотирьох днів після того, як їм були зроблені щеплення.

"На підставі даних, які є у нас в наявності, ми виходимо з того, що пацієнти померли через їхні основні хвороби", - зазначили у відомстві ФРН, яке відповідає за допуск та контроль відповідних медичних продуктів. У PEI вказали на те, що їх смерть, швидше за все, випадково збіглася з термінами кампанії по вакцинації.

Датське медичне агентство теж не бачить зв'язку між смертю своїх співгромадян та вакцинацією. "Повідомлення про смерть незабаром після вакцинації - очікувані, оскільки першими вакцину отримують старші люди та вразливі групи", - зазначає керівник Датського медичного агентства Таня Еріксен.

Влада інших країн, де були зафіксовані смертельні випадки, також не вважає це наслідком вакцинації.

Фото: Getty images

Що ж тоді відбувається та чи безпечна вакцина

Медики стверджують - вакцинація безпечна, а поява побічних ефектів - нормальна реакція організму на щеплення.

"Побічні ефекти можуть з'являтися на будь-які ліки. Навіть на продукти харчування у людини виникає алергія. При щепленні від грипу або кору у нас теж піднімається температура, може спостерігатися загальне нездужання і багато чого іншого. Так само при вакцинації від ковіду, і це нормальне явище", - пояснює в коментарі "Апострофу" лікар-анестезіолог з Ізраїлю Борис Бриль.

Коментуючи повідомлення про те, що в Ізраїлі з десяток вакцинованих пережили параліч обличчя, медик з упевненістю спростував той факт, що це сталося внаслідок щеплення. За його словами, в аналогічний період часу до коронавірусної пандемії до лікарів зверталася набагато більша кількість людей з невралгією лицьового нерва, і це нормальна практика.

"Якщо ми подивимося на цей проміжок часу, скільки людей звертаються з паралічем, невралгією лицьового або трійчастого нерва, то повірте - їх набагато більше, ніж 10, 20 або 50. Це звичайна медична практика сімейного лікаря. Говорити, що це сталося внаслідок вакцинації не має під собою жодних підстав. Також можна сказати, що це сталося після того, як людина випила молока", - говорить Бриль, відзначаючи, що в будь-якому випадку, кожен конкретний випадок повинен бути досліджений, але нічого, що вказує на проблему з вакциною поки що не виявлено.

Глава Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ), імунолог Федір Лапій в коментарі "Апострофу" також пояснив, що існує багато причин для виникнення паралічу лицьового нерва, або як його називають офіційно "параліч Белла". Лікар вказує на те, що виходячи з наявних даних, частота виникнення паралічу не перевищує базової популяційної частоти. Це означає, що, якщо ми вакцинацію не проводимо, він все одно існує з інших причин.

"З огляду на те, що в Ізраїлі вакциновано близько 25% населення, повідомлень про побічні ефекти також стане більше, але не через вакцину, а тому, що такі випадки просто існують і без щеплення. І цих випадків у зв'язку з вакциною більше не стало", - каже Лапій.

Якщо говорити про смертність, то в цьому випадку імунолог також рекомендує враховувати статистку смертності в довакцинальний період.

"Зараз в країні вакциновані практично всі жителі будинків літніх люде, станом на початок тижня щеплення зробили понад 48 тисяч осіб. Якщо ми говоримо про базову частку смертей в закладах для людей похилого віку, то щодня в Норвегії вмирають близько 40-45 літніх людей в таких закладах без вакцинації. Станом на понеділок йшла мова про те, що після вакцинації померло 33 людини, і це дані не за день, а майже за місяць кампанії з імунізації. Що ж тут може бути дивного? Ми говоримо про людей похилого віку, які вмирають від так званих природних причин. Чи має це питання відслідковуватися? Звичайно, але в Норвегії зараз цим менше стурбовані, ніж в Україні, тому що це тема для спекуляцій", - зазначив він.

Вакцинація в першу чергу потрібна людям з групи ризику: літнім і тим, у яких є проблеми з серцем, цукровий діабет, гіпертонія та інші захворювання, говорить Борис Бриль. "Дітям вакцина не потрібна, вони практично не хворіють. А ось людям похилого віку і хворим вона може врятувати життя", - вважає ізраїльський лікар.

Фото: Getty images

Звичайно, вакцинація не може проходити без контролю вашого сімейного лікаря. Як і всі лікарські препарати, вакцина має свої протипоказання, і тільки фахівець може визначити чи безпечно вам робити щеплення. Процедура вакцинації, незалежно від форми власності медустанови, передбачає консультацію та огляд лікаря і заповнення інформованої згоди на щеплення.

"Є протипоказання, які обгрунтовані важкої алергічної реакцією. У світі зараз використовуються вакцини, які не містять "живого мікроорганізму", але якщо ми говоримо про мРНК-вакцини, то там використовується поліетиленгліколь, який може викликати алергічну реакцію. Але загальне правило для вакцини таке, якщо після першого щеплення у вас була важка алергічна реакція, то це є абсолютним протипоказанням", - говорить Федір Лапій.

Бувають і відносні протипоказання, а точніше застереження, коли, наприклад, до кінця не вивчено, як вакцина діє на дітей. Тоді серед протипоказань може вказуватися вік, до якого не рекомендується робити щеплення. "Але коли користь від вакцинації перевищує гіпотетичний ризик, набагато перевищує ризик від хвороби, тоді ми схиляємося до того, щоб проводити щеплення", - сказав імунолог.

На жаль, в Україні не спостерігається великого ажіотажу серед охочих вакцинуватися. За останніми даними соціологів, платною вакциною готові вакцинуватися лише 39% опитаних, не готові - 56%. Якщо ж вакцина буде безкоштовною, готові зробити щеплення від хвороби трохи більше людей - 43% (не готові 52%).

Однією з основних причин такого негативного ставлення українців до вакцинації, Лапій вважає некомпетентність наших лікарів. За його словами, часто медики різних профілів наважуються коментувати та давати поради людям, абсолютно не розбираючись в даній сфері. Через власну неінформованість, він дійсно може насторожено відноситися до вакцини і не робити собі щеплення, але в той же час є ймовірність, що його приклад наслідуватимуть його родичі, друзі та просто знайомі, які звернуться до нього за порадою.

"Розмовляв з одним ізраїльським лікарем, який отримав вже дві дози мРНК-вакцини, він мені розповів, що в його госпіталі вакциновано вже 77% медичного персоналу. Якщо такий відсоток лікарів погодилися на щеплення, то яке рішення приймуть їхні родичі, друзі, пацієнти? У нас же погодяться до 50% лікарів в кращому випадку, а то і менше. І це в цілому відобразиться на прихильності населення до вакцинації", - вважає імунолог.

Другу дозу вакцини Pfizer отримав вже і Борис Бриль, вакцинована також вся його сім'я, і лікар наполягає на тому, що щеплення потрібно робити всім, у кого немає до цього протипоказань.

"Це в першу чергу необхідно, щоб убезпечити вас і ваших близьких від зараження небезпечною хворобою", - сказав він.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами