RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росіяни знущаються з мешканців затопленого лівобережжя на Херсонщині - Наталія Гуменюк

З затоплених будинків окупанти виносять все, що можуть

З затоплених будинків окупанти виносять все, що можуть Наталія Гуменюк Фото: РБК-Украина

Шосту добу триває ліквідація наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС. Найважча ситуація зараз на окупованій території Херсонщини: міста та села досі під водою, проте росіяни не дають людям евакуюватися. Ба більше, користуючись власноруч створеною катастрофою, загарбники грабують помешкання людей та знову вдаються до шантажу. Виїхати з затоплених районів дозволяють лише власникам російських паспортів. Що відбувається на окупованому півдні після Каховської катастрофи, як повінь вплине на просування українських військ та навіщо росія розганяє інформацію про нібито атаку українських дронів на корабель "Приазовʼя" - в етері Апостроф TV розповіла начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України, капітан першого рангу НАТАЛІЯ ГУМЕНЮК.

– Що вам відомо щодо евакуації на окупованій частині Херсонщини?

– В принципі, нічого нового. Все в сталій практиці мародерства окупаційних військ. Вони продовжують наживатися на біді, на нещасті українців, які перебувають у тимчасовій окупації. Знову таки, шантажуючи визволенням з водяної пастки, вони намагаються проводити насильницьку паспортизацію. Навіть на додатково розгорнутих блокпостах вздовж лінії зони лиха вони пропонують евакуацію зі складних умов в обмін на паспорт рф. Тобто якщо ви згодні прийняти російське громадянство, тільки тоді ви можете бути евакуйовані.

Читайте: На Херсонщині окупанти вбили вагітну, яка рятувала бабусю і дідуся під час евакуації: фото

– А що крадуть? Залиті водою будинки навряд чи містять цінності – техніка, ймовірно, ушкоджена. Що ж росіяни там знаходять такого, що ще можна вкрасти?

– Коли їх це зупиняло? Вони мародерять все, що можуть винести, і навіть те, що не можуть винести. Згадаймо втечу з правого берега, коли виривалися навіть банкомати зі стаціонарних відділень банків в надії на те, що потім їх можна буде розпиляти й дістати гроші. Тому тут немає якоїсь логіки та пояснення. Намагаються забрати все, що можуть винести. Але з іншого боку оптимізм наших людей вражає. Вони кажуть, що зазвичай, коли вони з таким остервенінням грабують, це означає, що вони вже сюди не повернуться.

– Чи відомо, як скоро вода впаде до умовно нормальних рівнів? Як скоро Дніпро повернеться до русла з тим, щоб і люди могли повернутися, і щоб це було не такою широкою перешкодою.

– На жаль, поки військове командування не керує рівнем води в Дніпрі. Ми відстежуємо цю ситуацію. Звісно, вона має певний вплив на розвиток бойових подій, але на рівні розуміння розвитку обстановки для того, щоб правильно розрахувати свої майбутні дії. Критичного впливу на подальше просування Сил оборони це не має. Це в принципі хіба що відобразилося на повсякденному житті людей і дещо змінило картину інтенсивності бойової роботи, тому що і ворог, відтягуючи свої сили на позиції подалі від води, втратив певну лінію оборони на лівому березі.

Зараз ворог намагається облаштуватися на тих рубежах оборони, які вони собі будували заздалегідь, усвідомлюючи, що вони їм знадобляться. Вони дещо зменшили інтенсивність обстрілів, але від цього ми не стали менше втрачати, на жаль. Один обстріл евакуаційного напрямку приніс дуже багато жертв. Саме тому ми продовжуємо наполягати на тому, щоб висвітлення цієї ситуації відбувалося з максимальною обережністю. Від цього залежить життя людей.

– Є інформація, що росіяни для боротьби із партизанами встановлюють камери спостереження на окупованому півдні – між Мелітополем та Генічеськом. За інформацією Центру нацспротиву, окупанти мають великі проблеми через партизанський рух та намагаються посилювати контрдиверсійні заходи. Наскільки це серйозна небезпека? Що це їм дає?

– Те, що вони облаштовують пункти спостереження, зокрема й технічного, ми зафіксували вже доволі давно. Наша робота результативно ведеться і по цих "очах" окупантів. Якщо переглянути наші зведення по результатах бойової роботи, досить часто в них фігурують комплекси технічного спостереження типу "Муром-М" та інше відеообладнання, яке вони намагалися облаштовувати вздовж узбережжя, коли очікували того самого контрнаступу, а потім позатоплювали їх самі.

Читайте: Не Каховською ГЕС єдиною: окупанти підірвали ще одну дамбу в Україні

Вони дійсно намагаються максимально зібрати інформацію, тому що відчувають і потужний тиск Сил оборони з одного боку, і не менш потужний внутрішній спротив – від Руху спротиву.

Наші Сили оборони доцільно розподілені – ті, кому за профілем належить займатися евакуацією, нею займаються, а бойова робота не полишається. Єдине, що вона не так яскраво висвітлюється для того, щоб бути максимально результативною і в перспективі також. Але настане певна точка, коли ми відзвітуємо про роботу, і це всіх приємно здивує. Крім ворога.

– Росіяни заявили про атаку на корабель Чорноморського флоту "Приазовʼя". Судно перебувало у 300 км від Севастополя, пишуть прокремлівські видання. Атаку нібито здійснили морські дрони ЗСУ – їх нібито знищено, а корабель начебто не пошкоджено. Українська сторона не коментувала це. В мене виникає підозра, що росіяни бодай щось повідомляють, коли не можуть це приховати.

– Не обовʼязково вони повідомляють щось, коли щось дійсно відбулося. Дуже часто вони повідомляють про свої неіснуючі перемоги, бо існуючих просто немає. Тому, відволікаючи увагу від того напрямку, де зараз дуже спекотно, де не можна пояснити, куди ж поділися "незламні сили другої армії світу", і чому ж відбувається просування Сил оборони України, треба переключити і трошки охолодити увагу глядачів таким морським душем.

– Тобто це повідомлення для російських глядачів?

– Очевидно, що це повідомлення спрямовано на декілька аудиторій – зокрема прокачуючи тему безпеки зернового коридору. Вони вже не вперше звертаються до цієї теми для того, щоб просунути свої інтереси – залучення росії для забезпечення світу зерном. Мовляв, Україна не здатна бути державою, яка забезпечує безпеку зернового коридору, від неї йде загроза для морських шляхів.

Демонструючи це відео, вони натякають саме на це. І не вперше вони кажуть, що ми використовуємо зернові коридори для просування своїх морських дронів, але доказів цьому немає. Це так само як "знищення" того озброєння, яке партнери нам ще не поставили, але вони вже встигли відзвітувати про знищення. Схема працює за тим саме напрямком, як і була запущена. Зараз це переакцентування уваги, вочевидь, тому що "ми молодці, нас атакували, нам було важко, ми все відбили і не отримали ушкоджень, а ось вони не дотримуються правил". Скоріше за все, це виглядає саме так в умовах гібридної війни. Тому немає доказової бази, а є певна мультиплікація з компʼютерної графіки для переконання своїх неосвічених громадян.

Дивіться: На Херсонщині триває рятувальна місія: ексклюзивні фото та відео

Читайте також

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Новини партнерів