RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Солдати невдачі: чи є страшними бойовики ПВК "Вагнера"

Російських найманців не завжди супроводжувало військове щастя

Російських найманців не завжди супроводжувало військове щастя Фото:

Представник Пентагону Джон Кірбі нещодавно повідомив, що на Донбасі вже перебувають близько 1000 російських бойовиків приватної військової компанії (ПВК) "Вагнера". Ці люди є частиною резерву, який необхідний російському командуванню для продовження війни в Україні. Чи виправдають ці загони покладені на них надії?

За даними Пентагону, вже 1000 найманців з російської ПВК "Вагнера" (зараз відомої як ПВК "Ліга"), перекинуті на Донбас. Вони мають взяти участь у бойових діях проти України. Це буде частина того підкріплення, якого зараз потребують пошарпані в боях з ЗСУ путінські війська.

ПВК "Вагнера" було створено у 2013 році. Вона комплектується найманцями, які мають бойовий досвід. "Вагнерівці" брали участь у вторгненні на Донбас у 2014 та 2015 роках, у боях у Сирії, Лівії, в Судані. Досвід їхнього застосування в тій же Сирії показує, що ПВК "Вагнера" - це такий собі "іноземний легіон", який діє там, де Кремль не хоче афішувати свою присутність. Офіційно в Сирії дислокується російське авіакрило, яке діє на користь президента цієї країни Башара Асада.

Статус "іхтамнетів" зіграв із "вагнерівцями" злий жарт під час бойових дій у Сирії. У ніч на 8 лютого 2018 року, до тисячі російських найманців з танками та гарматами вирушили захоплювати газопереробний завод у районі міста Хішам (провінція Дейр-ез-Зор).

Об'єкт під Хішамом контролювали американці, які офіційно запросили російське командування щодо присутності військ РФ у цій місцевості. Отримавши негативну відповідь, американські війська нанесли по російським найманцям нищівного авіаудару, який призвів до повного розгрому колон "вагнерівців".

Наслідки розгрому під Хішамом

Другий негативний досвід у ПВК "Вагнера" був у Лівії, де вони виступили на боці фельдмаршала Халіфи Хафтара - командувача так званої Лівійської національної армії. ЛНА воювали проти визнаного світовою спільнотою Уряду національної згоди (УНЗ), що базується у столиці - місті Тріполі. У 2020 році війська Хафтара розгорнули наступ на Тріполі, але були розбиті підрозділами турецької регулярної армії, що прийшли на допомогу УНЗ.

Не відзначившись у боях проти регулярних формувань, загони ПВК "Вагнера", проте "прославилися", як убивці та мародери. Так у Сирії, зайнявши газове родовище Аш-Шайєр, російські найманці до смерті закатували ні в чому не винного сирійського громадянина Хаммаді Таха Аль-Бута, який, очевидно, працював на цьому об'єкті. Жартуючи та розважаючись, бузувіри роздробили жертві кінцівки кувалдою, відрізали руки, а потім обезголовили. Голову нещасного чоловіка російські бойовики повісили на паркані, а тіло спалили.

Знущання над полоненим сирійцем (фрагмент з відео)

Безчинства відбувалися і в Лівії. Наступаючи на Тріполі, загони ЛНА та "вагнерівці" зайняли місто Тархуна за 80 км від столиці. Зазнавши поразки, хафтарівці разом зі своїми російськими помічниками відступили з Тархуни, залишивши там жахливі сліди. У місті були виявлені контейнери, де знаходилися обвуглені трупи живцем спалених людей, колодязі з останками страчених, а також не менше восьми свіжих братських могил, в яких лежали десятки людей, очевидно, похованих живцем. Деякі тіла належали членам тих самих сімей. Військовий злочин, до скоєння якого, ймовірно, були причетні і росіяни, став предметом розгляду Міжнародного кримінального суду.

Таким чином, загони ПВК "Вагнера" ("Ліги") є більш страшними для беззахисного мирного населення, ніж для організованих та мотивованих військовослужбовців української армії. Бити "вагнерівців" можна й треба, що вже показали події під Хішамом, під Тріполі - та й на Донбасі в 2015 році.

Читайте також

Перезавантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни