RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сподіваюся, що 24 лютого повітряна тривога буде в Москві - офіцер ЗСУ

Усі плани противника відомі Генштабу

Усі плани противника відомі Генштабу Денис Ярославський Фото: facebook

Чутки про конфлікт між "вагнерівцями" та міноборони рф поширюються в медіа вже не перший тиждень. Нещодавно бойовики ПВК записали звернення до військово-політичного керівництва росії з проханням надати боєприпаси. Однак це відео може мати й іншу мету - відволікти увагу українських військових. Зважаючи на тактику закидання українських позицій мʼясом, зрозуміло, що ресурсу в росіян ще багато, особливо людського. Навіщо робляться такі відео, чи спроможна росія продовжувати навалу на позиції українських захисників, чого чекати 24 лютого - розповів командир підрозділу ЗСУ ДЕНИС ЯРОСЛАВСЬКИЙ.

- Безперечно, в росії дуже багато проблем, але у них і армія велика. Але коли "вагнерівці" починають звертатися до міноборони рф через брак боєприпасів, це просто проблеми з управлінням і постачанням, які завжди є у великій машині, чи це прояв дійсно серйозного конфлікту, що свідчить про неузгодженість і розвал самої армії?

- Насамперед, не варто сприймати за чисту монету все, що подають представники терористичної організації "Вагнер". За непокору їх публічно страчують кувалдою, тому, повірте мені, вони зважують все, що вони говорять.

Читайте: Кого Путіну відправляти далі на війну - алкоголіків чи жінок?

По-друге, ми бачили, що були конфлікти між терористичною організацією "Вагнер" та керівництвом армії рф. Терористична організація "Вагнер" на 100% залежить від логістики сухопутних військ російської федерації. Вони постачають їм БК, паливо та все, що необхідно для ведення бою. Тобто ця організація не є автономною. І ви також знаєте, що в них уже є конфлікти, на прикладі Соледара, коли "вагнерівці" заявляли, що регулярна армія нічого не може зробити, а ми кладемо людей під Соледаром, і все одно нам його вдалося захопити. Чим цей конфлікт закінчиться? Припустимо, що вони дійсно припинили постачання важкого артилерійського БК, тоді це грає нам на руку. Але можливо це ІПСО, яка вкидається тільки для наших військ, щоб ми думали, що в них нічого немає. Але, судячи з атак "вагнерівців" на той самий Бахмут, то все у них нормально. Так, вони не так часто стали стріляти з артилерії та РСЗВ. Але щодо стрілецького, мінометного БК – то в них усе добре, вони працюють. Повірте мені, з постачанням у них там все налагоджено. Тому я би не брав за чисту монету те, що вони викладають.

- Сподіваємось такі повідомлення не розслаблять українських військових. Але якщо таке вкидати в інформаційний простір самої російської федерації, то це може мати політичні наслідки. Яка ж реальна мета такого вкидання може бути?

- Можна допустити, що це внутрішній конфлікт, внутрішня ситуація, яка відбувається в росії. Насамперед, вона стосується російського вищого керівництва.

- Чи багато "вагнерівців" залишилося на фронті? Цифри втрат, які називала українська сторона та Інститут дослідження війни, високі - чи не 4/5 всіх "вагнерівців", які були на українських теренах. Це ще впливова сила?

- Підійдіть з іншого боку. Скільки в російських тюрмах сидить увʼязнених, мільйон? От і все. Це потенційні їхні клієнти. Вони використовують тактику, за якої спалюють людей десятками. Просто спалюють. У них є десятники, які першими заходять на наші вогневі позиції. Їх відправляють навіть без бронежилетів, щоб просто спалити їх. От відправляють туди десять людей, вони викликають вогонь на себе. Ми, знищуючи їх, викриваємо свої позиції, а за ними заходять ще 30 людей. І вони також викликають вогонь на себе. Після цього починає працювати їхня артилерія та міномети. Тобто коли ми по них працюємо, ми відкриваємося. Тому 100 тисяч, 200 тисяч, мільйон людей для них не мають значення… Ще раз кажу: росія - це країна вʼязниць. А в них дуже багато людей в тюрмах.

- У таких атаках бере участь тільки ПВК "Вагнер"? Чи спочатку йдуть "вагнерівці" з вʼязниць, щоб викликати вогонь на себе, а далі - регулярна армія? Як вони співпрацюють?

- Насамперед спалюють зеків. Коли вони набирають вʼязнів, то більшість із них - банальні наркомани. Їм дають якийсь тиждень вгашуватися, а тоді просто спалюють. І потім, їм трохи шкода мобілізованих, тому що вони можуть і бунт влаштувати. А зеків, ще й наркоманів не жаліє ніхто.

- Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що якщо це і є російський наступ, то він убогий. Певною мірою душі українців, мабуть, гріє така заява, але недооцінювати ворога теж не варто. За вашою оцінкою, що росіяни ще можуть підтягнути, що накопичити, чим натиснути?

- Я б не називав їхній наступ убогим. Я думаю, що недооцінка ворога – це дуже велика помилка. Тут зараз дуже важко. Так, нам дійсно вдалося відкинути частину ворога від траси, яку вони взяли під вогневий контроль. Повірте мені, хлопці, які тут живуть, які тут стоять, які тут боронять – це дійсно герої. Ви навіть не розумієте, як їм це вдається. В росіян дуже багато людей, дуже багато стрілецької зброї, яку вони використовують проти нас. Недооцінювати ворога не варто.

Але так, ми тримаємося і ми чекаємо насамперед на важку наступальну зброю та авіацію. Якщо Нуланд акцентувала увагу саме на цьому, то ми протримаємося аж до того, поки нам не нададуть саме авіацію і важку наступальну зброю.

- Але якщо бронетехніка вже рухається до України, то про літаки навіть рішення немає.

- Я вважаю, що наше політичне керівництво робить все можливе і неможливе для того, щоб у нас все було. Вони роблять свою справу дуже професійно. Так само, як і військові, які зараз тут. Ми протримаємося аж до того, як нам це буде надано. За це не переживайте.

- Нуланд також говорить, що Україна готує свій контрнаступ на пізніший срок. Що до того моменту може накопичити і перекинути росія на фронт? Що росія може протиставляти майбутньому українському контрнаступу у квітні, в травні?

- Росія насамперед може накопичити, виробити або привезти з країн, які також недружні до нас, ракети та дрони. Я маю на увазі ті ж "шахеди". Перед кожною новою наступальною операцією проводиться операція зі знищення насамперед критичної інфраструктури – це електромережі та звʼязок, тому що покласти звʼязок – це основне для сьогоднішньої війни. Тому я вважаю, що вони будуть накопичувати, періодично бити хвилями по містах, по енергосистемі, по лініях звʼязку і накидувати сюди все більше й більше живої піхотної сили. Повірте мені, з живою силою там все в порядку, хто б там що не казав, скільки б ми їх не знищували.

Подоляк говорив, що нам треба знищувати по пʼять тисяч людей на день, щоб була швидше перемога. А скільки так знищувати? Десятиліття? Тому що їх там мільйони. Для успішної контрнаступальної операції такої, як була в Харківській області, нам потрібно отримати те, що просить наше політичне керівницто, те, що нам пообіцяли на "Рамштайні". Ми протримаємося саме до цього. І наступальна, і контрнаступальна операція – тут не треба бути військовим експертом, розкривати державну таємницю – почнеться тоді, коли в нас буде критична маса наступальної та авіаційної техніки.

- Наближається 24 лютого. Щодо цієї дати є певні прогнози. Як ви гадаєте, що крім повітряної загрози, до цієї дати росія може зробити на передовій?

- Ми дуже уважні, зважені, ми розуміємо все, що вони можуть зробити. Всі їхні плани відомі Генеральному штабу. Я хотів би заспокоїти українців, бо українці і так розуміють, що повітряна тривога – це не жарти. Але я сподіваюся, що в дату річниці війни росії проти України повітряна тривога буде в Москві. І я сподіваюся, що москвичі в 4 ранку прокинуться від повітряної тривоги, а мабуть, і від якихось вибухів. І я сподіваюся, що в нашого Генерального штабу буде таке почуття гумору влаштувати такий подарунок саме Москві. Ні Бєлгороду, ні Ростову, ні Рязані, а саме Москві, щоб вони це відчули все, що відчули в Києві і в кожному місті України 24 лютого 2022 року.

- Коли йшлося про можливість нового великого наступу, аналітики почали дуже уважно стежити за тим, скільки сил накопичує росія біля українських кордонів. Експерти кажуть, що з північного напрямку у ворога немає достатньо сил і засобів для наступу. Зрозуміло, що основний тиск може бути саме на нинішніх найбільш напружених ділянках фронту. Але от нещодавно мер Харкова Терехов заявив, що в росіян зберігаються наміри спробувати знову наступати на місто. Як ви гадаєте, чи є така можливість і як їм протистояти, якщо буде такий намір у ворога?

- Терехов правий в тому, що такий намір у них є, і цей намір вони спробують реалізувати. Але Харків – захищена фортеця. Місто-залізобетон, воно себе вже зарекомендувало як місто, яке спалює росіян. Вони спробують атакувати насамперед на Купʼянському та Лиманському напрямках. Для них це дуже важливі напрямки, вони там накопичують сили. Це те, що вони хочуть зробити найближчим часом. Але ми це розуміємо, і в нас вистачає потужностей протистояти агресору.

Тому переживайте за ракетні удари, за те, що в повітрі відбувається. Це дуже небезпечно, ви самі розумієте, чому. А сухопутну лінію фронту ми – Збройні сили України та всі інші підрозділи, які зараз воюють проти агресора, втримають.

Читайте також

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Новини партнерів