RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

В Україні стартувала вакцинація від коронавірусу: фото, відео і всі подробиці

У середу, 24 лютого, в Україні стартувала вакцинація від коронавірусу індійським препаратом CoviShield - першою вакцину отримала Черкаська область.

"Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Перше щеплення від коронавірусу в Україні отримав лікар-реаніматолог Черкаської обласної лікарні Євген Горенко. Перед щепленням йому виміряли температуру і провели інструктаж.

Другою вакцинували старшу сестру реанімаційного відділення Нонну Хачатрян.

Скільки доз вакцини привезли в Україну

23 лютого Україна отримала перші 500 тисяч доз вакцини Covishield - їх привезли літаком в аеропорт "Бориспіль". Україна закупила вакцину AstraZeneca, яку розробили в Оксфордському університеті і виробили на потужностях компанії в індійському місті Пуні, куди літав глава МОЗу Максим Степанов. Індійський препарат вакцини AstraZeneca має назву CoviShield.

CoviShield - це індійський аналог вакцини AstraZeneca, яка у минулому році уклала угоду з індійським інститутом сироваток Serum Institute of India на виробництво своєї вакцини від коронавірусу. Serum Institute є одним зі світових лідерів з виробництва вакцин, він виготовляє цю вакцину за ліцензією Astra Zeneca, тому індійський аналог вакцини від коронавірусу Astra Zeneca отримав локальну назву CoviShield ("Щит від ковіда").

Вакцини за ліцензією AstraZeneca, окрім Індії, також випускають в Південній Кореї. Обидва виробники отримали схвалення від ВООЗ. Вакцина також застосовується в низці країн Євросоюзу і в Британії.

Хто першим отримає щеплення CoviShield

Вакцину від коронавірусу CoviShield вводять двома дозами з інтервалом від 4 до 12 тижнів. Дані деяких досліджень свідчать про те, що більш тривалий інтервал між введенням першої і другої доз збільшує ефективність вакцини.

На першому етапі вакцинації в Україні відповідно до плану МОЗ планується прищепити близько 367 тис. осіб. Серед перших категорій населення, які отримають щеплення, будуть:

  • працівники лабораторій, які проводять лабораторні дослідження на COVID-19;
  • всі співробітники екстреної медичної допомоги, в тому числі водії;
  • люди, що знаходяться в спеціалізованих установах (інтернатах, будинках для людей похилого віку тощо), а також працівники цих установ;
  • військовослужбовці, які беруть участь в операції Об'єднаних сил.

Щеплення будуть проводитимуть спеціальні мобільні бригади.

Яка ефективність вакцини CoviShield

В Індії на заводі Serum Institute, де випускають вакцину Covishield, виробляють багато інших сироваток, які потім поставляють в інші країни. Вартість вакцини Covishield нижча, ніж оригінальної вакцини AstraZeneca через нижчий рівень оплати праці співробітників в Індії в порівнянні з Європою.

За словами лікаря-інфекціоніста та експерта ЮНІСЕФ Катерини Булавінової, індійська вакцина Covishield є ідентичною оригінальній вакцині AstraZeneca, але її виготовляють на іншому майданчику. Її ефективність складає 70%.

"Наскільки я розумію, це зроблено для того, щоб якомога більше людей були захищені від коронавірусу, оскільки потужності заводів не вистачає", - сказала вона.

В основі векторної вакцини від коронавируса Covishield покладено ослаблений аденовірус шимпанзе.

"При введенні векторної вакцини в організмі відбувається формування імунної відповіді на ті антигени, які містяться в тій вакцині", - розповіла епідеміолог Наталя Виноград.

Які можуть бути побічні ефекти

Як і будь-який лікарський препарат, ця вакцина може викликати побічні ефекти, які проявляються не у всіх вакцинованих. Більшість зафіксованих побічних ефектів були легкими або помірними і зникали через кілька днів після введення препарату.

Британське агентство з регулювання лікарських засобів назвало наступні побічні ефекти вакцини AstraZeneca:

біль, почервоніння, свербіж, набряк, синці в місці ін'єкції, погане самопочуття, втома, озноб, головний біль, нудота, біль в суглобах або м'язах.

Часто (у менш ніж у 1 людини з 10) виникали ущільнення в місці введення препарату, лихоманка, блювота, симптоми, схожі на грип, - висока температура, біль у горлі, нежить, кашель і озноб.

В 1 випадку на 100 у вакцинованих фіксували рідкісні побічні ефекти: запаморочення, зниження апетиту, біль у животі, збільшення лімфатичних вузлів, надмірна пітливість, свербіж шкіри або висип.