RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українська ППО готова до будь-яких сценаріїв на Новий рік - Юрій Ігнат

ЗРК Patriot внесуть свій внесок в оборону України

ЗРК Patriot внесуть свій внесок в оборону України Фото: АрміяInform

Передача ЗРК Patriot Україні значно посилить сили протиповітряної оборони та, що важливо, допоможе відігнати російську авіацію не лише з фронту, а й подалі від кордонів України. Але це буде лише у новому році. А попереду новорічні свята і рашисти напевно спробують залишити українців без світла на Новий рік та Різдво.

Як Україні допоможуть ЗРК Patriot і чого чекати від окупантів на новорічні свята - в ефірі Апостроф TV розповів прес-секретар командування Повітряних сил ЗСУ ЮРІЙ ІГНАТ.

– США можуть передати Україні ЗРК Patriot. Як це посилить нашу протиповітряну оборону?

– Отримання ЗРК Patriot вже давно було у планах України. Це було прописано у баченні моделі повітряних сил до 2035 року, яка мала відповідати усім стандартам НАТО. Там йшлося про перехід України на нові системи, зокрема західних зразків, або ж на створення українського ЗРК. Були пропозиції від українських виробників, але жодного експортного зразка не було, тому зараз перевага надається потужним західним системам, таким як Patriot та SAMP/T. Це ті системи, які здатні збивати не лише аеродинамічні цілі, але й балістичні.

Читайте: Україна отримає системи Patriot лише як прелюдію - експерт з озброєнь

Така візія повітряних сил у нас була до 2035 року, але війна прискорила цей процес. Ще у 2018 році ніхто подумати не міг, що зараз Україна матиме перспективу отримання найкращих систем ППО у світі. Для нас це великий крок вперед, і ми вже зараз маємо на озброєнні системи IRIS-T та NASAMS дальністю до 40 км, які знищують російські крилаті ракети. Хотілося б, щоб ще й літаки потрапили у їх радіус дії.

ЗРК Patriot мають дальність до 150 км. Зрозуміло, що нам не дадуть достатньої кількості, щоб перекрити всі наші потреби, але навіть кілька батарей суттєво посилять спроможності наших сил протиповітряної оборони та відженуть подалі від фронту та наших кордонів російську авіацію.

– Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що росія хоче до нового року залишити Україну без світла. Вже найближчим часом росіяни знову можуть атакувати енергетичну інфраструктуру країни. Наскільки для ворога досяжна така ціль?

– Наскільки це досяжна для них ціль, залежить не лише від сил протиповітряної оборони, а й від підтримки Заходу та роботи наших енергетиків, які подекуди роблять дива. Вже велика шкода завдана нашій енергетиці, зрозуміло, що будуть відключення по різних регіонах і це потребує багато часу на відновлення.

Те, що ворог буде бити і далі, ніяких сумнівів не викликає. Але ж ви бачите доволі ефективні результати роботи нашої ППО. Можна лише собі уявити, що би було, якби половина цих ракет потрапляла в ціль. Тому готуватися до будь-яких сценаріїв потрібно, у нас є план A, B і C, але будемо сподіватися, що найлегший план буде для нас посильним, що ми будемо і надалі відбивати ці терористичні атаки, як ми це і робимо.

А темрява… Ми вже починаємо звикати до віялових відключень, люди ставляться з розумінням до цього, Україну зламати неможливо. Навіть якщо буде темно в новорічну ніч – нічого, запалимо свічки і зустрінемо, сподіваюся, переможний для нас новий рік.

– Що більше завдає шкоди українській енергетиці – ракети чи дрони Shahed?

– Звичайно, що ракети. Це потужна зброя, в них бойова частина в середньому важить 400 кг. Shahed-136 має бойову частину вагою до 40 кг, а Shahed-131 – до 15 кг. Фактично, це летючий артилерійський снаряд, але високоточний. Звісно, коли баражуючий боєприпас потрапляє в підстанцію, він її пошкодить. Але ракети несуть більшу загрозу.

– Коли була передостання атака на Київ та Київщину, вдалося збити усі дрони, а при атаці на Одещину третина дронів долетіла і спричинила значні пошкодження енергетичної інфраструктури. Тобто слабше озброєння може виявитися більш ефективним та завдавати значної шкоди?

– За дронами-камікадзе майбутнє. Це озброєння дедалі більше розробляється і широко використовується. Навіть росія має свої БПЛА, хоч і менш руйнівні за іранські, але вони є.

Україні теж потрібно розробляти дрони, які далеко летять та точно б'ють. І тут мова має йти про масове виготовлення та застосування таких БПЛА на певних напрямках. Війна артилерії переростає у війну дронів і ми не маємо пасти задніх. Всі західні технології мають бути зараз доступні для наших українських розробників, які б могли робити вітчизняний продукт, нехай і з західними запчастинами.

Читайте також

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Росіяни не мають сил для того, щоб реально здійснити наступ для захоплення Харкова

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Новини партнерів