RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кінець цькуванню на роботі: як депутати подбали про працівників

За мобінг тепер каратимуть керівників

За мобінг тепер каратимуть керівників Фото: kadrovik.ua

Насамкінець 2022 року народні депутати ухвалили закон, який встановлює відповідальність за мобінг, або ж простіше кажучи цькування працівника на роботі. Як саме змінилося законодавство, яке покарання передбачено за психологічний терор на робочому місці, і, найголовніше, чи буде новий закон працювати - дізнавався "Апостроф".

Що таке мобінг

Мобінг (від англ. mob — юрба) – це форма психологічного насильства над окремою особистістю в з боку якоїсь соціальної групи.

Новий закон вводить в українське правове поле цей термін і трактує мобінг як "систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації".

Читайте: Начальник – не Бог: в Україні вводять жорсткі штрафи за цькування працівників на роботі

Згідно закону, метою мобінгу може бути примус співробітника до звільнення, або ж навпаки, з метою "скинути" на нього якомога більше роботи.

"Людині можуть не давати законну відпустку, або ж примушувати до роботи, яка не входить до посадових обов’язків. Наприклад, прибирати робоче місце, як це часто буває, хоча для цього має бути технічний персонал", - пояснює "Апострофу" адвокат Дмитро Бузанов.

Проявлятися мобінг може у формах психологічного, економічного тиску, або ж того і іншого одночасно. Які це можуть бути форми? Закон визначає їх так:

- створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери (погрози, висміювання, наклепи, зневажливі зауваження, поведінка загрозливого, залякуючого, принизливого характеру та інші способи виведення працівника із психологічної рівноваги);

- безпідставне негативне виокремлення працівника з колективу або його ізоляція (незапрошення на зустрічі і наради, перешкоджання виконанню ним своєї трудової функції, недопущення працівника на робоче місце, перенесення робочого місця в непристосовані для цього виду роботи місця);

- нерівність можливостей для навчання та кар’єрного росту;

- нерівна оплата за працю рівної цінності, яка виконується працівниками однакової кваліфікації;

- безпідставне позбавлення працівника частини виплат (премій, бонусів та інших заохочень);

- необґрунтований нерівномірний розподіл роботодавцем навантаження і завдань між працівниками з однаковою кваліфікацією та продуктивністю праці, які виконують рівноцінну роботу.

Відповідальність за мобінг

Її встановлює стаття 173-5 Кодексу України про адміністративні порушення.

Читайте: За цькування на роботі встановлять штрафи: названі суми

Так, якщо мобінг вчинений фізособою, то їй може загрожувати штраф від 850 до 1700 гривень або ж навіть громадські роботи від 20 до 30 годин. А якщо працівника цькував ФОП чи посадова особа, то розмір штрафу від 1700 до 3400 гривень, або ж від 30 до 40 годин громадських робіт.

Якщо мобінг вчинений групою осіб, або ж особою, яку протягом року вже притягували до відповідальності за таке ж порушення, то розміри штрафів зростають. Фізособа заплатить вже від 1700 до 3400 гривень, або ж отримає від 30 до 50 годин громадських робіт. А от ФОП чи посадова особа в такому випадку може заплатити від 3400 до 6800 гривень штрафу, або ж отримати від 40 до 60 годин робіт.

Більш того, працівник, який зазнав психологічного та економічного тиску, може розірвати трудовий договір за власним бажанням, та навіть вимагати відшкодування моральної та фізичної шкоди.

"Згідно статті 38 Кодекса законів про працю, працівник може звільнятися за власним бажанням, якщо роботодавець не дотримується законодавства про працю. Тобто рішення суду про встановлення факту мобінгу, яке отримає працівник, дозволить йому звільнитися і отримати тримісячну середню заробітну плату", - додає юрист Вікторія Поліщук, коментуючи ситуацію "Апострофу".

Але! Всі ці відшкодування, відповідальність, штрафи, громадські роботи стають дійсними при одній умові: якщо в суді буде дійсно доведено, що мобінг мав місце в колективі. І тут постає найцікавіше питання:

Як довести мобінг

Адже очевидно, що "створення напруженої атмосфери" на роботі, "поведінка принизливого характеру", "інші способи виведення працівника із психологічної рівноваги" - поняття не дуже конкретні і можуть широко трактуватися.

Втім, юристи запевняють, що добре, що поняття мобінгу взагалі з’явилося в правовому полі.

"На сьогодні в ЄРДР є 77 рішень, де згадується слово "мобінг", і біля 20 рішень, де суди намагалися обґрунтувати поняття мобінгу, але висновки негативні. Не було законодавства, тому неможливо було встановити факт мобінгу. Навіть коли він був, працівники не могли довести наявності і факту мобінгу, бо в законодавстві у нас взагалі було відсутнє це поняття. Зараз ми отримали механізм, який допоможе працівникам довести факти дискримінації", - додає Поліщук.

То які ж саме повинні бути докази мобінгу?

"Це може бути переписка в соціальних мережах, месенджерах, скріншоти переписок з керівництвом, іншими співробітниками, кадровиками. Можуть бути використані записи з камер відеоспостереження, якщо такі були встановлені на підприємстві, аудіозаписи розмов. Також в якості доказів можуть бути використані внутрішні накази по підприємству, які демонструють, що стосовно обраних працівників не відбувається підвищення, не виплачуються доплати чи премії", - пояснює Вікторія Поліщук.

"Факти мобінгу можуть бути доведені і показами свідків, або ж, якщо були якісь дуже серйозні знущання, можна навіть замовити експертизу у психолога, адже психолог також може давати в суді свідчення", - додає Дмитро Бузанов.

Та хто повинен збирати всі ці докази для суду? Хто повинен встановлювати, чи був мобінг "систематичним", "тривалим"? Очевидно, тут потрібне досудове розслідування, адже презумпція невинуватості – основний принцип адміністративної відповідальності.

"Однак провадження у справах про адміністративні правопорушення відрізняється від кримінального провадження відсутністю досудового розслідування, - зазначається у висновку головного науково-експертного управління ВР. – Таким чином, тягар доказування епізодів мобінгу під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 173-5 КУпАП, фактично покладеться на можливу жертву, яка змушена буде й надалі потерпати від проявів мобінгу (цькування) з метою збирання фактичних даних, що можуть бути використані як докази у справі".

"Так саме працівник в будь-якому разі повинен зібрати всі належні докази, які в нього є, а роботодавець може їх спростовувати. Якщо роботодавець цього не зробив, або навіть не з’явився в суд, то ухвалюється рішення за наявними доказами", - підкреслює Поліщук.

Таким чином, доведення факту мобінгу стає складним завданням, та може травмувати саму жертву. В такому разі:

Як вчинити правильно

Насправді, поняття мобінгу відносно нове лише для України. У низці країн Європи вже давно діє відповідне законодавство. Наприклад, в Польщі та Франції, а в Швеції взагалі мобінг введений в правове поле ще з 1993 року. В принципі, автори закону і керувалися ідеєю унормувати вітчизняне законодавство до європейських стандартів.

Але! В тій же Швеції при ознаках вчинення мобінгу керівництво компанії зобов'язане почати власне розслідування, надати підтримку працівнику, а у країні створені організації для надання допомоги жертвам мобінгу.

У Бельгії діє закон "Про захист від насилля, мобінгу та сексуальних домагань на робочому місці". Роботодавець має здійснювати заходи профілактики, проводити навчання, розслідувати самостійно випадки та підтримувати жертв.

Тобто врегулювання проблеми мобінгу лежить не у площині адміністративного покарання окремих осіб, а у площині кадрової профілактики цькування на роботі.

"В країнах Європи майже в кожній компанії розроблена офіційна політика по боротьбі з мобінгом і цькуванням. Це може бути як окреме положення про боротьбу з мобінгом, або ж ці норми зафіксовані в кодексах поведінки і етики працівників. Таким чином, працівники мають гарантії, що якщо вони звертаються до керівництва компанії за фактом мобінгу, то їхня заява буде обов’язково розглянута і розслідувана. І такий високий рівень оперативності впливає на мінімізацію мобінгу в компанії", - пояснює Вікторія Поліщук.

Крім того, це не стільки проблема адміністративної відповідальності.

"Мобінг може бути причиною для перевірки підприємства, якщо працівник звернувся. А при перевірці можуть знайти якісь інші порушення, тому роботодавцю просто не вигідно, щоб на його підприємстві були ознаки мобінгу", - підсумувала Вікторія Поліщук.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів