RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дрони проти кораблів: чи потопить Україна грізний Чорноморський флот РФ

Олег Жданов про атаку в Новоросійську та ситуацію на фронті

Олег Жданов про атаку в Новоросійську та ситуацію на фронті "Оленегорський горняк" вирішив трішки "відпочити" Фото: topcor.ru

П'ятниця почалася з цікавих повідомлень про атаку надводних дронів у Новоросійську, внаслідок якої виведено з ладу великий десантний корабель "Оленегорський горняк". Про наслідки атаки на Новоросійськ, можливості надводних дронів та ситуацію на фронті - в етері Апостроф TV розповів військовий експерт Олег Жданов.

- Вранці міноборони рф заявило, що нібито ЗСУ надводними дронами атакували воєнну морську базу у Новоросійську. Якщо дивитися по карті, то до Новоросійська понад 650 км. Як такі здібності наших дронів можуть змінити ситуацію в акваторії Чорного моря?

- Ще коли ми презентували ці дрони, то було заявлено, що в режимі повернення дрон має 400 км дальності, якщо без повернення - то порядка 800 км. Тому тут нічого дивного немає.

І якщо дійсно мала місце атака, то атакували нафтовий маяк. Це місце перекачки нафти, яке розташоване у морі за декілька кілометрів від берега. Його руйнування фактично стопорить роботу нафтового терміналу. А це найбільший термінал на півдні рф, звідки відбувається експорт російської нафти.

Дивіться: В Новоросійську "втомився" десантний корабель "Оленегорський горняк": перші кадри після удару

- Чи зможуть взагалі надводні дрони знищити російський флот?

- Це складне питання. Ми не знаємо виробничі спроможності. Але для себе я зробив висновок, що у нас використовується два типи дронів, один з яких є більш ефективним. Це саме той тип дронів, якими було атаковано Кримський міст. Хоча й тим типом дронів, які атакували недавно розвідувальний корабель, теж досягають цілі.

Якщо кількість дронів буде значною, тоді ми можемо гідно боротися з чорноморським флотом рф. І це може призвести до певних успіхів у плані потоплення бойових кораблів рф.

Дивіться: Корабель став "коритом": з'явилось відео моменту удару по "Оленегорскому горняку" в Новоросійську

- Перейдемо до ситуації на лінії фронту. За останні кілька днів ситуація дещо стабілізувалася. Особливих просувань немає як з одного, так і іншого боку - десь ми в обороні, десь ми атакуємо. Що може зрушити поточну ситуацію і коли слід чекати цього зрушення?

- Поки що не варто чекати великих рухів на фронті. Справа у тому, що проти нас задіяна дуже велика кількість російських військ і дуже щільна оборона. Тому треба більше часу для розм'якшення оборони і знищення противника.

У серпні якщо щось і відбудеться, то не раніше другої половини місяця. А зараз головне завдання - винесення логістики і запасів ворога на всіх ділянках фронту. Коли російська транспортна система буде не в змозі покривати потреби фронту і виникне дефіцит, починаючи з набоїв, закінчуючи особовим складом на лінії фронту - тоді ми будемо казати про якісь певні рухи і зміну ситуації. А поки що позиційна боротьба без великих просувань.

Читайте: ЗСУ наступають в районі Кліщіївки і продовжують бити по ворожих тилах: свіжі карти боїв

- Ми бачимо певні успіхи на Запорізькому напрямку. Наші сили підійшли впритул до Роботиного і першої лінії оборони ворога. Тобто ми підійшли до найскладнішої фортифікації оборонних споруд, окопів, траншей. Наскільки важливою є ця ділянка на Запорізькому напрямку?

- Нам треба не просто підійти до лінії оборони противника на окремих ділянках, потрібно підійти впритул на широкому фронті до цієї лінії оборони. Це потрібно для того, щоби потім почати одночасну атаку і таким чином виявляти слабке місце для прориву цієї лінії оборони. У такому разі ворогу буде важко визначити напрям головного удару і він не зможе маневрувати резервами.

Щойно з'явиться місце прориву, тоді Генштаб прийматиме завдання щодо введення у бій головних сил для розширення прориву і заглиблення в оборону противника.

Крім Роботиного ще є важлива ділянка Старомайорське - Урожайне, на якій наші війська також докладатимуть максимальних зусиль для того, щоб просунутися і вийти на лінію оборони ворога.

- Що буде тоді, коли наші сили впритул підійдуть до цієї лінії оборони? Наскільки важко з військової точки зору буде проривати цю оборону?

- Це залежатиме від того, наскільки успішно ми дійдемо до цієї лінії. Сьогодні ми знищуємо велику кількість ворога і фактично його послаблюємо. І може так статися, що на лінії оборони вишукуються російські війська, які вже понесуть великі втрати, можливо до 50 відсотків особового складу і техніки. Але вони будуть вже пошарпані в боях і не матимуть повноцінного бойового потенціалу, як військові частини і підрозділи. Ось що важливо.

І далі вже не буде важливо, наскільки міцна та лінія. Буде робота артилерії і авіації про пробиванню дірок у цій лінії і захід наших військ у ці дірки.

- То може наші партнери готують авіацію до певного періоду?

- Цілком можливий такий варіант, що авіація може з'явитися. Кудись же витрачається 100 мільйонів доларів, які були закладені у воєнному бюджеті США на підготовку наших пілотів. Я не виключаю раптовості появи авіації.

Другий варіант - вони можуть нам надати більше зброї, яка може бути використана нашою авіацією. Не виключаю і такий варіант, бо ті ж наші Міги переобладнані під західне озброєння.

Читайте: Багато знищеної техніки і солдат: свіжі дані про втрати армії РФ за добу

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів