RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Леопардова коаліція": як ЗСУ воюватимуть західними танками

Якість танків, які дадуть Україні, перекриє нестачу в їхній кількості

Якість танків, які дадуть Україні, перекриє нестачу в їхній кількості Фото:

Україна нарешті отримає танки Leopard 2 й навіть Abrams. Канцлер ФРН Олаф Шольц оприлюднив згоду на постачання німецької бронетехніки. Про передачу ЗСУ "Абрамсів" повідомляли західні ЗМІ з посиланням на джерела в Пентагоні, а ще раніше міністр оборони Британії Бен Воллес заявив про передачу Україні танків Challenger 2. "Апостроф" розбирався, як західні танки можуть бути використані ЗСУ та чи забезпечать вони нам перевагу на полі бою.

Читайте також: Чому Leopard 2 так потрібні Україні: фото, відео та порівняння з іншими танками

"Залізний кулак"

Вже чимало було сказано про технічні переваги та характеристики західних танків. Всім зрозуміло, що часи, коли всі "пишалися совєцькою технікою", давно минули. Але головним залишається питання правильного використання західного озброєння. Адже західні танки створювалися з урахуванням дещо іншої тактики бою, аніж радянські танки, що були створені для організації "танкових кулаків".

"Так, "Абрамси", наприклад, під час операції "Буря в пустелі", не йшли просто "залізним кулаком". Це були комбіновані атаки за підтримки артилерії та авіації. І якщо нам до весни дадуть ще й літаки F-16, то така підтримка для контрнаступу танкових підрозділів буде. Західні країни інакше підходять до організації та планування бойових дій. Вони не застосовують бронетехніку без комплексної підтримки авіацією та артилерією. Проте ЗСУ можуть використати західні танки дещо інакше, цього ніхто не забороняє. В польових Статутах західних країн написано одне, у нашому польовому Статуті — дещо інше. І ми будемо застосовувати танки так, як написано саме в нашому Статуті. Ця війна повністю перепише всі підручники від тактики до стратегії. Це компіляція вже відомих західних тактичних схем з тими, які були "на озброєнні ЗСУ" та з нашим креативним підходом", - каже "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов.

Танк M1 AbramsФото: gettyimages

Важчі не значить проблемніші

У своїх коментарях експерти з озброєнь часто відзначають, що західні танки є вполовину важчими за танки радянського зразку Т-64/72, що стоять на озброєнні ЗСУ чи потрапили до нас в якості трофеєв. І що саме це може стати великою проблемою для ведення наступальних дій за допомогою "Абрамсів", "Леопардів" чи "Челенджерів". Зокрема тому, що існують перешкоди в вигляді річок та мостів, які не здатні витримувати таку вагу.

"Не хвилюйтеся… Наші мости витримають ці танки. Там де треба – є такі мости", - каже "Апострофу" координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець.

Своєю чергою Олег Жданов підкреслив, що ці західні танки – це не лише оборонна, а й повноцінна наступальна зброя. І вони прекрасно будуть застосовані ЗСУ для контрнаступів.

"Те, що ці танки наполовину важчі, створюватиме певні складнощі. Зокрема й конструктивні, які виникатимуть під час експлуатації. Але варто звернути окрему увагу й на те, що та ж таки Німеччина передає нам танкові мостоукладчики. Тобто це спеціальний вид військового обладнання, за допомогою якого танки, зокрема "Леопарди" чи "Абрамси", зможуть долати певні перешкоди. Тобто це потужне інженерне забезпечення військ", - каже "Апострофу" Олег Жданов.

Окрім того, за словами Жданова, маса танка не є таким важливим показником, як здається.

"При тому, що "Абрамси" та "Леопарди" мають вполовину більшу масу від Т-72, за рахунок ширини та конструкції гусениць, в них питомий тиск на квадратний сантиметр площі в деяких моделях навіть менший, ніж в радянських/російських танків. Тобто прохідність в них не гірша", - каже Жданов.

Танк Leopard 2Фото: gettyimages

Безпека та система

На переконання багатьох експертів, одним із плюсів західних танків є те, що вони дуже живучі в умовах сучасного танкового бою. Другий момент – за рахунок сучасних приладів, в них дуже висока точність вогню навіть під час руху.

"У танках "Леопард" та "Абрамс" стоїть потужна система керування вогнем, а прицільно-навігаційний комплекс в рази переважає російський. Ці танки краще захищені, ніж російські, броня особлива, яка витримує потужні влучання снарядів", - каже "Апострофу" Костянтин Машовець.

Своєю чергою Олег Жданов відзначає, що чи не найголовніша перевага цих танків у тому, що вони набагато безпечніші для екіпажів.

"Конструктивно в тих танках немає прямого "спілкування" екіпажу з боєукладкою – вона закрита бронепластинами. В радянських же танках екіпаж сидить або на боєукладці, або всередині неї. Тобто боєукладка розміщена або під полом башти, або в башті танка по колу. Тому екіпажі гинуть разом з танками.

Погодьтеся, що коли під час танкового бою людина відчуває себе більш комфортно та убезпечено, то це дозволяє краще сконцентруватися на виконанні бойового завдання", - каже Жданов.

Танк Challenger 2Фото: gettyimages

Читайте також: "Леопарди" та інші танки: який "зоопарк" отримає Україна

Стратегічна перевага

Точна кількість танків Leopard, які можуть надійти в розпорядження ЗСУ, поки що невідома. Німеччина та Польща готові передати по 14 "Леопардів", Португалія говорить про передачу 4 танків, Норвегія — про вісім. Від 20 до 53 танків (залежно від рівня технічної готовності) має намір передати Іспанія. До "леопардової коаліції" можуть приєднатися інші країни, зокрема Данія та Фінляндія. Свій аналог "Леопардів" – танк Strv 122 може передати Швеція. До цієї кількості слід додати 14 британських танків Challenger, а також певну кількість американських Abrams. Втім, постачання Abrams може розтягнутися на декілька місяців.

Загалом поки що можна говорити приблизно про 100 танків західного зразка. Багато це чи мало? Думки розділилися. "Три, п'ять, шість сотень танків – це вже зовсім інша справа. А поки їх буде до сотні, то їхній стратегічний вплив на ситуацію на фронті буде обмежений", - каже "Апострофу" Костянтин Машовець. З іншого боку, якщо порівнювати радянські та західні танки, то кількість може не мати великого значення.

"У ворога залишилися танки фактично радянського зразка. У зону бойових дій вони відправляють танки Т-62 або зняті з консервації Т-72, Т-80, навіть не оснастивши їх динамічним захистом. При цьому Росія вчиняє як Радянський Союз за часів Другої світової": використовує саме кількість танків, а не їх якість. А у випадку із західними танками – головне якраз якість. Це все одно, що порівнювати HIMARS з БМ-21 "Град", тобто зовсім інша точність та технічні характеристики. Тому та кількість танків, яку буде передано Україні, доволі сильно вплине на перебіг бойових дій на певних плацдармах, де ці танки можуть бути використані", – вважає військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ

Новини партнерів