RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Пазурі небес: США дали Україні нову ракетну зброю

Яку користь принесуть ЗСУ американські ракети AGM-88 HARM

Яку користь принесуть ЗСУ американські ракети AGM-88 HARM Фото:

Нещодавно на проросійських Telegram-каналах з’явились фотографії, на яких зображені фрагменти нібито американської протирадіолокаційної ракети AGM-88 HARM в Україні. Американські високопосадовці (зокрема, заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кал) підтвердили, що американська влада направила українським військовим протирадіолокаційні ракети повітряного базування. Про що йде мова?

Протирадіолокаційні ракети такі як AGM-88, наводяться на радіочастотне випромінювання систем ППО противника, головним чином решіток РЛС, знищують або виводять їх з ладу. Вони є критично важливим інструментом не лише для "злому" протиповітряної оборони противника, але й для забезпечення самозахисту літаків.

Ракета HARM була розроблена підрозділом Texas Instruments (нині Raytheon) за наслідками війни у В’єтнамі, де практикувались операції з придушення протиповітряної оборони противника "Дика Ласка" (SEAD) с використанням ракет AGM-45 Shrike. Але якщо в’єтнамці (а може й радянські "радники") встигали виключити РЛС, то ракета відхилялась від курсу, навіть якщо через який час РЛС знову включали.

Надійшовши на озброєння в середині 1980-х років, AGM-88 HARM отримав нові функції, зокрема перепрограмовану широкосмугову головку самонаведення для підвищення універсальності, а також нову осколкову бойову частину, яка збільшила ймовірність кінетичного ураження радара, й особливо його антени. Тепер після вмикання радару головка самонаведення ракети зберігає положення ворожої РЛС у своїй пам’яті. Крім того, оскільки HARM рухається до своїй цілі зі швидкістю понад 2 Маха, оператор ворожого радара має дуже мало часу для відповідної реакції.

Перше бойове застосування HARM відбулося під час операції в затоці Сідра в Середземному морі проти диктатора Лівії Муаммара Каддафі в 1986 році.

Уламки AGM-88 нібито виявлені на території України

AGM-88 має пасивну радіолокаційну головку самонаведення в носовій частині і лазерний детонатор, який підриває боєголовку на оптимальній відстані від цілі. Номінальна максимальна дальність польоту оригінальної ракети становить близько 120 км, за умови запуску з оптимальної висоти.

Але величезним питанням залишається платформа, з якої наші військові можуть запускати ці ракети. На Заході HARM входять до асортименту озброєння спеціалізованих літаків F-16CJ, а також A-6 Intruder, A-7 Corsair II, EA-6B Prowler, EA-18G Growler, F-15E Strike Eagle, F/A-18 Hornet, Super Hornet, EA-18G Growler та європейського Panavia Tornado. У нас же їх можливо використовувати з борту МіГ-29, Су-24 або Су-27. Проте всі ці машини походять з радянської епохи, тож їм усім бракує відповідних інтерфейсів, включаючи базову архітектуру шини, сумісну зі стандартами НАТО.

Роботи по інтеграції західної високоточної зброї на сторонні платформи включають в себе встановлення відповідного пілону, на якому можна підвісити ракету. Потім через Bluetooth-з’єднання пілот міг би керувати ракетою з кабіни за допомогою планшету. У випадку з HARM це дозволяє використовувати ракету в двох найпростіших режимах. Перший - це Target Of Opportunity, коли під час вильоту головка самонаведення AGM-88 сама виявляє ціль, а пілот запускає ракету вручну, якщо радіолокаційне випромінювання здається йому небезпечним.

Другий варіант, як на мене більш доступний для Повітряних сил України, це коли ракету програмують на землі із самонаведенням, налаштованим на конкретний тип цілі та заздалегідь завантаженими координатами. Така функція робить HARM працездатним варіантом з мінімальними модифікаціями обладнання.

Але всі ці варіанти вимагають розгортання або системи контролю за радіолокаційною обстановкою на лінії фронту, або використання сторонніх джерел інформації (наприклад, космічні або авіаційні засоби електронної розвідки із США).

Щодо конкретного носія, то як на мене, фронтовий бомбардувальник Су-24 має достатні характеристики для використання будь якої ракетної зброї. Тим більше, що перед вторгненням РФ у лютому 2022 року, на цій машини проводився комплекс робіт, які були максимально засекречені. Можливо, це були саме експерименти з використання ракетної зброї західного зразку. Крім того, не так давно з’явилась інформація про те, що екіпажі Су-24 почали використовувати ракети "повітря – поверхня" Х-25МЛ – до цього наші льотчики використовували виключно некеровані зразки.

Використання AGM-88 HARM дозволяє Повітряним силам України переходити до активних наступальних дій. Можливості американської ракети дозволяють пробити "пролом" в системі ППО росіян та досягти локальної переваги в повітрі. Крім того, стає можливим проведення точкових операцій по знищенню відомих місць розгортання зенітно-ракетних комплексів. До речі, одну таку операцію ми вже бачили – 19 липня, коли "невідомою зброєю" в окупованому Скадовську була знищена радіолокаційна станція 48Я6-К1 "Подлет", яка призначена для видачі цілевказівки зенітно-ракетним комплексам типів С-300 та С-400.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни