RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін породив злидні в Росії з єдиною метою - полковник ЗСУ

У рашистів ще багато гарматного м'яса завдяки депресивним регіонам

У рашистів ще багато гарматного м'яса завдяки депресивним регіонам Анатолій Кравчук Фото: facebook.com/anatoly.kravchuk.5

Воєнні злочини російських окупантів вразили весь світ. Кадри з Бучі, Ірпеня та Гостомеля стали справжнім жахом, оскільки такі звіртсва важко уявити в 21 столітті. Сподіваючись на безкарність, рашисти знущалися над українськими дітьми, жінками, чоловіками, після чого жорстоко їх убивали. Утім, покарання таки буде. Справами про безчинства росіян в Україні займаються країни-партнери та провідні міжнародні організації. Крім того, в Україні презентували "Книгу катів українського народу", де зібрана інформація про злочинців.

Чи допоможе такий механізм притягнути винних до відповідальності, як росія намагається уникнути покарання за воєнні злочини і коли в рф закінчиться гарматне м'ясо для війни – в ефірі Апостроф TV розповів полковник ЗСУ, військовий експерт АНАТОЛІЙ КРАВЧУК.

– Нещодавно комісія ООН, створена для розслідування воєнних злочинів, скоєних в Україні під час російського вторгнення, заявила, що їй поки що не вдалося встановити контакт із росією. Тобто запити щодо розслідування цих злочинів надходять в росію, але відповіді немає. Скажіть, будь ласка, чи дієвий такий механізм, і як виходити з цієї ситуації?

– Справа в тому, що це стандартна позиція росії, вона принципово не підписує міжнародних договорів, не ратифікує їх, щоб не відповідати за законами міжнародного гуманітарного права за свої злочини. Те ж саме стосується і вашого питання.

А те, що ООН фіксує ці масові злочини, в цьому немає ніякого сумніву ні для кого, перш за все, для тієї ж росії. Тому тут є два варіанти: якщо війна затягнеться, це буде єдиною можливістю для росії уникати відповідальності. Якщо ж у найближчий час буде перелом на нашу користь, завдяки поставкам озброєння з Заходу, росія буде в невигідному положенні. Тоді, безумовно, ці міжнародні інституції зможуть масово притягати до відповідальності злочинців, бо вони всі фіксуються, імена злочинців усі відомі. Але та ситуація, яка є наразі, дає російським злочинцям можливість уникати відповідальності.

– В Україні створили сайт "Книга катів українського народу", де зібрана інформація про злочинців, які вчиняли звірства на нашій території. Наскільки дієвою така ініціатива може бути в майбутньому, та як вона може допомогти в притягнені цих окупантів до відповідальності?

– Ця книга більше про здійснення морального впливу на цих злочинців. Вони бачать, що їх всі знають. І, що дуже важливо, ті люди, яких ще немає в тій книзі, розуміють, що рано чи пізно вони там будуть.

Щодо того, чи допоможе нам ця книга притягнути винних до відповідальності, то ні. Притягують до відповідальності відповідні органи, і їм ця книга фактично ніяким чином не допоможе і не завадить. Це виключно показова акція інформаційно-психологічного впливу на злочинців, які будуть розуміти, що кожна їхня дія фіксується і що безкарно нічого для них не мине.

– Хочемо проговорити з вами про стан особового складу російської армії. Неодноразово з'являлася інформація, що окупанти деморалізовані і часто йдуть проти своїх командирів, щоб не йти воювати. Чому так відбувається і що на це впливає?

– На мій погляд, це абсолютно нормально. Це відбувається буквально з перших днів. Мені здається, що у тих поясненнях росіян на початку, які казали, що вони просто їхали на навчання і навіть не знали куди, є доля правди. Не можна казати, що це неправда, я не думаю, що їх проінструктували так говорити.

Ці жертви – все ж таки вони втратили більше 30 тисяч людей – навіть у процентному відношенні від тих військ, які були. Це дуже суттєва цифра. Найголовніше для армії – це втрати. І дуже важко при цьому пояснювати за якісь моральні принципи, за якісь високі речі, за путіна, за Сталіна, за "родіну" і таке інше.

Ми по перехопленнях знаємо, що в деяких бригадах, ротах лишається 10-15% особового складу. Фактично нема ким воювати. Тилові підрозділи кидаються на передову, а для них це найбільша проблема, тому що людина, коли йде у "тилові війська", вона вже заточена на те, що вона воювати не хоче. Тобто це заробітчани, які мріють відсидітися в тилових підрозділах подалі від передової, отримати непогані гроші, які отримують військовослужбоці, що безпосередньо воюють. І зараз їм наказують брати зброю і йти в окопи.

Для них це психологічна біда, пов'язана навіть не з тим, що вони не готові від початку були і не підписувалися на це. Для них ця проблема полягає в тому, що людина реально підготовлена до якихось дій саме в тилових частинах, але не підготовлена для війни як мотострілець чи просто піхотинець. Виходить, що вона на передовій, але вона не готова до цього ні морально, ні навіть в плані підготовки. Їх можна зрозуміти. Саме через це відбуваються масові відмови.

Але біда в тому, що в нас дуже багато в ЗМІ говорять про ці масові випадки, і людям вже здається, що там фактично всі війська кудись тікають. Це не так. Згадайте, як днями голова Луганської ВЦА Гайдай сказав, що тільки за одну добу на Луганщину – я думаю, йшлося саме про Сєверодонецький напрямок – прибуває 30 "КамАЗів" особового складу росіян. Порахуйте, наскільки потужно вони наповнювали людьми тільки один напрямок. Тому казати, що в них всі тікають, зарано.

Так, масові відмови є, але ця масовість не є для нас критичною. Це не та масовість, після якої решта війська теж повністю відмовляється воювати. На жаль, ні. Скажу більше, в них цього гарматного м'яса ще достатньо. Дуже багато в них депресивних регіонів, з яких вони черпають ці ресурси. Економічна ситуація в росії погіршується, все більше і більше людей будуть без роботи та у стані безвиході. Для них війна буде єдиним способом заробітку.

Так, це не збройні сили, укомплектовані професійними бійцями. Але за рахунок масовості вони будуть нам дуже й дуже дошкуляти.

– Ми бачимо активізацію ворога на Харківському напрямку. На вашу думку, чи вистачає в росії ресурсів для повторного нападу на Харків?

Вони всі сили зосередили на Луганщині, тому на Ізюмському напрямі вони досі не можуть перейти в наступ, хоча вони весь цей час накопичують сили. І сили ці поки що не дуже великі. Тому я не думаю, що найближчим часом у Харківському напрямку будуть якісь наступальні дії.

Головне їхнє завдання – стримувати наші підрозділи Збройних сил тільки для того, щоб з Харківського напрямку вони не перейшли та не вдарили на Ізюмський напрямок в тил ворога. В такому плані там будуть вестися бойові дії, щоб тримати наших там, щоб вони відчували цю небезпеку. Фактично це будуть більше показові дії щодо можливого наступу, ніж сам наступ.

Читайте також

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офіцер Сил оборони Євген Тихий про ситуацію на східному фронті та спроби росіян перехитрити ЗСУ

"Нічна варта" пост здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Новини партнерів