RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Аналоговнєт" проти Starlink'а: чи можуть росіяни заблокувати зв'язок "на нулі"

Супутниковий інтернет як кістка в горлі окупантів

Супутниковий інтернет як кістка в горлі окупантів Заглушити Starlink теоретично можливо, але не зі щастям росіян Фото: mil.in.ua

У засобах масової інформації та пабліках почали поширюватись публікації щодо можливого придушення "на нулі" роботи терміналів Starlink ворожими засобами радіоелектронної боротьби (РЕБ). Мовляв, російські фахівці винайшли якусь супертехнологію, яка глушитиме термінали, які активно використовуються українськими військовими для зв'язку між підрозділами, наведення артилерії та дронів з метою знищення військових позицій агресора. Правда, це чи ні – з'ясовував "Апостроф".

Прожектор проти лазера

Система "Старлінк", створена для забезпечення високошвидкісного широкосмугового супутникового доступу в інтернет в місцях, де він був ненадійним або повністю недоступним, складається з двох компонентів. Це понад 4,5 тис. супутників, що літають на орбітальній висоті від 300 до 500 км. І величезна кількість терміналів користувача, що складаються з модему і антени, яка приймає супутникові сигнали.

Читайте: Росіяни все більше воюють по-українськи – командир роти у складі Нацгвардії

І на супутнику, і на приймаючій "тарілці" встановлені фазовані антенні решітки, які дозволяють встановити між двома складовими "Старлінка" потужний стійкий зв'язок. І цей сигнал засобам радіоелектронної боротьби придушити досить складно.

"Проведу аналогію, щоб було зрозуміло. Уявіть собі маленьку лампочку в кишеньковому ліхтарику. Її ввімкнено, але тут вмикається потужний прожектор, який просто заглушує світло цієї лампочки. Ось так, умовно кажучи, працюють засоби радіоелектронної боротьби, але глушать вони різні частоти, придушують радіоелектронні засоби систем управління, зв'язку та розвідки противника. Тільки ж системи РЕБ створювалися для боротьби з літаками, ракетами, станціями радіолокації тощо. Сигнал йде горизонтально або під якимось кутом, і РЕБ його "сліпить". А сигнал між терміналом і супутником "Старлінка" йде по вертикалі, він дуже стійкий, знову ж таки, якщо провести аналогію - це лазерний промінь великої потужності. Який прожектору "перебити" практично нереально. Тим паче, якщо він світить на промінь збоку", - розповідає "Апострофу" менеджер компанії AltexSoft Євген Овдіюк.

За його словами, з погляду фізики радіохвиль винайти таку технологію (так звані "окопні глушилки"), щоб глушити "Старлінк" на відстані від 2 до 4 км від "нуля", безпосередньо на лінії зіткнення - таке важко реалізувати.

"Термінал "Старлінк" має спрямовану антену з пелюсткою 3-5 градусів. І їй абсолютно байдуже, що там випромінюється на поверхні землі. Тобто грубо кажучи, термінал дивиться на супутник у підзорну трубу, і світити збоку абсолютно безпонтово. Таким чином, придушити станцію на землі практично неможливо. Чисто теоретично можна "засліпити" антену відбитим сигналом від стратосфери. Там є від чого відбитися. Але таке рішення енергетично позбавлене будь-якого раціонального сенсу, це величезні втрати", – каже "Апострофу" фахівець у галузі фізики плазми Іван Носалевич.

Суворо перпендикулярно

Слід зазначити, що після передачі у березні 2022 року терміналів "Старлінк" в Україну та початку їх використання, російська сторона робила спроби електромагнітних атак з метою глушіння сигналу (використовуючи для цього досить сучасний комплекс РЕБ "Красуха"). Але оновлення програмного забезпечення, яке компанія SpaceX негайно виконала, зробило спроби глушіння неефективними.

"Насправді агресор глушив не канал зв'язку, а сигнал GPS, який був на борту "Старлінка". Справа в тому, що для початку роботи термінал повинен подати супутникам сигнал "я тут", щоби на орбіті відстежили геолокацію і подавали туди сигнал. Без цього термінал не може працювати – його просто не бачать. Але Маск, мабуть, все це відслідковував, і зараз GPS вмикається лише у момент старту роботи, максимум – на одну хвилину. Запустився, знайшов "космічних братів" і вимкнувся. І начхати йому на той РЕБ" , – пояснює Євген Овдіюк.

Читайте: Для ворога це питання №1: у ЗСУ розповіли, що потрібно бійцям на фронті найбільше

Виникає питання – а чи можна роботу "Старлінка" заглушити в принципі? Так, в принципі – можна.

"Якби я вирішував завдання придушення "Старлінка", я б душив супутник. Радіопридушення супутників – це досить стара тема, добре розроблена, і для цього є серійні системи, які стоять на озброєнні великих країн. Плюс такого рішення – супутники для таких систем завжди "в зоні прямої видимості". Але тут необхідна величезна кількість енергії (бажано, щоб поряд була електростанція), система стоїть стаціонарно на землі і це можуть бути цілі антенні поля та гігантські тарілки", – каже Іван Носалевич.

Ще варіант - агресор може вивести на орбіту власний геостаціонарний супутник, який гіпотетично зможе глушити вертикально спрямований сигнал "Старлінка", якщо висітиме над терміналом суворо перпендикулярно.

"Це треба заглушити антену терміналу, яка розміром із коробку від піци. Знову ж таки, цей супутник повинен мати, напевно, на борту термоядерний реактор, щоб було достатньо енергії. Крім того, такий супутник дуже легко нейтралізується", - каже Євген Овдіюк.

На його думку, для глушіння "Старлінків" можна використовувати великі безпілотні літальні апарати класу "Байрактар", із силовою установкою для вироблення електроенергії та антенами. Які будуть кружляти на "нулі" над українськими позиціями. Але в подібних випадках ці дрони – точно не жильці. Зіб'ють за милу душу.

Радіоелектронні понти

Втім, усі вищевказані методи – суто гіпотетичні: адже ворог говорить про якісь наземні технології, про "окопні глушилки", встановлені від передового краю на відстані від 2 до 4 км. Але, нагадаємо, що заглушити вертикальний сигнал "Старлінка", діючи на нього горизонтально, для систем РЕБ досить проблематично. Необхідно, щоб випромінювач "бив" якомога більше зверху, щоб кут ураження був максимально наближений до 90 градусів.

"Старлінк" повинен бути в зоні прямої видимості, тому глушилку треба встановлювати на релейну вежу, багатоповерхівку, можливо, засоби РЕБ на пагорб загнати. Але, як ми розуміємо, у цьому випадку ми їх теж бачимо, і російські глушилки легко знищуються", – розповідає "Апострофу" приватний підприємець Андрій Прищенко (з середини 90-х займається встановленням супутникових антен).

Отже, зараз найдієвіша російська технологія в галузі РЕБ (причому самогубна) – це загнати випромінювач на максимальну висоту. До речі, у пабліках пишуть, що технологія глушитиме "Старлінки" на частотах Ku. А потім зможе і у спектрі частот Ka. Для розуміння: Ku - це діапазон 12-18 ГГц, довжина хвилі - від 2,5 до 1,67 см. А у Ка (26,5-40 ГГЦ) довжина хвилі від 1,13 до 0,75 см. І якщо російські фахівці не можуть одним махом порівняти різницю у 5 мм, то які вони після цього фахівці?

А ось для того, щоб надійно прикрити на передовій лінії "Старлінки" взагалі від будь-якого впливу РЕБ, навіть особливих технологій не потрібно.

"Рішення максимально банальне. Треба викопати невелику "криницю" (яму), туди поставити "Старлінк", забезпечити йому видимість, тому що йдеться про огляд поверхні атмосфери, щоб він бачив супутники. Це дозволяє нівелювати дію російської радіоелектронної боротьби", - каже в ефірі Апостроф TV експерт із озброєнь Олег Катков.

А краще – зробити "клітку Фарадея". Навколо терміналу "Старлінка" в ямі зміцнити сітку-рабицю (найкраще з максимально маленькими клітинками), яка екрануватиме електромагнітне поле. Ще краще - в яму опустити порожню бочку з-під паливно-мастильних матеріалів, і опустити туди "Старлінк".

Але взагалі ідеально – облаштувати таку систему не "на нулі", а метрів за 300 від переднього краю. Або взагалі за кілометр.

"Ми розраховували подібний варіант для наших бійців. Викопується яма, екранується, відключається Wi-Fi, від антени сигнал йде через перехідник на медіаконвертер. Потім "на нуль" тягнеться оптоволокно (воно копійки коштує: одна гривня за метр), для надійсності ми кинули три лінії: якщо одна в ході обстрілів постраждає, можна відразу переключитися. І в бліндажі є чудовий інтернет, і "Старлінк" у безпеці. А від нього, до речі, якщо підключити роутер, можна забезпечити інтернетом десятки користувачів на "нулі", - розповідає Євген Овдіюк.

Як запевняє у розмові з "Апострофом" Володимир Степанець, керівник групи "Народний Starlink", яка займається постачанням, ремонтом та інтеграцією "Старлінків" до ЗСУ, ефективних засобів перешкоджання роботі супутникової системи у росіян як не було, так і немає.

А всі ці розмови про "нові технології" РЕБ схожі на розповіді про таку російську супер-зброю, як танк "Армата", "винищувач п'ятого покоління" Су-57 і жахлива міжконтинентальна балістична ракета "Сармат". Яких до пуття ніхто ніколи не бачив.

Читайте: Телефон зарядиться за кілька хвилин: простий лайфхак для економії часу

Читайте також

Захист України: як українських школярів готуватимуть до війни

Українських школярів навчатимуть, чому важливо захищати Україну

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Росіяни не мають сил для того, щоб реально здійснити наступ для захоплення Харкова

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи

Новини партнерів