RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Парадокс Агафангела: як митрополит Одеський виступив проти "руського миру""

Що стоїть за скандальною заявою керівника Одеської єпархії – образа чи прозріння?

Що стоїть за скандальною заявою керівника Одеської єпархії – образа чи прозріння? Митрополит Агафангел Фото: Думська

Керуючий Одеською єпархією УПЦ МП, митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел випустив звернення до духовенства та віруючих єпархії. У ньому він назвав ракетний удар по Спасо-Преображенському кафедральному собору "найстрашнішою подією в новій історії" та різко виступив проти російської агресії. Фактично – проти політичного та релігійного керівництва РФ. Чи означає це, що між РПЦ та підконтрольною їй УПЦ МП стався розкол – з'ясовував "Апостроф".

Читайте також: В Спасо-Преображенському храмі теж? В Росії цинічно підтвердили удари по Одесі і назвали мету

Розворот на 180 градусів

Протягом усієї своєї кар'єри митрополит Агафангел (у світі – Олексій Савін, народився 1938 року в Липецькій області) був затятим прихильником "руського миру" і не втрачав зв'язку з РПЦ. Власне, як і досі не втрачає її і УПЦ МП , як би вона не хотіла запевнити своїх парафіян у тому, що з країною-агресором більше немає нічого спільного. Для цього вона навіть установчі документи перереєструвала.

Митрополит Агафангел закінчив Московську духовну академію. У 1965 році прийняв постриг у Троїце-Сергієвій лаврі, найбільшому чоловічому монастирі РПЦ, після чого отримав посаду викладача та старшого помічника інспектора Одеської духовної семінарії. У 1997 році, вже ректором цього навчального закладу, був обраний головою мандатної комісії архієрейського собору РПЦ. Був народним депутатом України 1-го скликання, активно засуджував митрополита Київського Філарета. У 2006 році очолив виборчий список "Партії регіонів" на Одещині, а 2012-го виступив на підтримку Путіна, як кандидата в президенти РФ.

І тут такий поворот. У своєму зверненні до пастви Агафангел не соромиться у використанні фраз, деякі з яких "тягнуть" в РФ на чималий кримінальний термін: "російська агресія", "так звана спеціальна військова операція", "геноцид українського народу", "сили пекла оголосили відкриту війну проти православ'я".

"Перша думка, коли я почула про це звернення Агафангела - чи не фейк це? Аж надто незвична лексика та риторика. Складно повірити в те, що ось ця людина завжди була вірною РПЦ, а тут бахнуло - і позиція змінилася на 180 градусів", - визнає у розмові з "Апострофом" завідувач відділу філософії та історії релігії Інституту філософії імені Г. С. Сковороди Людмила Філіпович.

Йде розкол

Проте не лише Агафангел настільки різкий у судженнях щодо дій російського агресора. Вікарій Одеської єпархії, намісник Іллінського чоловічого монастиря, архієпископ Арцизький Віктор у зверненні до московського патріарха (Гундяєва) та членів синоду РПЦ висловлюється ще радикальніше.

Ось лише деякі з його фраз. "Припинити кровопролиття! Ваші єпископи та священики освячують й благословляють танки та ракети, які бомбять наші мирні міста". "Спільного з вашими розуміннями в Української православної церкви нічого вже давно немає". "Ми засуджуємо цю божевільну агресію рф проти нашої Незалежної країни!" .

"Йде розкол між УПЦ МП та РПЦ. Окупанти давно захоплюють українські храми та єпархії на сході та півдні України, знищують наші святині. Рано чи пізно щось подібне мало статися. Повного розриву ще немає, але все йде до цього. Наразі українське православ'я виходить, образно кажучи, із сірої зони у білу", – говорить "Апострофу" український вчений-богослов Ігор Козловський.

На його думку, Агафангел завжди орієнтувався у своїй діяльності не так на Росію, як на політичну кон'юнктуру – КПРС, "Партію регіонів". "Одним словом, - каже вчений, - він завжди вагався з лінією партії. А нинішній демарш можна зрозуміти навіть просто по-людськи. Людині скоро 85 років, він у Спасо-Преображенський собор душу, можна сказати, вклав під час його відновлення. Кирил його освячувати приїжджав. І тут таке."

Представники протестантських церков також вважають, що між УПЦ МП та РПЦ відбувається щось недобре.

"Можливо, Агафангел змінив свої погляди. Можливо, потім назад змінить. Люди - слабкі істоти, під впливом обставин багато хто може змінювати свою думку. Але в будь-якому випадку між церквами намітився розкол", – каже "Апострофу" Віталій, служитель Решетилівської (Полтавська область) баптистської церкви.

Слід зазначити, що події в Одесі не можуть не вплинути на ставлення до московської церкви прихожан. "Є, звісно, фанатичні віруючі та священики, – каже Ігор Козловський. – Але те, що вищі ієрархи УПЦ МП таке заявляють… Це багатьох змусить замислитися. Хоча після руйнування агресором найбільшого в Одесі православного храму, власне, нема про що й говорити".

Читайте також: "Битва" за Лавру триває: віряни УПЦ МП влаштували черговий бунт і заявили про штурм, фото і відео

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів