RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Російські агресори знищують Харків, щоб там ніхто не міг жити – Ігор Терехов

Мер Харкова розповів, як місто живе у постійних обстрілах

Мер Харкова розповів, як місто живе у постійних обстрілах Ігор Терехов Фото: facebook.com/kharkovgovernment

Харків щодня зазнає масованих обстрілів з боку російських агресорів. Сирени в місті вмикаються по кілька разів на день, а інтенсивність ударів зростає до ночі. Через ворожі атаки майже щодня гинуть люди, руйнуються будинки та об'єкти інфраструктури. Незважаючи на колосальні збитки, місто продовжує жити: працюють супермаркети, ринки, аптеки та інше.

Про яку шкоду міській інфраструктурі можна говорити на даний момент, наскільки велика потреба у донорській крові та яким буде новий навчальний рік - в ефірі Апостроф TV розповів мер Харкова ІГОР ТЕРЕХОВ.

– Харків перебуває під постійним обстрілом з боку ворога. Як минула ця ніч для харків'ян?

– Попередній день був дуже напруженим через обстріли. Ми щодня маємо певну кількість прильотів і за останній тиждень інтенсивність обстрілів міста зросла. Географія теж зовсім різна, сьогодні немає у Харкові районів, які були б цілком безпечні. Тому я звернувся до харків'ян та гостей міста, щоб вони дотримувалися максимальної обережності та по можливості не виходили з дому. Здебільшого люди гинуть тоді, коли вони знаходяться на відкритому просторі – біля своїх будинків, у скверах та парках.

Сьогоднішня ніч пройшла більш-менш спокійно. Вибухи були у прилеглих районах області. Ситуація напружена, але контрольована наскільки це можливо під час воєнних дій.

– Наскільки значними є пошкодження міської інфраструктури? На яку суму оцінюєте збитки?

– Говорити сьогодні про суму збитків неможливо, бо це колосальні руйнування і щодня ми отримуємо нові. На жаль, така дійсність, російські агресори з такою ненавистю бомбардують Харків.

Щодо руйнувань, я можу навести кілька цифр. Сьогодні близько 150 тисяч харків'ян залишилися без житла, воно повністю знищено. 110 шкіл тією чи іншою мірою зруйновано, у них неможливо займатися нашим дітям. 104 дитячі садки, 53 лікувальні заклади – це поліклініки, лікарні, які зруйновані. Я не говорю вже про адміністративні будівлі.

Це колосальні руйнування, які ми маємо на сьогодні. Звісно, російський агресор цілеспрямовано знищує інфраструктуру міста. Я маю на увазі трансформаторні підстанції, котельні, трубопроводи, водогони. Роблять так, щоб люди не могли нормально жити.

Проте місто Харків живе, у нас працюють усі аптеки, супермаркети, ринки, ходить безкоштовний громадський транспорт. Ми зробили транспорт безкоштовним, бо сьогодні дуже багато харків'ян втратили роботу, вони не мають грошей на проїзд. Тому місто взяло на себе усі витрати.

– У місті розпочалася реалізація проекту щодо встановлення укриттів на зупинках громадського транспорту. На якій стадії проект зараз, скільки таких укриттів вдалося встановити?

– Безумовно, для нас це дуже важливо, бо на зупинках громадського транспорту збирається багато людей. Перше таке укриття вже встановлено на зупинці у тому районі, де поряд з нею був приліт снарядів та були великі руйнування. На сьогодні монтується ще одна зупинка.

Ми запустили у виробництво серію таких укриттів та на першому етапі визначили 25 найбільш небезпечних місць для їх встановлення. Далі будемо їх встановлювати, виходячи із потреб людей. Можу вас сказати, що ця зупинка дуже потрібна, тому що вона захищає людей від уламків і зберігає життя.

– З огляду на велику кількість постраждалих від російських обстрілів, раніше повідомлялося про дефіцит донорської крові. Яка зараз із цим ситуація? Чи потрібна кров, куди людям звертатися, якщо вони хочуть допомогти?

– Я вдячний усім нашим харків'янам і не лише харків'янам, які відгукнулися та здали кров. На сьогодні глобального дефіциту крові немає. Але в умовах війни, коли йдуть постійні обстріли, коли героїчно б'ється наша армія, бійці територіальної оборони, зайвої крові не буває. І для тих, хто має бажання і можливість, працює станція переливання крові, де сьогодні створено всі умови, щоб люди-донори прийшли і здали кров, допомогли нашим бійцям ЗСУ, допомогли харків'янам, які страждають постійно від російських агресорів. Звичайно, є поранення і потрібна кров, треба рятувати життя людей.

– Сьогодні 1 вересня, початок навчального року. Яка ситуація з навчанням у Харкові?

– Дуже хотілося б на 1 вересня за нашою доброю традицією провести святкові лінійки. Харків завжди 1 вересня святкував особливо, у нас проходив величезний карнавал, куди приходили школярі та студенти, влаштовували стилізовані вистави. Харків – це місто молоді, у нас до війни навчалося близько 300 тисяч студентів. Тому було справді дуже круто, ми з особливою радістю зустрічали 1 вересня.

На жаль, після війни, яку розв'язала російська федерація, російський агресор постійно обстрілює місто Харків. Про жодні лінійки мови йти не може, бо ми на перше місце ставимо збереження життя та здоров'я наших харків'ян. Тим паче маленьких харків'ян.

Тому навчання у школах у нас буде проводитись онлайн. Можу вам сказати, що я пишаюся тим, що 7 тисяч маленьких харків'ян, першокласників йдуть сьогодні на перший свій онлайн-урок. Ми створили спеціальні програми для комфортного навчання у такому режимі. Я сподіваюся, що наступне 1 вересня ми вже відзначимо так, як це за традицією завжди було у Харкові.

Читайте також

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Новини партнерів