RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Навіть у Росії вже розуміють, що вони програють війну - "Відьма"

Ольга Бігарь про бої на Донбасі і наступ окупантів

Ольга Бігарь про бої на Донбасі і наступ окупантів Ольга Бігарь Фото: Facebook

Східний напрямок наразі є одним із найважчих на фронті. Запеклі бої точаться і в Донецькій області, зокрема, на Бахмутському напрямку. Російські окупаційні війська кладуть величезну кількість своїх бійців задля бодай якогось просування вперед. Українські захисники продовжують тримати оборону та чекають на постачання західної військової техніки.

Що відбувається на Донеччині та чи почався анонсований великий наступ окупантів на східному напрямку – в ефірі Апостроф TV розповіла офіцер 241-ї окремої бригади ТрО ЗСУ ОЛЬГА БІГАРЬ з позивним "Відьма".

– Яка зараз ситуація на Донеччині?

– Щодо ситуації на Донеччині, взагалі на нашому східному фронті, – дуже активні бойові дії, особливо на Бахмутському напрямку. Ворог намагався штурмувати на Авдіївському напрямку, але ця спроба захлинулася. Зараз ворог намагається обійти місто Бахмут з півночі і з півдня і таким чином взяти його в кільце.

В принципі, таку спробу ворог уже здійснював у вересні, коли намагався зі сторони Ізюму замкнути кільце навколо Донеччини. Ця спроба, як ви знаєте, так само захлинулася, вона була невдала. І великий контрнаступ допоміг нашого ворога перетворити на втікача з позицій замість героя.

Читайте: Попереду - важкі бої: у чому головний задум нового наступу РФ і що треба ЗСУ для успішної контратаки

Зараз наші хлопці утримують рубежі, дуже добре працює наша артилерія. Однак ворог теж посилив свою артилерійську підготовку, зокрема, по Донеччині сьогодні були здійснені серйозні ракетно-залпові пуски. Системи РСЗВ відпрацювали, зокрема по Бахмуту. Це говорить про те, що здійснюється підготовка до подальшого штурму. Ворог підтягує свої резерви зараз дуже активно. Вони зрозуміли, що тактика штурму піхотою їм вдається, і вони зараз максимально застосовують свій людський резерв для того, щоб максимально просунутися на тих напрямках, де вони вважають, що можуть розвинути успіх.

З нашого боку ми виснажуємо їхні людські ресурси. Оскільки вже ресурси їхньої бронетехніки і авіації ми досить непогано виснажили, тепер залишається боротися саме з кількістю. Ми очікуємо на поставки нової бронетехніки, зараз активно навчаємося. Це дозволить нам дуже ефективно відтиснути їх до кордонів.

– Серед аналітиків були певні розбіжності щодо того, чи почався вже великий наступ, який очікували? За вашою оцінкою, як багато в росіян ресурсів на передовій, щоб вони могли зробити щось, що б свідчило про старт наступу.

- Давайте аналізувати дії окупантів і дивитися, що саме відбувається. Анонсується щось велике і грандіозне, за фактом відбувається великий фейл, і потім починають говорити, що так і було задумано, так і повинно було бути. Тобто "ми не тікали з Київщини, ми просто зробили жест доброї волі". Так само на Херсонському, на Ізюмському напрямках і тому подібне.

Звичайно, що наступ іде. З кінця осені дуже відчувається посилення наступальних дій з боку російської федерації, зокрема, на східному напрямку. Вони зараз просто не будуть анонсувати факт здійснення наступу, тому що вони не впевнені в своїх силах. Вони не впевнені в тому, що вони можуть подолати дійсно нашу оборону.

В Бахмуті вони досі ніяк не можуть пробити нашу оборону. Півроку бʼються за Бахмут, поклали там незліченну кількість своїх солдат, зокрема й бійців незаконних збройних формувань, і якогось великого успіху досі не видно. Тому вони не будуть це анонсувати.

Звичайно, що наступ почався, але це буде виглядати так: на напрямку, де їм вдасться розвинути якийсь успіх, вони будуть це заявляти як якусь велику перемогу.

– А за фактом скажуть, що це і був той наступ, на який чекали.

– Так точно.

– Чи видно на передовій, як багато накопичили людського ресурсу зараз росіяни, щоб хвиля за хвилею кидати їх в атаку? Я розумію, що в різних точках саме це і було їхньою тактикою в останні місяці.

– Якщо говорити цифрами, то, наскільки ми бачимо це зі свого боку, заміна особового складу іде фактично по батальйону двічі на тиждень. Тобто в них дуже великі втрати, і вони можуть собі дозволити підтягувати ресурси. Наприклад вони можуть спокійно покласти за одну атаку 2-3 роти, щоб досягнути просування на сто метрів уперед. Робіть висновки самі.

– Власне, показником того, що росіяни зараз тиснуть дуже сильно, є цифри втрат з їхнього боку, коли вони тримаються на рівні близько тисячі або перевищують тисячу на день протягом відчутного часу.

– З того, що ми бачимо, одна з наших ротно-тактичних груп знаходиться безпосередньо в місті Бахмуті, і вони проводять операції зачистки. Ми бачимо, що та кількість росіян, яку вони втрачають на цьому напрямку, втричі чи вчетверо перевищує кількість наших бійців, які беруть участь у операціях.

– Є інформація про нову "бавовну" в Маріуполі. Він достатньо далеко від лінії зіткнення. Вочевидь, це якась зброя, про яку ми не знаємо, чи робота українського підпілля. Якщо вже вражаються якісь логістичні точки росіян у Маріуполі, це може давати нам якийсь стриманий оптимізм?

– Я б вам побажала в принципі не полишати оптимізму, тому що результат "спецоперації" вже передбачуваний. Ми прекрасно розуміємо, що нам треба час і зусилля, але перемога буде за Україною. Це очевидно іноземним інструкторам, радникам, військовим експертам. І це вже очевидно навіть в росії. Навіть російські воєнкори заявляють про те, що це безглузда операція, яка приречена на те, щоб бути неуспішною.

Щодо того, як працюють наші військові, часом це не можуть передбачити навіть іноземні експерти, тому що в нас люди дуже винахідливі. У нас є дуже багато талановитих інженерів і натхненних бійців, які вчиняють дії, не передбачені навіть командуванням, але які дають дуже позитивний результат на тих чи інших напрямках.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів