RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Руки стають довшими: коли Україна "закриє" Чорне море

Удари по базах РФ показали силу української зброї

Удари по базах РФ показали силу української зброї Фото:

Вранці, 4 серпня, у Чорному морі біля Новоросійська внаслідок атаки морських безпілотників пошкодження отримав великий десантний корабель ЧФ ВМС РФ "Оленьогірський гірник", який нахилився на бік і був терміново відбуксований до порту. За вдалим рейдом стоять вітчизняні спецслужби та військовий флот. СБУ та командування ВМФ активно тестує вітчизняну флотилію морських дронів, про створення якої говорили ще з минулого року. Тепер, коли росіяни зірвали "зернову угоду" і б'ють по економічній та портовій інфраструктурі, у Києва готові жорсткі сценарії, щоб ще більше скувати позиції окупантів у Криму та в Чорноморській акваторії загалом. Подробиці читайте у колонці військового експерта Романа Світана, спеціально для "Апострофа".

Операція у порту Новоросійська проводилася СБУ спільно з вітчизняними ВМС. Вона показала, що у нас є можливість атакувати морськими дронами не лише базу в Севастополі чи Кримський міст, а й активно діяти по всій акваторії Чорного моря, де розташовані військові об'єкти росіян.

"Зернова угода", яку Кремль зірвав своїми діями, раніше лише сковувала наші можливості, хоча в нас уже минулого року були засоби, щоб активніше тиснути на росіян на морі. До цього ми працювали морськими дронами на базі у Севастополі, де росіян не рятували навіть бонові загородження. Удари по Севастопольській бухті були обґрунтовані, в тому числі й тому, що там можуть бути кораблі, з яких по українських містах запускають "Калібри".

Тепер самі ж росіяни визнають, що активність українських дронів (морських та БПЛА) суттєво зросла саме після того, як Москва в односторонньому порядку вийшла з угоди щодо зерна. В оточенні кремлівського диктатора забули, що є "ігри", в які можна грати удвох. Поки російське командування витрачає сили та кошти на терор цивільного населення, руйнування зернової інфраструктури а також господарських об'єктів загалом, ми вишукуємо слабкі точки у військовому потенціалі росіян і потужно на них тиснемо.

Читайте: У Чорному морі підбили російський десантний корабель: усі подробиці, фото та відео

Якщо дивитися на карту, то відстань від узбережжя Чорного моря, що контролюється нами, в районі Одеси і до Новоросійська становить понад 500 кілометрів. Є інформація, що окремі модифікації наших морських дронів можуть діяти на дальності до 800 км. Зважаючи на те, що одна така машина може нести близько 450 кг. вибухівки, то це добрий показник, який не обіцяє кремлівському командуванню нічого хорошого.

У середині минулого місяця СБУ та наші військово-морські сили вдарили по Кримському мосту, зруйнувавши частину автомобільного полотна. До речі, атаку на міст через Керченську протоку восени минулого року також було проведено силами СБУ.

Атаці на Новоросійськ передувала активна підготовча робота та тестування наших ударних можливостей. Кілька днів тому міноборони Росії повідомило, що кілька українських безекіпажних катерів були помічені ними на 340 кілометрах на південний захід від Севастополя. Тоді російське командування вирішило, що дрони цілилися в патрульні кораблі "Сергій Котов" та "Василь Биков".

Українські морські дрони проходять тестування в бойових умовах, щоразу нарощуючи дальність ураження цілей. У такій ситуації наступний масований удар по Кримському мосту – це лише питання часу. У росіян немає особливих засобів, щоб зупинити рій морських дронів, що йтиме на міст. Враховуючи, що кожен несе майже півтонни вибухівки, атака десятком машин здатна завдати ще більших руйнувань, ніж минулого разу.

Якщо дивитися на ситуацію ширше, то ми бачимо, що навколо окупованого Криму стискується залізний кулак, здатний дістати східніше кримської акваторії в Чорному морі. Якщо за морськими дронами у нас стоять СБУ та командування військово-морськими силами, то операції з використанням БПЛА планує та проводить переважно Головне управління розвідки Міноборони. Щодня ми бачимо удари по логістиці, військових складах, базах та аеродромах окупантів на території окупованого півострова.

У зоні особливої уваги лінія Керч-Феодосія-Сімферополь-Джанкою, якою йде постачання російського угруповання на півдні Херсонської та Запорізької області, а також Севастополь та північ півострова. Кримський міст під постійною загрозою чергової атаки, міст через Чонгар також під вогневим контролем ЗСУ, хоча окупанти всіляко намагаються замовчувати цей факт.

Все це посилюється для росіян тим, що з кожним днем українські "руки" стають дедалі "довшими". Сьогодні "дістали" до Новоросійська, кілька днів тому – вдало відпрацювали БПЛА по Москві, яка від північно-східного кордону України віддалена приблизно на 450 км.

Ми бачимо, що йде підготовка до серйозного удару або серії потужних ударів по позиціях ворога в окупованому Криму, а також по військових об'єктах, розташованих на території РФ. Варіанти можуть бути будь-якими – удар по Кримському мосту, потужна атака російських кораблів в Чорному морі або по базі в Новоросійську або тепер уже ракетний удар по штабах і пунктах управління на території Москви. Варіанти будуть найрізноманітнішими та несподіваними для росіян.

У нас є ракети "Грім", що б'ють на 500 км, є окремі модифікації С-200, здатні впоратися з такими завданнями. На окупантів у Криму чекає дуже гаряче завершення літа і дуже жорстка осінь.

Читайте: У Чорному морі підбито десантний корабель РФ: історія та характеристики "Оленьогірського гірника"

Читайте також

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни