RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Мінус 9: що допоможе Зеленському підняти рейтинг

З якими викликами пов'язано падіння підтримки президента

З якими викликами пов'язано падіння підтримки президента Володимир Зеленський Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Київський міжнародний інститут соціології опублікував свіжі рейтинги політиків. Відповідно до нього, рейтинг президента України Володимира Зеленського упав на 8,6% - із 33,3% у вересні до 24,7%. Натомість, підтримка екс-спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова виросла із 3,1% навесні (у вересневе опитування його не включали) до 7,1%. Причини падіння рейтингу Зеленського викликані очікуванням на старт опалювального сезону, а також загальною політичною турбулентністю, характерною для початку нового політичного сезону. Чи вдасться Зеленському зміцнити свої позиції і що йому для цього треба зробити, "Апострофу" розповів політичний експерт Міжнародного центра перспективних досліджень Ігор Петренко.

Падіння рейтингу Володимира Зеленського – абсолютно очікуваний момент. Зараз ми заходимо в опалювальний сезон, у суспільстві є певне відчуття невизначеності. Але зростання рейтингу Володимира Гройсмана на 3% і рейтингу Ігоря Смєшка у мене викликає дуже багато запитань, адже вони не робили жодних активних дій. Можна помітити, що в цьому рейтингу приріст у 3% отримали політики, які пов’язані із Рінатом Ахметовим. З якого дива?

Ще один із чинників, що привів до падіння рейтингу Володимира Зеленського – це Дмитро Разумков. Наприкінці травня-початку червня КМІС показував його рейтинг на рівні 3,1%, а зараз - 7,1%. Зрозуміло, що Зеленський і Разумков грають в одному електоральному полі, ці відсотки Разумков забрав у Зеленського. Треба ще зважати на специфіку соціологічних служб в Україні – реальний рейтинг політиків краще оцінювати відповідно до результатів двох, а краще трьох соцопитувань. Буде ще соціологія "Рейтинга", Інституту Разумкова і, можливо, Інституту майбутнього – тоді за "середньою температурою у палаті" можна зрозуміти загальну динаміку.

Чи вплинула публікація Pandora Papers на падіння рейтингу Зеленського? Я думаю, що ні. По-перше, я думаю, більшість українців не знають, що таке "офшори". По-друге, не було зв’язку між Зеленським-політиком і офшорами. Із Петром Порошенком все було зрозуміло – 2014 рік, він президент, ідуть бої, а він проводить якісь оборудки. Зеленський, звісно, прийшов до влади під гаслами "кінця офшорів" і тому є певний дисонанс. Але вся інформація про його офшори була відома ще в 2019 році – я чудово пам’ятаю, як Петро Порошенко і пов’язані з ним люди підіймали це питання. Крім того, один із перших законів, які вони ухвалили в 2019 році, був "деофшорний закон" - він почне діяти з 2022 року. Тому я не думаю, що офшори стали для Зеленського якимось серйозним ударом – скоріше зіграли соціально-економічні проблеми.

Існують проблеми з опалювальним сезоном попри те, що є Меморандум, який за ініціативою Зеленського підписали Кабмін, Нафтогаз, постачальники тепла і мери деяких міст. Він закріплює ціну на газ у розмірі близько 8 грн за кубометр для населення за умови заключення договору з "Нафтогазом" замість 30-40 грн за ринковою ціною. Але виконання цього рішення наштовхується на проблеми в деяких областях, які не встигли заключити договори з "Нафтогазом". Також важливою тематикою є зменшення обсягів транзиту газу із Росії – якщо він зменшиться, то наявні запаси газу нам не дуже допоможуть. Думаю, "газове" питання більше впливає на рейтинг Зеленського, ніж офшори. Люди пов’язують це питання загалом із владою. Більшість не знає, що у нас президент відповідає за міжнародні відносини і безпеку й оборону. А зважаючи, що у нас є президентська монобільшість, яка формує Кабмін, - відповідно всі негаразди летять на голову президента.

Чи буде Разумков і надалі псувати нерви Зеленському? Теоретично - може. Але ми уже зараз бачимо, що він змінює свою риторику, відчуваючи, що у нього можуть забрати мандат. Також він продовжує нагнітати ситуацію щодо "деолігархічного" закону – говорить, що його має підписати саме він, але такі заяви суперечать положенням Конституції. Хоча зараз я уже бачу певну втрату цікавості до Разумкова з боку ЗМІ. Але якщо він буде розвивати свою партійну структуру, у нього будуть надійні спонсори, які будуть готові грати "у довгу", то Разумков буде грати на полі і "Слуги народу", і президента. Але коли він почне політичну діяльність більш активно, тоді бути суміщення – можливо, "ліворуч", на Юлію Володимирівну (Тимошенко, - "Апостроф"); менш ймовірно, що "праворуч". Скоріш за все, він піде на Південь і Схід – там, де ОПЗЖ і Бойко. Але я думаю, що за два роки у владі він залишив по собі достатньо фактів, які зможе використати Банкова, щоб показати не таку вже й чесність Разумкова.

Конфлікти всередині "команди мрії", як її називав Зеленський 2,5 роки тому, і "Слуги народу" загалом, звісно, дають підґрунтя конкурентам Банкової критикувати Зеленського. Але на те вона й опозиція, щоб усе критикувати. Але ясно, що коли ти починаєш політичну діяльність, з'являються багато гравців, які хочуть на тебе вплинути. Зеленський досі намагається нав’язати свою гру. А ось Разумков зрозумів, що, лишаючись у старій команді, він звужує для себе можливість залучення спонсорів на майбутнє. Тож я вважаю нормальним, що обличчя у команді змінюються. Не може людина, яку ти взяв у свою команду, стати опортуністом, як став Разумков, – таким чином людина несе деструктив. Такого не потерпіла б жодна партія – ні БПП, ні ОПЗЖ, а Юлія Володимирівна "поховала" б уже такого спікера від своєї партії давно. Тож, важливо не те, хто пішов, а хто прийде – добре, якщо це будуть фахові люди, які будуть давати результат. Треба обирати людей не за принципом особистої лояльності президенту, а за принципом професійності і лояльності ідеям. На Банковій зараз із цим проблема.

Що допоможе Зеленському підняти рейтинг? Кейс Донбасу зараз мертвий, з нього поки нічого не буде. Подивимося, як пройде зустріч міністрів у Нормандському форматі. Але результати будуть незначними. Можуть домовитися про якийсь незначний обмін. Тому зараз на це ставку робити не будуть. А ось "деолігархічний" закон однозначно будуть "качати". Ця тема електорально приваблива – більшість населення відверто ненавидить олігархів. В контексті деолігархізації можуть зайнятися і газовим питанням – націоналізацією облгазів, "притиснути" Дмитра Фірташа.

Але знову ж наголошу – осінь це завжди початок нового політичного сезону. Це період серйозної політичної турбулентності. А після Нового року може відбуватися "відкат" і посилення рейтингу президента – як і було минулого року.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами