RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Давайте не повторювати помилку початку війни двічі – волонтер Володимир Зеленський

Як Ізюм оживає після шести місяців в окупації

Як Ізюм оживає після шести місяців в окупації Володимир Зеленський Фото: Фото: Facebook / ГО "Вірний напрям"

Деокупація Ізюму показала на весь світ наслідки злочинів росії на захоплених територіях. За пів року російські окупанти зруйнували 80% інфраструктури міста, вбили сотні місцевих мешканців. З настанням холодів стає очевидно, що найбільше люди потребують не лише продуктів, але й засобів для ремонту пошкоджених будинків. Крім того, до кінця неясно, коли в місті з’являться газ, світло та тепло на довоєнному рівні.

Чим живе Ізюм зараз, які настрої панують серед людей та чого потребують мешканці міста найбільше - в ефірі Апостроф TV розповів керівник ГО "Вірний напрям", волонтер з Харківщини ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ.

– Що місцеві люди розповідають про російський терор в Ізюмі, про жертв, як це все відбувалося?

– Ми займаємося більше екологічною ситуацією і гуманітарною катастрофою, а саме проблемами з відсутністю води, світла та газу. Намагаємося якомога краще допомогти місцевій владі вирішити і закрити ті гештальти, які перед нами постали в доставці гуманітарної допомогти віддаленим районам, в роботі з населенням, в підвищенні лояльності до України.

Дивіться також: Пошкоджено чи знищено практично все: як живе Ізюм після окупації - фоторепортаж

Ізюм пів року знаходився в окупації. Самі розумієте, яку інформацію там давали мешканцям, як налаштовували їх проти українських захисників та проти волонтерів. Тому зараз дуже тяжко говорити на цю тему, ситуація не дуже приємна. Але радує те, що більшість місцевих жителів радо зустрічають наших визволителів, годують їх, піклуються про них. Але є й люди, які вірять, що обстріли по Ізюму, в результаті яких було знищено біля 80% житлового фонду, – все це зробила Україна.

– Які перспективи подолання проблем у комунальній сфері, особливо враховуючи наближення зими?

– Ми сподіваємося, що найближчим часом, за тиждень-два, буде відновлене газопостачання, електроенергія, а звідси і водопостачання.

– Як ви сприяєте забезпеченню населення всім необхідним?

– Наша команда на чолі з міською владою нещодавно декілька днів розвозила свіжий хліб та воду населенню. Ми питали, що потрібно їм більше за все, виявили всі потреби. Зараз займаємося закупівлею балонів зі зрідженим газом, пічок, щоб люди перестали готувати на мангалах на вулиці. Продовжуємо і далі доставляти гуманітарну допомогу, якої надійшло дуже багато.

Дивіться також: Герой із Нікополя: дружина впізнала закатованого в Ізюмі бійця із синьо-жовтими браслетами на руці

Вся проблема в тому, що вона йде в центр міста і не йде до віддалених районів. Наша команда сприяє тому, щоб ця допомога потрапляла до тих людей, які дійсно її потребують, а не до тих, які беруть по три рази одну й ту саму допомогу.

– Як ви це забезпечуєте?

– Ми проводимо опитування в соціальних мережах та безпосередньо питаємо людей на вулицях. Виявляємо найбільш соціально вразливі верстви населення: малозабезпечених, інвалідів, людей з малими дітьми. Ми заносимо їх у список та довозимо їм товари першої необхідності.

– Яку кількість людей доводиться обслуговувати? Мер Ізюму казав, що в місті є від 15 до 17 тисяч людей, зокрема діти. Влада каже про необхідність евакуації. За вашими оцінками, люди повертаються до Ізюму, чи куди рухається потік?

– В місті я помітив, що повернулися деякі люди, але немає такого потоку. Місто в дуже жахливому стані, особливо в центрі. Без сліз на це дивитися та переміщуватися просто неможливо. Є багато приватного сектору, в якому пошкоджено дахи будинків.

Є ще одне питання – хотілося б отримати допомогу не продуктовими наборами, а закликати організації, щоб вони везли в Ізюм якісь тенти, шифер та інші будівельні матеріали для ремонту. Це те, чого наразі потребують наші земляки в нашому місті.

– Чи звертаються до вас люди по допомогу щодо евакуації?

– Так, у нашій команді навіть днями стартувала спеціальна програма. Допомагаємо людям оформити "Є-підтримку". Також є номери телефонів, за якими можна по допомогу звернутися.

Щодо евакуації – ми настільки були зайняті роботою після деокупації, що нам не було коли вгору поглянути. Але ми знаємо, що якщо влада каже, то потрібно так робити. Ми вже переконалися на початку війни, коли казали, що нічого не потрібно, все буде гаразд -, і трапилася така трагедія. Давайте не повторювати ту саму помилку двічі.

– Чи звертаються люди по психологічну підтримку? Є такі можливості?

– Зараз саме над цим питанням працюють люди в нашій команді. У нас є психолог, який підбирає декілька фахівців зі всієї України. Збираємося відкривати такий пункт, де ми будемо надавати саме таку допомогу людям.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів