RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми готуємося до вторгнення російських військ з півночі - речник Держпри­кордонслужби

У Держприкордонслужбі розповіли про ситуацію на північному кордоні

У Держприкордонслужбі розповіли про ситуацію на північному кордоні Андрій Демченко Фото: facebook

Наближається річниця повномасштабного російського вторгнення в Україну. В низці областей 23-24 лютого школи та університети переведено на дистанційне навчання, а військові попереджають про можливі ракетні удари. Також є багато розмов про можливе повторення минулорічного сценарію – наступу на північні регіони України. Чи можливо це зараз, що відбувається на кордоні України з Білоруссю та росією та чи активізувалися ворожі ДРГ із наближенням 24 лютого - в етері Апостроф TV розповів спікер Державної прикордонної служби України АНДРІЙ ДЕМЧЕНКО.

- Чи треба нам боятися повторення сценарію повномасштабного наступу із півночі? На Київщині, припустимо, в ці дні навіть навчання проводяться для попередження можливих небезпек.

- Ми завжди повинні бути готовими до розвитку будь-яких ситуацій та дій ворога. Не можна недооцінювати ворога, навіть попри те, що на даний момент і на напрямку кордону з Білоруссю, і на напрямку кордону з росією ми не бачимо ударного угрупування, яке могло б здійснити повторне вторгнення на територію України.

Читайте: Сподіваюся, що 24 лютого повітряна тривога буде в Москві - офіцер ЗСУ

Тому саме через це кордон з Білоруссю максимально укріплюється як по самій лінії, так і в прикордонних районах. Також додатковими підрозділами посилено напрямок кордону з росією в межах Чернігівської, Сумської та Харківської областей.

- Яка власне ситуація на білоруській прикордонній території?

- Якщо говорити більш предметно про Білорусь, то там знаходяться російські військові. Це близько 9-10 тисяч військовослужбовців. Але вони переважно задіяні на полігонах на території Білорусі.

Ми бачимо, що Білорусь підтримує росію у війні проти України, надаючи свою територію, свій повітряний простір, і всіляко цьому сприяє. Однак на прикордонних ділянках ми не бачимо переміщення ні військової техніки, ні особового складу підрозділів рф або Білорусі.

Ще раз наголошую, що ми готуємося до розвитку будь-якої ситуації. Кордон укріплюється безпосередньо на лінії, тобто знищуються всі можливі шляхи для руху військової техніки. І укріплюється прикордоння для всіх складових Сил оборони України – це підрозділи Державної прикордонної служби, Збройних сил України, Національної гвардії, щоб хлопці мали і можливість укриття, якщо відбуватимуться обстріли, і можливість вести необхідні дії для відбиття атаки ворога.

Також зазначу, що жодні інженерні укріплення не стримують просування ворожих сил, вони можуть їх тільки призупинити. І це якраз той час – для чого робляться укріплення по лінії кордону – щоб наші Сили оборони мали можливість сконцентрувати свої зусилля на тих напрямках, де ворог спробує зайти на нашу територію.

- Яка ситуація на північній ділянці українсько-російського кордону?

- По кордонах із росією в межах Чернігівщини, Сумщини та Харківської області ворог продовжує проводити свої терористичні дії. Ще з квітня фактично кожного дня прикордоння цих областей піддається обстрілам з артилерії, мінометів, з використанням авіації. Це несе загрозу не лише Силам оборони, які знаходяться на цьому напрямку. Це також небезпека і для мирних жителів, адже досить часто ми бачимо хаотичні обстріли або ж обстріли по населених пунктах, від чого нищиться помешкання мирних жителів і інфраструктура.

- Диверсійна загроза або якісь провокації на кордоні фіксуються?

- Напередодні нового року більш активно ДРГ противника намагалося використовувати Харківську область. Вони заходили на територію нашої країни, наші воїни їх виявляли, відкривали вогонь, і вони виходили за лінію кордону.

У цьому році ми фіксуємо спроби роботи ДРГ в Сумській області. Але критичної загрози вони поки що для нас не несуть. Звісно, використовуючи ДРГ, вони намагаються вивідати, де знаходяться Сили оборони України, здобути всю необхідну їм інформацію для того, щоб зрозуміти, наскільки укріплені ці напрямки.

Читайте також

"Нічна варта" піст здала: як в українських бібліотеках позбавляються російської літератури

У бібліотеках Києва практично позбавилися книг російських письменників, які підтримали війну в Україні

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Новини партнерів