RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Нові навчання в Білорусі: чи є загрози для України

Окупанти використають на навчаннях близько 50 одиниць авіації

Окупанти використають на навчаннях близько 50 одиниць авіації Фото: "Настоящее время"

У Білорусі розпочалися спільні льотно-тактичні навчання російської та білоруської військової авіації. Під час навчання збираються відпрацювати: ведення повітряної розвідки, спільне патрулювання повітряного простору вздовж кордону, авіаційну підтримку угруповання військ, висадку тактичного повітряного десанту, доставку вантажів та евакуацію поранених. У Повітряних силах ЗСУ вважають, що поки ці російсько-білоруські навчання не несуть загрози, але попередили про можливість збільшення частоти повітряних тривог в Україні. Які завдання стоять перед білоруською та російською армією на цих навчаннях та чи є загроза для України - в ефірі Апостроф TV розповів експерт з авіації, провідний науковий співробітник Державного музею авіації ВАЛЕРІЙ РОМАНЕНКО.

У перший день навчання ми не чули тривог, оскільки на початку навчань йде звичайна процедура погодження, взаємодії та ознайомлення усіх учасників з планом майбутніх дій. Авіаційна компонента, зазвичай, в перший день не застосовується. Спочатку війська висуваються та займають вихідні позиції, виїжджають на місця спостерігачі, а авіаційна компонента застосовується в найбільш активній фазі. Завдання літаків, які прибули на аеродром Білорусі – підтримка військ на полі бою, тому як тільки почнуться якісь серйозні виходи військ в поля, почнуть злітати літаки.

Читайте: Лукашенко надурив Путіна: чи допоможуть Кремлю навчання в Білорусі

Є інформація, що під час навчань підрозділи російської і білоруської армії не будуть перетинатися. Тобто російські літаки будуть координувати свої дії та організовувати безпосередню підтримку власних підрозділів на полі бою. Білоруси ж мають такі самі типи авіації, окрім гелікоптерів К-52, і їхня авіація буде підтримувати білоруські підрозділи. Якщо це справді так, то у них не буде можливості узгодити взаємодію між підрозділами білоруських та російських військ. Це може бути викликано тим, що системи управління цими військами різняться і вони не хочуть зайвих проблем під час навчань, коли можна і по своїх військах випадково вогонь відкрити, або ж завдати авіаційного удару.

Зараз у Білорусі знаходиться близько 50 одиниць російської авіації. Це і гелікоптери Мі-8, Мі-24 та К-52, винищувачі Су-30СМ та Су-34 та кілька транспортних літаків, які привезли персонал для обслуговування авіаційної техніки. Такої кількості достатньо для здійснення провокацій чи збільшення кількості ударів по території України. Але 50 літаків – це загальна кількість, з яких лише кілька спроможні пускати ракети. Та зараз ворог боїться залітати на нашу територію.

Вони готуються до підтримки наступу своїх військ без зальоту на українську територію. План навчань нам невідомий, але керовані ракети, які б можна було використовувати за лінією фронту, у них ще є, так що підтримка може бути. Ще вони можуть над своїми політати для більшої впевненості наземних військ. Якщо буде безпосередньо бойове застосування, вони можуть відпрацювати деякі прийоми на білоруські полігонах. Це не дає якоїсь вигоди наземним військам, але зайвий раз фронтова авіація зможе відпрацювати якісь прийоми, які вони підготували за останній час.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами