RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Компенсації за вакцинацію? Сім'ї загиблих лікарів досі не бачили обіцяних грошей - Святослав Протас

Влада продовжує провальну кампанію з вакцинації

Влада продовжує провальну кампанію з вакцинації Святослав Протас Фото: УНІАН

Днями в Україну приїхала нова вакцина від коронавірусу з Південної Кореї. Це означає, що тепер українців можуть вакцинувати вже чотирма препаратами. Утім розмаїття вакцин так і не підвищило довіру населення до імунізації. Аби це змінити, влада пішла на несподіваний крок – запровадила систему компенсацій за несприятливі наслідки після вакцинації. Як працюватиме інновація – загадка не з простих, оскільки сотні родин загиблих лікарів і досі не отримали обіцяних урядом грошей. Які чинники заважають підвищити довіру до вакцинації, чи запрацює нова система компенсацій та чи можуть на українському ринку вакцин з’явитися підробки - про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів головний санітарний лікар України у 2014 – 2016 роках СВЯТОСЛАВ ПРОТАС.

- Нещодавно Україна отримала ще одну партію вакцини у рамках ініціативи COVAX. Що за вакцина до нас прилетіла? Та яка зараз ситуація з вакцинами загалом?

- Насправді деталі поставок мені особисто невідомі. Цим займається міністерство охорони здоров’я. Як пересічний громадянин, я можу сказати, що українців це питання взагалі не повинно турбувати: яка вакцина і куди. Для українця важливо, щоб він міг отримати вакцинацію безкоштовно і швидко, а не стояв у цій черзі місяцями. Для нас важливо, щоб вакцинація була доступною, безпечною та ефективною, власне чого в нас на сьогодні немає.

А всі ці поставки, COVAX, прямі договори, ЮНІСЕФ – це проблема влади та Міністерства охорони здоров’я, яке повинне цим опікуватися. Людям цього знати не потрібно, і вникати в це їм не потрібно. Людина повинна зареєструватися в додатку "Дія", який зробили, щоб сформувати цей потік бажаючих отримати щеплення. Людина повинна узгодити всі ці питання зі своїм сімейним лікарем для того, щоб він дав їй поради.

Хочу нагадати, що вакцинація – це медична маніпуляція, і до неї треба як серйозно готуватися, так і серйозно після вакцинації спостерігатися для того, щоб уникнути несприятливих подій після вакцинації, більшість яких пов’язані не з самою вакциною, а з провалами в організації щеплення.

Наприклад, сьогодні в мене є інформація, що в окремих лікарнях до 16% людей мають середню і важку форму перебігу коронавірусної хвороби після щеплення. Звісно, що це не сприятиме довірі до вакцинації. І ніхто ж не знає причину, яких може бути декілька: людина на момент щеплення могла бути заражена, але це ніхто не перевіряє, бо в рекомендаціях відсутнє ПЛР-тестування перед щепленням. Можливо, людина після щеплення підхопила цю хворобу.

- Або під час щеплення в медичній установі. Таке ж теж може бути.

- Найбільше – це після щеплення. Ми бачимо, які черги, ми бачимо, що додаток "Дія" не сприяє впорядкуванню цього процесу. Навпаки, все відбувається як в радянські часи у чергах по хліб.

- Ми аналізували статистику захворюваності та вакцинації. Цифр багато, і тут є про що поговорити. Як ви вважаєте, чи відображає ця статистика реальний стан справ?

- Я би сказав, що статистика взагалі ніяка, ми це ще рік тому це обговорювали. Рівень охоплення населення тестуванням, рівень звернення населення по медичну допомогу і взагалі функціонал електронної системи охорони здоров’я сьогодні цю статистику абсолютно нівелюють. Ми зруйнували стару паперову систему, а нову електронну не збудували. Тому сьогодні об’єктивної картини і фактичних даних не знає ніхто в нашій державі. І найближчим часом, мабуть, не знатиме. Це просто орієнтовні цифри, які показують нам якийсь тренд: чи зростає захворюваність, чи спадає. Говорити про якусь об’єктивність сьогодні взагалі не варто.

- Лише п’ять людей вакциновані другою дозою. У нас використана більшість вакцин від CoviShield на перші дози. Чи можна змішувати вакцини AstraZeneca від різних виробників?

- Я взагалі не є прихильником того, щоб через засоби масової інформації давати людям поради, які стосуються їхнього здоров’я. Юридичну і моральну відповідальність за здоров’я громадянина несе його сімейний лікар та сам громадянин. Ні МОЗ, ні експерти, ні професори, які дають поради через телевізор, такої відповідальності не несуть. А інформація може бути по-різному людьми сприйнята та по-різному застосована. Тому в частині того, якою вакциною та як вакцинуватися, громадяни повинні звертатися до свого сімейного лікаря.

Що стосується теми другої дози вакцини, то це дуже важливо, тому що навіть серед кола моїх знайомих після першого щеплення у щонайменше п’ятьох осіб взагалі відсутні антитіла. Тобто ми розуміємо, що людина щепилася, другу дозу ще не отримала – антитіл немає, і вона не захищена. Багато хто після щеплення вже знімає маски, починає вважати себе захищеним і не дотримується карантинних правил.

Нам зараз важливо, по-перше, організувати власне дослідження стосовно імунітету як у вакцинованих, так і в тих, хто перехворів. Цього не робиться, і це призводить до поглиблення недовіри. Пам’ятаєте, як лікарів через коліно поклали, які не хотіли щепитися абсолютно обґрунтовано. На першому курсі в інституті нас ще вчили, що природній імунітет є набагато сильнішим і довшим за штучний. Нас намагалися переконати, що навіть якщо ти вчора хворів, треба бігти робити щеплення. Потім ми маємо ці негативні наслідки та недовіру людей. Має бути присутній здоровий глузд, а не просто бажання продемонструвати якусь бурхливу діяльність.

- Ви кажете, що немає антитіл після щеплення. Це тимчасове явище? Чи вони просто не в усіх з’являються після вакцинації?

- Це предмет глибокого додаткового вивчення в кожній конкретній ситуації. У кожної людини по-різному. Можливо, це особливості організму. Можливо, виникли питання при транспортуванні вакцини. Можливо, не були дотримані відповідні правила, і вона виявилася неефективною. Можливо, взагалі сама вакцина так зреагувала.

Знову ж таки, це питання другої дози, тому що виробники запевняли, що гарантований титр антитіл може бути тільки після другої дози. Тому це все – предмет додаткових досліджень та наукових спостережень, чого в нашій державі не відбувається. У нас знищили медичну науку поруч із медициною загалом. Тому сьогодні немає об’єктивної статистики та даних, які б дозволили нам спиратися на це та працювати на засадах доказової медицини.

- 16 країн світу призупинили вакцинацію препаратом AstraZeneca через повідомлення про можливе утворення тромбів. Що ви скажете про цю історію із можливими тромбозами?

- Знову таки, не можу нічого сказати, оскільки в Україні жодних наукових досліджень не проводилося, а результатів досліджень, які проводилися за кордоном, я особисто не бачив. Я можу сказати одне: будь, який лікарський препарат, зокрема й імунобіологічний (вакцини), мав, має та матиме негативні наслідки. А от частота виникнення цих наслідків насамперед залежить від питань організації цих щеплень.

Фото: pixabay.com

Безумовно, є частина людей, яким цей препарат може бути протипоказаний, у яких є ті чи інші супутні хвороби, які можуть сприяти виникненню цих тромбів. Але для цього є медичний огляд, епідеміологічний анамнез, який збирається. Це все має знати сімейний лікар та громадянин. І тільки в діалозі з сімейним лікарем він може визначатися, якою вакциною йому краще вакцинуватися або ж треба від цієї вакцини відмовитися.

Навіть самі виробники завжди в інструкції зазначають всі негативні явища та частоту їх виникнення. Має бути гарантія, компенсація: якщо ця несприятлива подія все ж таки відбулася, то людина має отримати відповідну компенсацію. Ризик потрапити в ДТП чи розбитися на літаку теж є, але люди все одно продовжують літати, тому що вони застраховані, коли купують квиток. А ми, проводячи вакцинацію, не застраховані ні від чого.

До речі, нещодавно ухвалили правильний за змістом закон, але з абсолютно викривленою подачею. Це так званий закон про зняття відповідальності з виробників. Це ще раз посилило недовіру до вакцинації. Насправді закон ніякої відповідальності не знімав, оскільки виробник декларує, що можуть виникати певні наслідки. Закон стосувався не зняття відповідальності, а надання гарантій та компенсацій людям, у яких ці наслідки виникли, але віз і нині там. Ніхто нікому нічого не компенсує.

У нас в Україні є навіть летальні випадки, які збіглися в часі з вакцинацією. І що ми бачимо? Зважаючи на заяви урядовців, ми не бачимо об’єктивного розслідування. Ніхто нам не каже, чи провели це розслідування несприятливих подій, хто їх проводив. Треба було оприлюднити список цих комісій, які проводитимуть розслідування, їх членів та експертів, щоб вони опублікували свої декларації та заяви про відсутність конфлікту інтересів.

У нас дуже багато експертів заробляють на співпраці з фармкомпаніями, досліджуючи ті чи інші ліки, тому в них є конфлікт інтересів. Дуже часто буває, що справи розслідують ті, хто отримує зарплати у фармвиробника. Щоб цього не було, треба зробити все публічно та по-європейськи. Щоб ці комісії спрацювали, щоб ми отримали правдиву інформацію. Ми бачили, що за кордоном у багатьох країнах кажуть: у нас від вакцини стільки-то людей померли. У нас за всю історію незалежності МОЗ жодного разу не визнало зв’язок несприятливої події із вакцинацією.

- Ви влучно сказали, що ці події збіглися у часі. Ми досі не можемо отримати інформацію щодо того, чи є прямий зв’язок між вакцинацією та тромбозом. Ми колись зможемо її отримати від іноземних корпорацій? Там, напевно, також є конфлікти інтересів.

- За кордоном, якщо у експерта є конфлікт інтересів, то його просто не долучають до роботи в тих комісіях. Так повинно бути і в нас. За кордоном визнають цей зв’язок, і там люди отримують ці компенсації. А нас постійно намагаються переконати в нереальних речах: мовляв, у нас зв’язку ніколи не було і ніколи не буде. Тому що ніхто не хоче платити. Ті люди, які постраждали від вакцинації в Україні – розслідування не завершено, компенсацій не виплачено. Що тут говорити про вакцинації, якщо в нас не виплачені компенсації за смерть, внаслідок хвороби на ковід. Більше 300 лікарів померли, а на сьогоднішній день тільки три десятки родин отримали цю компенсацію.

- Від кого чекати компенсації, до кого апелювати? Хто є відповідачем у подібних справах?

- Держава, яка повинна компенсувати подібні наслідки. Але держава створює такі умови отримання цих компенсацій, що більше половини родичів загиблих лікарів вже відмовилися від цього, щоб не відчувати себе приниженим, ходити по судах та усіляких інстанціях, роками домагаючись цієї справедливості. Не потрібно таку модель взагалі запроваджувати.

Потрібно створити модель страхування: стався випадок – заплатили. А страхова нехай потім проводить своє розслідування та в порядку регресу, якщо знайде якесь порушення, вона може ці кошти вимагати. Але в сім’ї і так горе – померла рідна людина. А тепер ще ходити, оббивати пороги, добиватися справедливості та цих коштів.

- Припустімо, що встановлений зв’язок між вакцинацією та несприятливою подією. До кого звертатися по компенсацію? До держави чи до виробника вакцини?

- Безумовно, це відповідальність держави. Виробник декларує, що такі наслідки можуть бути. Сказати, що це пов’язане саме з якістю вакцини однозначно не можна, бо виробник це декларує. Тому держава повинна це компенсувати.

Фото: pixabay.com

Крім того, коли вакцина прибуває, то держава має механізм перевірки – контролю якості та безпечності вакцин. Але в нас це робиться не зовсім правильно. Одні вакцини заїжджають із порушенням реєстрації, бо всі поспішають почати вакцинацію. Інші вакцини – ідуть на лабораторний контроль та успішно його проходять і потім нормально використовуються. Такі речі, коли ми є непослідовними, з політикою подвійних стандартів теж поглиблюють цю недовіру. Все має бути за процедурою. Держава, маючи всі інструменти контролю і механізми компенсацій та гарантій, повинна людям компенсувати ті наслідки. Тоді рівень довіри буде зростати.

- Прем’єр-міністр Денис Шмигаль докучив визначити фінансування для лабораторії з розробки вакцин від коронавірусу. МОЗ розглядає можливість створення лабораторії̈ на базі Інституту епідеміології̈ та інфекційних хвороб ім. Громашевського. Як ви ставитеся до цієї ідеї? Варто розробляти препарат чи за схемою робити вакцини в Україні?

- Безумовно, ідея правильна. Ця ситуація продемонструвала нам, що в умовах кризи всі думають про себе. Ми бачили це на прикладі масок, захисних костюмів, вакцин, які Україна отримувала за залишковим принципом. Якщо не мати власного національного виробництва таких засобів, які відіграють важливу роль в питаннях біологічної та національної безпеки, то ми будемо незахищеними та залежними від інших країн. Тому це важливо.

Це питання ставиться з часів незалежності. Скільки я пам’ятаю, стільки ми говорили про те, щоб запустити виробництво вітчизняних вакцин. Скільки б ми не говорили, ми все робили для того, щоб це виробництво остаточно знищити. На сьогодні в Україні практично немає потенціалу для того, щоб самотужки вийти на цей ринок та конкурувати на цьому ринку. Але ми можемо домовитися зі світовими виробниками, щоб почати масштабувати ці вакцини в нас, як це робить Індія, Південна Корея. Треба почати хоча б із цього, а потім вже переходити до того, щоб мати власні компанії, які будуть виготовляти повністю вітчизняний продукт.

- Але в інших країнах виробництвом вакцин займаються приватні компанії, зокрема. В Україні приватні фірми теж могли б виготовляти вакцини.

- Безумовно. Про це йдеться, можна виготовляти вакцини на потужностях українських компаній, і вони це дозволяють. Але знову таки, вони не можуть самотужки це зробити без допомоги тих гігантів, які займаються розробкою та виготовленням вакцин. Одна справа – виготовляти вакцини, а інша – її розробити. Для того, щоб розробити вакцини, у нас має бути потужна наукова складова. При всій повазі, той інститут, про який ви говорите, вже знаходиться на межі зникнення. Ті, хто там був, прекрасно розуміють, у якому він стані, оскільки не фінансуються протягом останніх десятиліть ніякі видатки, окрім зарплати. І то не в повному обсязі, а якийсь відсоток.

- Якщо якась українська компанія придбає технологію в одного з виробників вакцини та почне виробляти її тут, вона ж може стати монополістом.

- Це можливо, і це можливо зробити швидко. Але для того, щоб це стало реальністю, сьогодні не робиться майже нічого. Як би ми не ставилися до країни-агресора, але навіть ті спроби масштабувати російську вакцину у Харкові були одразу зупинені. Відповідно, цей процес не запустився. Інші виробники, які це побачили, розуміють: а може нас так само завтра посунуть, введуть якісь санкції та абсолютно упереджено заборонять цим займатися. Для того, щоб це реалізувати, треба пробувати. Я розумію, що є країна-агресор, є питання війни. Але ж якщо ми говоримо про життя і здоров’я людей, то пробуйте різні варіанти. Чим більше вакцин буде, тим більше вони будуть якіснішими, безпечнішими та дешевшими. Нехай буде конкуренція.

- У Польщі та Мексиці виявили підроблені вакцини. За препарат від Pfizer шахраї видавали ліки від зморшок. Ця історія видається смішною, але насправді це дуже поганий сигнал. Чи можливий в Україні та світі варіант із підробленою вакциною?

- У світі можливий, ви про це щойно сказали. В Україні на цьому етапі таке неможливе, оскільки в нас зараз немає комерційного ринку вакцин. Будь-яка розсудлива людина розуміє, що в аптеці сьогодні вакцину від коронавірусу не купиш. Якщо це хтось пропонує, то це апріорі якась фальшивка. Сьогодні йдеться тільки про закупівлю вакцин на рівні держави, а комерційний ринок по вакцинах проти ковіду в Україні не працює. От коли відкриється комерційний ринок, то спроби шахрайства будуть.

Шахрайство процвітає. Подивіться, що в нас робиться із ПЛР-тестуваннями, коли підробляють довідки, а потім Польща відмовляється визнавати наші довідки. Безумовно, те саме може бути і з вакциною. Швидше за все, так і буде, якщо з’явиться комерційний ринок.

- Але ж можна прийти до сімейного лікаря, який може бути з кимось у змові. Він скаже: я тобі запишу, у мене тут є вакцина. Ми можемо боятися таких варіантів?

- Якщо є нерозсудливі люди, то нерозсудливих лікарів точно немає. Як би це пафосно не звучало, я не вірю в те, що сьогодні може з’явитися лікар, який давав клятву Гіппократа, почне щось з-під поли продавати. Всі усвідомлюють рівень відповідальності. Ви ж не приховаєте цю ситуацію. Я не вірю, що зараз в Україні є лікарі, які можуть пропонувати вакцину з-під поли.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів