RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нас буде 22 мільйони: чому в Україні стрімко скорочується населення

За рік в Україні вмирає майже півмільйона людей, а народжуваність менше 250 тисяч

За рік в Україні вмирає майже півмільйона людей, а народжуваність менше 250 тисяч Фото: Getty images

Днями Організація Об'єднаних Націй опублікувала невтішний демографічний прогноз для України: до 2050 року населення нашої країни скоротиться до 35 мільйонів людей. Наскільки реальні такі розрахунки і чому чисельність населення України невблаганно та стрімко падає – з'ясовував "Апостроф".

На чисельність населення будь-якої країни впливають три основні фактори: смертність, народжуваність, міграція.

Смертність. Якщо проаналізувати динаміку смертності населення в Україні, можна побачити, що 2021 рік встановлює своєрідний антирекорд. Згідно з останніми даними Державної служби статистики, з січня по вересень 2021 року в країні померло понад 487 тисяч людей. Це можна порівняти з чисельністю населення, наприклад, такого міста як Миколаїв або Маріуполь, або двох таких міст як Івано-Франківськ. Шокує, чи не так?!

А ось за 9 місяців минулого року в країні померло 426 тисяч людей, тобто на 61 тисячу менше.

Які основні причини стрімкої смертності?

З одного боку, відповідь на поверхні. "У нас все дуже низьке: якість життя, культура харчування, багато людей зі шкідливими звичками, низький рівень медицини", - пояснює "Апострофу" заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха.

Але будемо відвертими: низький рівень життя в Україні з'явився не вчора, а смертність різко зросла саме у 2021 році. Тому логічно було б припустити, що в усьому винен коронавірус. Адже на піку епідемії ковід забирав 800 людей щодня. І коронавірус справді зіграв свою роль: якщо торік із січня по вересень Держстат прозвітував про 4300 смертей від ковіда, то зараз ця цифра склала 40 тисяч.

Але парадокс у тому, що коронавірус навіть не у трійці основних причин смертності українців.

Перше місце в антирейтингу займає ішемічна хвороба серця, яка за 9 місяців 2021 року встигла забрати понад 213 тисяч життів. На другому місці хвороби судин головного мозку – 59 тисяч померлих. При цьому, минулого року, за аналогічний період, від ішемічної хвороби та хвороб судин головного мозку померло на 18 тисяч людей менше.

Байковий цвинтар, Київ Фото: Getty images

Третє місце антирейтингу – злоякісні пухлини, що спричинили смерть 55 тисяч людей. І лише на четвертому місці коронавірус. Навіть якщо не враховувати смертність від ковіду, то приріст смертності становить понад 20 тисяч людей.

Якщо не ковід "винен", чому ж тоді статистика зростає? За словами експертів, вся річ у тому, що не зовсім коректно враховувати лише прямі смерті від коронавірусу.

"Крім прямого впливу коронавірусу є ще й непрямий: люди не отримали своєчасної допомоги при інших захворюваннях, були відкладені планові операції", - пояснює "Апострофу" провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень М.В. Птухи Павло Шевчук.

"Якщо людина не отримала допомогу при діабеті і померла від діабету, ми можемо бути впевнені, що до цього не має відношення коронавірус? У людини може бути будь-який діагноз і бути правильним. Але проблема в тому, що вона не отримала вчасно кваліфіковану медичну допомогу через те, що вся медицина працює на ковід, - додає в коментарі "Апострофу" директор Інституту демографії та соціальних досліджень М. В. Птухи Елла Лібанова - Приблизно з вересня минулого року по червень цього року кількість померлих значно перевищує ту, що була раніше. Звичайно, це коронавірус, а що ж іще? Що такого ще траплялося в цей час у нас, щоб так зросла смертність?"

"Коронавірус практично добив медицину, адже не надається у повному обсязі допомога людям, які хворіють не на коронавірус. Ось ці люди й умирають. А хтось взагалі боїться йти до поліклініки, щоб не заразитися коронавірусом, і пропускає серйозні захворювання. Тому четверте це дуже "почесне" місце після серцево-судинних та онкологічних захворювань. Звичайно, випередити класику ковід не зможе, але якщо ситуація із захворюваністю триматиметься на такому ж рівні, то це суттєво додасть смертей", - резюмував Євген Головаха.

Народжуваність. Смертність не можна розглядати у відриві від показників народжуваності. Адже якщо поява на світ нових українців компенсує природне зменшення населення, то турбуватися нема про що.

Але і з народжуваністю справи йдуть не найкращим чином: на 487 тисяч померлих з початку року припадає всього 205 тисяч народжених. Таким чином, реальне скорочення населення становило 282 тисячі осіб. При цьому минулого року за аналогічний період народилося на 15 тисяч людей більше.

Міграція. Ще один важливий чинник, що впливає чисельність населення – міграція. За різними оцінками, з України на заробітки виїхало від 3 до 5 мільйонів людей. Така велика різниця цифр є наслідком того, що міграцію дуже складно враховувати.

"Якщо людина приїжджає в країну, то їй є сенс реєструватися, наприклад, щоб віддати дитину в садок чи школу, отримати якісь пільги, соціальні виплати. А якщо людина їде, то для неї немає особливої потреби реєструватися", - зазначає Павло Шевчук.

Фото: УНІАН

Прогнози на піску

Якщо ситуація не зміниться: народжуваність падатиме, смертність зростатиме, а уряд нічого не зробить, щоб зупинити міграційні потоки, то до 2050 року, за оцінками ООН, населення України може скоротитися до 35 мільйонів людей. В ООН зазначають, що це одні із найвищих темпів скорочення населення у світі!

Висновки міжнародних експертів ООН підтверджуються прогнозами українських вчених-демографів. 15 років тому вони розробили комплексний демографічний прогноз для України до 2050 року. Згідно з прогнозом, навіть за сприятливого поєднання таких факторів, як народжуваність, тривалість життя та міграція, через 29 років населення країни складе 36 мільйонів осіб. За збереження низької народжуваності та низької тривалості життя, за песимістичним прогнозом, в Україні буде лише 25 мільйонів населення до 2050 року.

А до кінця століття, за словами заступника директора Інституту демографії та соціальних досліджень М.В. Птухи Олександра Гладуна українців буде ще менше.

"За нашими прогнозами, до кінця ХХІ століття населення України скоротиться до 22 мільйонів. І ми поки що не бачимо шляхів зупинки цього процесу", - зазначив Гладун.

Але, за словами демографів, усі прогнози мало чого варті.

По-перше, в Україні 20 років не проводився перепис населення.

"Нам би перепис провести і зрозуміти реально скільки нас зараз. Малюються різні прогнози, але вони малюються на піску", - нарікає Елла Лібанова.

"Ми повинні розуміти від чого нам відштовхуватися. Перепис населення багато років не проводився, відповідно поточна чисельність населення невідома, статево-вікова структура невідома, а отже - складно встановити кількість майбутніх народжених, померлих та міграцію", - додає Павло Шевчук.

"Адже ООН виходить з нашої офіційної статистики, яка говорить про те, що у нас 42 мільйони населення. Але ж 42 мільйони дуже умовна цифра. Тих, хто реально живе в Україні, звичайно, менше. Якщо говорити про тих, хто до 2050 року буде реально бути присутнім в Україні, то людей, звичайно, буде менше, ніж 35 мільйонів. Я думаю, до 30 мільйонів", - резюмує Головаха.

По-друге, прогнози чисельності населення не враховують одного чинника, який може суттєво вплинути на кількість українців.

"Він полягає в тому, що українці виявилися дуже активними антивакцинаторами. А за такого ставлення до вакцинації смертність буде дуже високою. Ми ж зараз другі у світі після Росії за смертністю від коронавірусу", - нарікає Головаха.

Зазначимо, що перепис населення запланований в Україні на 2023 рік. За його результатами ми й дізнаємося: може, прогноз ООН вже справдився і нас уже 35 мільйонів. Або й менше.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Новини партнерів