RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Масова загибель дельфінів у Чорному та Азовському морях: як росіяни "збагачують" морську фауну

Бойові дії рашистів у Чорноморському басейні можуть призвести до екокатастрофи

Бойові дії рашистів у Чорноморському басейні можуть призвести до екокатастрофи Фото: pixabay.com

Воєнні дії, які росія здійснює проти України, завдають непоправної шкоди не лише людям, але й створюють загрозу екологічній безпеці. Надзвичайна військова активність у Азовському та Чорному морях з боку окупантів руйнує морську екосистему. Одне за одним з'являються повідомлення про масові викиди дельфінів на берег. Деякі з них мали опіки, ймовірно від розривів бомб або мін. Інші могли загинути від інфекційних хвороб. Кандидатка біологічних наук, співробітниця науково дослідної установи "Український науковий центр екології моря" Каріна Вишнякова спеціально для "Апострофу" проаналізувала випадки дивних смертей дельфінів у Чорноморському басейні та розповіла про можливі причини.

Справді, по всьому Чорноморському басейну мої колеги науковці спостерігають незрозумілі випадки викидання дельфінів на берег. Але спочатку хотіла б зазначити, що у Чорному морі водяться три види китоподібних, це два види дельфінів – афаліна та білобока, а також морська свиня, саме їх бачили у Маріуполі. Це теж китоподібний, але він дещо відрізняється від дельфінів.

Мертва морська свиня на березі біля Маріуполя Фото: Telegram Петро Андрющенко

Отже, по всьому Чорноморському басейну помічаються незвичайні випадки викидів тварин на берег, їхня кількість збільшується від початку весни, коли розпочалися воєнні дії. І трішечки ще зменшуються деякі патерни поведінки тварин, які ми також помічаємо по всьому Чорноморському басейну.

Так, це може бути пов'язано з воєнними діями, бо дельфіни та морські свині використовують системи ехолокацій для того, щоб орієнтуватися у просторі, щоб полювати та харчуватися. Це дуже складна система, яка пов'язана з прийомом звукових сигналів, а також їх продукуванням. І саме ця система може пошкоджуватися. У Чорному морі зараз знаходиться багато військових кораблів, які постійно використовують сонари (гідролокатори), що може впливати на систему ехолокації. Це може травмувати акустичну систему дельфіна.

З іншого боку, це може бути викликано якимись інфекційними хворобами. Але, щоб казати напевно, потрібно мати на руках проби біологічних зразків цих тварин та провести дослідження.

Я теж бачила фотографії з Болгарії, де у тварин на тілі було щось схоже на опіки, але це може бути сонячний опік, тому що тварина була виснажена і лежала на одному боці дуже довго без доступу до води. Тому те, що ми бачили на фото, опубліковані паном Іваном Русєвим, може бути наслідком саме довгого перебування під прямими сонячними променями. Але, знову ж, це потрібно досліджувати.

Дельфіни, які викинулися на узбережжя БолгаріїФото: facebook.com/rusevivan

Фото: facebook.com/rusevivan

Також, щоб підтвердити або спростувати версію про акустичні травми, треба провести професійний розтин кожної тварини, яку викинуло на берег. Треба брати спеціальні зразки з внутрішніх вух та відправляти їх на аналіз до Європи, бо у нас немає таких лабораторій, які б досліджували саме на акустичні травми.

Вся наукова спільнота, яка займається проблемами Чорного моря, китоподібними - ми всі думаємо про те, що основною причиною цих явищ може бути саме надзвичайна мілітаристична активність у морі. Але потрібно проводити аналізи.

Я зараз працюю в італійському університеті в Падуї, де є ветеринарний факультет, де є морські біологи. Вони також опікуються проблемами України та взагалі проблемами Чорноморського басейну. І ми намагаємося спільно працювати, щоб отримати доступ до матеріалів, контактувати з усією науковою спільнотою Чорноморського регіону, щоб робити досліди, проводити аналізи і розуміти, що у нас взагалі відбувається.

Я також працюю ще у Туреччині по іншому проекту, і у нас є певний матеріал, але наразі він не проаналізований, тому жодних висновків ми робити поки не можемо. І це не може робитися швидко, на це потрібен час.

Так, воєнні дії ні на кого позитивно впливати не можуть, і вони негативно позначаються на екосистемі, це зрозуміло. Як людина, я вважаю, що саме це є наслідком гибелі дельфінів, але як науковиця я не можу це стверджувати без доказів.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами