RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Краще стане лише поліцейському або судді: які штрафи збільшили нардепи за порушення ПДР

Штрафи за водіння в нетверезому стані зросли майже в два рази

Штрафи за водіння в нетверезому стані зросли майже в два рази Фото: shpalta.media

Верховна Рада значно посилила покарання для водіїв, які сідають за кермо в стані алкогольного сп'яніння. Розмір максимального штрафу виріс до 51 тисячі гривень, а за скоєння п'яного ДТП зі смертельними наслідками власника авто можуть посадити на 12 років. Що ще нового в ухваленому 16 лютого законопроекті про посилення відповідальності за порушення ПДР і чи допоможуть нові штрафи покращити ситуацію на дорогах - з'ясовував "Апостроф".

Нові штрафи

Відповідно до закону, мінімальний штраф за низку порушень підвищується до 510 гривень. Таке покарання передбачено за:

  • не пристебнутий ремінь;
  • відсутність шолома у мотоцикліста;
  • неосвітлений номерний знак;
  • розмова по телефону за кермом без гарнітури;
  • порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонений сигнал світлофора, правил обгону.

За втечу з місця ДТП штраф зросте з 255 до 3,4 тисячі гривень.

За перевищення швидкості в населених пунктах більш ніж на 50 км/год порушник заплатить 1,7 тисячі грн, а за порушення на 20-50 км розмір штрафу складе 340 грн.

За ненадання переваги в русі авто "швидкої", поліції або аварійної служби штраф підвищать з 510 до 680 грн. За створення аварійної ситуації каратимуть штрафом у 1445 грн, а за порушення, яке призвело до ДТП - 850 грн.

Їзда без прав каратиметься штрафом в 425 грн. Однак якщо у водія прав немає зовсім, йому доведеться заплатити 3,4 тисячі грн. Позбавленим прав водіям, які попадуться за кермом, доведеться заплатити 20,4 тис грн

Повторне протягом року скоєння такого порушення тягне за собою накладення штрафу в розмірі 40 800 грн з позбавленням права керування транспортом на термін від 5 до 7 років і з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

За нетверезе водіння буде накладатися штраф у розмірі 17 тисяч грн (зараз 10,2 тисячі) з позбавленням водійських прав на рік. За повторне порушення протягом року - 34 тисячі грн з позбавленням прав на три роки. Якщо водій порушить втретє - штраф 51 тисяч грн, позбавлення прав на 10 років і конфіскація транспортного засобу.

За ДТП в стані алкогольного сп'яніння, в результаті якого потерпілий отримав травми середньої тяжкості, каратимуть позбавленням волі на строк до 3 років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п'яти років.

Якщо потерпілий отримав тяжке ушкодження, покарання зросте - від 3 до 8 років позбавлення волі і позбавлення прав від 5 до 8 років.

У разі смерті потерпілого винуватцю в стані сп'яніння загрожує позбавлення волі на термін від 5 до 10 років (позбавлення прав на термін від 5 до 10 років). Якщо жертв кілька - позбавлення волі на термін від 7 до 12 років (позбавлення прав на термін від семи до десяти років).

Нові правила торкнуться і пішоходів. Так, за перехід дороги в недозволеному місці, будуть платити 255 грн замість 51 грн. Велосипедисти за порушення ПДР будуть платити штраф в розмірі 340 грн. Якщо при цьому велосипедист був у стані алкогольного сп'яніння сума стягнення збільшується до 680 грн, а за створення аварійної ситуації - до 850 гривень.

Крім того, депутати прибрали з закону поправку, якою пропонувалося, щоб поліцейські могли зупиняти автомобілі для перевірки водіїв на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння в разі проведення профілактичних заходів. Тобто поліцейський не може зупинити авто без будь-якої причини.

Закон вступає в силу з дня, наступного за днем його опублікування.

Порушувати будуть менше?

Адвокат Вадим Володарський, який спеціалізується на захисті прав водіїв, в коментарі "Апострофу" зазначив, що навряд чи це позначиться на зменшенні кількості порушень правил дорожнього руху.

"Я не думаю, що це сприятиме зменшенню кількості нетверезих водіїв за кермом. Чому людина сідає у нетверезому стані за кермо? Варіантів два: або вона знаходиться в такому стані, що в принципі не дуже розуміє, що робить, або ж розраховує, що її не спіймають. І для першого і другого варіанту посилення покарання не вплине на рішення п'яного водія", - зазначив адвокат.

І щоб побороти це, необхідно працювати над культурою споживання алкоголю в суспільстві.

А ось народні депутати вже хваляться ухваленням законопроекту. Зокрема, нардеп від фракції "Голос" Олександра Устинова задоволена тим фактом, що з закону прибрали розширення повноважень поліції: "Видихнула, тому що півроку довелося бігати по "підпільним" засіданням, про які мене забували повідомляти, кожен раз відкривати порядок дня з словами " ізнову здрасьтє". Тому так, вибити всі поліцейські забаганки і зробити нормальний законопроект - це переможенька".

Та не всі українці вважають, що збільшення штрафів зупинить п'яних за кермом.

"Старі норми працювали б, якби поліція хабара не брала", "Краще б до цих штрафів нулики дописали, то можливо був би толк", "Тільки повний ід*от з інфантильною свідомістю може думати, що збільшення штрафів в корумпованій державі призведе до якогось поліпшення. Це те ж саме, що гасити вогонь бензином. Покращення буде у корумпованого поліцейського або судді, а іншим ніяк краще не стане", - пишуть українці в Facebook.

Інші ж навпаки вважають, що давно пора посилити покарання для порушників ПДР.

"В європейських країнах давно високі штрафи і є від цього велика користь! Менше ДТП і смертності на дорогах", "Багато пишуть, що це занадто, дуже строго, не на часі тощо. А як на вашу думку - краще залишити все як є? Або полякати підвищенням штрафів "аж на 50 гривень"? Якщо не розуміють мізками - дійде гаманцем", "Для всіх водіїв - гарнітура коштує від 300 грн. За кожне порушення 510 грн, за збиту людину - в'язниця. Задумайтесь, яку ціну готові ви заплатити", - зазначають українці.

Деякі українці вважають, що потрібно повернути кримінальне покарання для всіх водіїв, які сідають за кермо в нетверезому стані.

"П'яний за кермом, довічне позбавлення водійських прав, за ДТП в нетверезому стані - в'язниця. А через ваші закони, майже кожен день в Україні бачимо ДТП з нетверезими", "П'яний за кермом - це вже потенційний вбивця. Не штрафувати треба, а відповідати, як за кримінальний злочин", "До д*пи ваші штрафи, поверніть кримінальну відповідальність", - обурюються українці.

Нагадаємо, кримінальну відповідальність за водіння в нетверезому стані скасував президент України Володимир Зеленський, підписавши в липні 2020 року відповідний закон №3314.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців