RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бої в Херсонській області: які перспективи у ЗСУ

Бойові дії відбуваються на Херсонському та Бериславському плацдармах

Бойові дії відбуваються на Херсонському та Бериславському плацдармах ЗСУ наступають на півдні Фото: slovoidilo.ua

Збройні Сили України вже близько тижня ведуть активний контрнаступ у Херсонській області. Кожен день від окупантів звільняються нові населені пункти Херсонщини. І список цей зростає, як і кількість "добрих росіян" у південних степах України. У перспективах цього контрнаступу ЗСУ розбирався "Апостроф".

Росіяни тікають

За даними оперативного командування "Південь", у Херсонській області вже звільнено Любимівку, Хрещенівку, Золоту Балку, Біляївку, Українку, Велику та Малу Олександрівку, Давидів Брід.

"На різних ділянках фронту вдалося заглибитись від 10 до 20 кілометрів. Противник намагається втримати території та зірвати рух Сил оборони, на окремих напрямках перегруповується, підтягує резерви, а на інших - залишає позиції, відходить на безпечну відстань, знищує власні запаси боєкомплекту, намагається знищити мости та переправи, щоб уповільнити рух ЗСУ", - зазначили в оперативному командуванні "Південь".

Читайте: Гопники з ядерною палицею: чи зможе Путін залякати світ

І хоча кремлівські гауляйтери на Херсонщині заявляють, що "ніякої паніки немає", перехоплення СБУ телефонних розмов окупантів свідчать про протилежне.

"Контрнаступ такий самий, як був і в Харківській області - проникнення легкими мобільними групами на бронемашинах через пробоїни в обороні, обрізання комунікацій, після чого російські військові відходять самостійно. Вимушено", - пояснює "Апострофу" військовий експерт Михайло Жирохов.

Якими можуть бути перспективи контрнаступу ЗСУ на цій ділянці фронту?

"Чмобіки" не допоможуть

Думки експертів щодо цього розділилися.

За словами Михайла Жирохова, наступ ЗСУ може бути припинено будь-якої миті.

"Оскільки погода міняється, дощі на півдні йдуть вже другий тиждень і польові дороги розмокають. Відповідно наступальний потенціал зменшується, адже тактика ЗСУ полягає в тому, що вони працюють легкими мобільними групами, які пересуваються саме польовими дорогами. Асфальтованих доріг там не так багато, і вони фактично контролюються росіянами", - зазначає Жирохов.

Читайте: "Ваньки" другого та третього сорту тікають, бо Путін відправляє їх на перший та останній бій - боєць "Свободи"

Проте військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан запевняє, що вже до кінця жовтня українська армія зможе вийти на Херсон.

"Можна говорити про два яскраво виражені плацдарми: Херсонський і Бериславський. На Херсонському плацдармі у росіян за спиною Дніпро, а на Бериславському Каховське водосховище. Бериславський плацдарм ЗСУ підрізали з боку Давидів Брода на південь у бік Берислава, а потім почали фланговим ударом з півночі на південь вздовж Каховського водосховища відтісняти росіян. І росіяни відходять. Планомірно, за командою, без проривів фронту. Вони хочуть організувати нову лінію оборони в районі села Милове. Після того, як наші війська підійдуть до цієї лінії оборони і попрацюють артилерією, то росіяни думаю відкотяться ще південніше до самого Берислава. До кінця місяця херсонського угруповання не буде. Наші вийдуть на сам Херсон, Каховську ГЕС, візьмуть Берислав і максимум у росіян залишиться Херсон, - пояснює "Апострофу" Світан.- А далі все залежатиме від того, яке рішення ухвалять росіяни. Або вони підуть, або ЗСУ їх штурмуватимуть. Якщо росіяни не підуть, то штурм Херсона триватиме ще близько місяця".

Але ж у російських фашистів з'являються полчища "чмобіків". Чи не стануть вони тією силою, яка стримає контрнаступ ЗСУ?

"Зараз у нас три напрямки, де ми ведемо важкі оборонні дії: донецька операційна зона, район на південь від Бахмута та Мар'їнка, Авдіївка. Три напрямки наступальних дій: Харківський, Лиман – Кремінна – Сватово – Лисичанськ та херсонський напрямок. Ті 300 тисяч мобілізованих, які анонсовані путіним, заводитимуться росіянами на ті ділянки фронту, де їм зараз важко. Так, вони погано екіпіровані і навчені, проте вони будуть покликані зупинити наш наступ. Виходячи з того, яким буде співвідношення сил, наш Генштаб визначатиме які дії весті: оборонні чи наступальні", - каже "Апострофу" екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

"Говорити про те, що завтра ми вже вийдемо до Нової Каховки та візьмемо Херсон, я б не став. Адже росіяни постійно намагаються збирати сили, щоб контратакувати. І тут все залежатиме від логістики: чи вдасться нашим збройним силам остаточно зруйнувати Антонівський міст та понтонні переправи. Якщо це вдасться, то утримувати правий берег російське командування не зможе, і вони просто відійдуть", - додає Михайло Жирохов.

Однак Роман Світан зазначає, що зібране по закутках росії гарматне "м'ясо" не вплине докорінно на ситуацію.

"Потік "чмобіків" вливатиметься в підрозділи, які зараз виведені з лінії фронту на доукомплектування. Це звичайні армійські будні: стоїть бригада на передку десь на 2,5 тисячі осіб. Коли її викошують до 1,5-1 тисячі, бригаду відводять назад на доукомплектацію. Вона добирає нове "м'ясо", доукомплектовується знову до 2,5 тисяч чоловік, і знову виходить на передок. А в цей час та бригада, яка стояла на її місці, вже втрачає особовий склад і відтягується назад. Це так звана "карусель". У результаті "чмобики" поповнюватимуть тільки цю "карусель" і не більше того. Це не штурмові підрозділи. Кількість в якість не переведеш. От якби вони мобілізували 10-15 мільйонів, тоді інша справа, а те, що зараз - це поки що ні про що", - резюмував Світан.

Ще одним важливим фактором, який суттєво впливатиме на темпи просування ЗСУ, експерти називають швидкість постачання озброєння.

"Багато залежить від того, наскільки швидко нам допоможуть сучасним озброєнням і технікою. До цього ми вели більше оборонних боїв, але під час наступальних дій, щоб зберегти солдатів, потрібні у великій кількості броньовані машини та підтримка танків, а з повітря має допомагати ударна авіація: бомбардувальники, штурмовики, дрони-камікадзе та ударні дрони. Вся ця техніка потрібна для наступу", - зазначає Ігор Романенко.

А враховуючи, що днями США анонсували новий пакет військової допомоги Україні на 625 мільйонів доларів, перспективи українського контрнаступу на півдні залишаються непоганими.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Новини партнерів