RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Небезпека для Харкова існує, але це фантастика - офіцер Нацгвардії

Повторити торішній похід на Харків росіянам буде дуже складно

Повторити торішній похід на Харків росіянам буде дуже складно Офіцер НГУ Олександр Дорошенко Фото: facebook.com/deputat.doroshenko

Російські окупаційні війська продовжують намагатися наступати на декількох напрямках, зокрема – в районі Сватового та Кремінної. Про це ледь не щодня пише у своїх зведеннях Генеральний штаб. Проте останнім часом експерти відмічають, що ворог на цьому напрямку активізувався. Що відбувається на напрямку Сватове-Кремінна, які сили ворога зараз там присутні та чи є загроза повторної атаки окупантів на Харківщину - розповів офіцер Національної гвардії України, депутат Харківської обласної ради Олександр Дорошенко.

- Я так розумію, напрямок Сватове-Кремінна зараз є достатньо серйозним для рашистів. Вони зосереджують там багато сил. Яка поведінка ворога там і ким представлені сили окупантів?

- Саме на нашому напрямку – це південь від Кремінної, Серебрянське лісництво – були помічені і задіяні "шторм z", які якраз брали участь у штурмі наших позицій минулого тижня. На нас пішла піхота "шторм z", де були були задіяні також ув'язнені, які прибули туди тільки напередодні, а зранку їх кинули як м'ясо на штурм. Тому якось невдало в них минув штурм. Вони там у полі і залишилися. Після цього якогось додаткового зосередження поки що не бачимо.

Читайте: Ворог штурмує позиції ЗСУ на трьох напрямках

Так, напрямок дійсно для них важливий, тому що, якщо дивитися по карті, зверху частина Харківської області досі окупована. Якщо дивитися і спускатися вниз, – якраз Сватове, Кремінна і наші позиції. Вони також бачать, що в них відбувається на фронті – на півдні і під Бахмутом дуже вдалі дії наших Збройних сил. Тому не варто недооцінювати ворога.

Є ще частина Вагнера, яка була перекинута з Донецького напрямку, потім після невдалого їхнього походу до Москви поїхала до Білорусі. А там боєздатні, дисципліновані (найманці), яких близько 10-15 тисяч людей. Вони якраз будуть зосереджуватися, щоб десь вдарити.

- Чи може досі в їхніх головах існувати план так званого реваншу, тобто повторного наступу чи удару у відповідь по Харківській області? Чи зберігається така небезпека?

- Все залежатиме від їхніх можливостей – піхота й артилерія. Вони зараз знаходяться десь за 10-15 км від Куп'янська, який постійно обстрілюється. А від Куп'янська, щоб до Харкова дістатися, – це 120 кілометрів. Через 16 місяців повномасштабної війни це вже видається як фантастика.

Так, 24 лютого вони дісталися дуже швидко – Харків близько до кордону – там 30-40 кілометрів на півночі. Вони дісталися дуже швидко, а зараз це буде практично неможливо, тому що в нас дуже чудово влаштовані фортифікаційні споруди. Це і мінні поля, і протитанкові рви, і все інше. Тому північ – там все спокійно. Якщо дивитися, то північ – це найкоротший шлях від кордону, Бєлгородська область найближче до Харкова. Але в них, ми ж знаємо, відбувається громадянська війна між декількома областями. Тому бєлгородцям не до цього.

- Якщо говорити про те угрупування ворога, яке зараз перебуває на цьому напрямку, то кажуть, що туди звезли найбільш боєздатні та найбільш укомплектовані частини. Чи ви помітили щось таке, і чому така увага до саме вашого напрямку? Вони хочуть відволікти чи що?

- Не відволікти. Після того, як рух з нашого боку почався на півдні – Запорізька і Херсонська області – вони понесли дуже відчутні втрати. Їм потрібен не те що успіх на якомусь відрізку, їм потрібно щось робити. Тут у нас, на нашому напрямку фактично позиційна оборона з нашого боку і з боку рашистів. Це відбувається з листопада, коли ми сюди перший раз зайшли – в Лиман і під Кремінну. Рухів жодних тут немає. Кремінна дуже важлива, бо після неї відкривається шлях на Лисичанськ та Сєвєродонецьк. Для них це дуже важливо. Можливо в них щось вдасться, а можливо не вдасться…

Читайте: Місцями ЗСУ просунулися вже до другої лінії ворога: коли почнеться основна фаза наступу

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів