RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нелегальний тютюн з легального конвейєра

Частина сигарет на тіньовому ринку походять з тієї ж фабрики, що й продані зі сплатою акцизу

Частина сигарет на тіньовому ринку походять з тієї ж фабрики, що й продані зі сплатою акцизу Фото:

З 1 жовтня в Україні спробують побороти "схему Duty Free" натютюновому ринку – коли офіційно виготовлені для безмитної торгівлісигарети насправді без належної сплати податків продаються всерединікраїни. Верховна рада ухвалила відповідний законопроект, його підписав Президент. Документ набуде чинності з «першого дня місяця, наступного за місяцем опублікування», а оприлюднили його 2 вересня. Після цьогозбуватитакийтоварчерезнелегальнімережімаєстатискладніше.

Довести зв’язок між виробником та сигаретами «на розкладці» незавжди просто. Журналісти “Апострофа” провели експеримент і придбалипачки низки брендів у офіційному магазині (з акцизною маркою) і на декількохнелегальних точках в Києві (без акцизних марок, частина “призначені дляпродажу Duty Free”). Ми замовили державну експертизу, яка показала:щонайменше в двох випадках легальна і нелегальна пачки зійшли з одногоконвейєра. Це дає можливість стверджувати, що частина виготовленої длясхеми Duty Free продукції явно потрапляла на тіньовий ринок з відома “легального” виробника.

Схему спробують згорнути

Половину всіх нелегальних сигарет в Україні продають за так званою “схемою Duty Free”. Міфічні покупці формально купують в магазинах безмитної торгівлі в аеропортах (так, під час війни і заборони на польоти!) і на автомобільних прикордонних пунктах десятки пачок сигарет щодня без сплати податків. Звісно ж, насправді цих продажів в таких обсягах не відбувається, сигарети з позначкою “для Duty Free” відправляються на “сірий” ринок: у анонімні телеграм-групи, на сайти тіньових інтернет-магазинів і на “розкладки” та кіоски “Дешевий тютюн” на базарах, біля метро і вокзалів по всій країні на 40-50% дешевше навіть суми податків з пачки, встановлених державою. За оцінками експертів, “на папері” до безмитних магазинів “їде, але не доїжджає” близько 150 млн пачок сигарет на рік.

Читайте також: Україна внесла виробників цигарок LD, Marlboro, Bond і L&M до списку спонсорів війни

Протягом літа депутати оперативно провели через парламент фактичну заборону продажу виготовлених в Україні сигарет у мережах безмитної торгівлі, а також суттєве обмеження продажу в таких пунктах іноземних тютюнових виробів (не більше 2 пачок на добу в одні руки). Закон, який минулого тижня підписав Президент, має на меті мінімізувати одну із наймасштабніших схем зловживань на тютюновому ринку. Попри те, що ініціативу підтримали антитютюнові громадські організації, експерти сумніваються в її ефективності, бо “тіньовики” знайдуть нові схеми. “Доки "сірих" гравців не припинять "кришувати" на високому рівні, перемогти нелегальний ринок не вдасться”, - говорила, коментуючи закон на стадії проекту, голова об’єднання “Укртютюн” Наталія Фесюн.

Бажання учасників схеми залишити собі ще трохи «на помідори» підтверджує і дивна історія з оприлюдненням документу. "Рада прийняла закон ще 10 серпня. Ми спеціально прискорювали його підписання і нарешті 30-го серпня його підписав Президент. Мали були одразу опублікувати, але магія! І в публікацію "Голос України" його дали тільки 2 вересня. Тобто - він вступить в силу не з 1 вересня, а тільки з 1 жовтня. Ось така затримка виграла для схемщиків цілий місяць і думаю десятки мільйонів", - написав у своєму Телеграм-каналі голова "профільної" ТСК в Раді, що займається нелегальним тютюном Ярослав Железняк.

У пошуках виробника

Одним з “тонких місць” при роботі зі "схемою Duty Free" є виявлення зв’язку між торгівлею нелегальною продукцією і її виробництвом. Зазвичай виробники відхрещуються і від контрабанди, і від нелегальних продажів, називаючи виявлені десятки і сотні пачок сигарет “підробкою” під їхній бренд. Сказати, що компанія не несе відповідальність за сигарети після того, як вони покинули приміщення фабрики - виробник не має права. Адже, за законом, виготовлення товарів для Duty Free відбувається під наявний контракт або на експорт, або на продаж в магазинах.

Зв’язок між виробником і конкретною пачкою можна виявити за допомогою експертизи. Справа в тому, що кожна окрема виробнича лінія з виготовлення та пакування сигарет залишає на тютюнових виробах та пакуванні специфічні, характерні тільки для неї "сліди". За їх сукупністю компетентні експерти можуть встановити, чи конкретно взята пачка сигарет була виготовлена на певному обладнанні. І, відповідно, порівнявши різні пачки можуть встановити їх однакове або різне походження.

Проведення відповідних експертиз дозволяє виявляти випадки виробництва на одному і тому ж обладнанні тютюнових виробів для легального та нелегального обігу і дає розуміння того, які сигарети з «тіньового ринку» виробляються на незареєстрованому обладнанні та/або на підпільних виробництвах. Це, в свою чергу, допомагає в розшуку, виявленні та ліквідації таких виробництв. Згідно з законодавством, криміналістичну експертизу у сфері виробництва тютюнових виробів має право проводити Київський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України (КНДІСЕ).

"Тіньові" і легальні сигарети - з одного конвейєра

“Апостроф” вирішив провести експеримент і з’ясувати, як працює ця експертиза. Ми купили кілька пачок сигарет різних брендів в офіційному роздрібному магазині (зі сплатою всіх податків) у столичному Оболонському районі і на "розкладці" (уже без акцизних марок) у Переяславі Київської області та на "блошиному ринку" у Києві. І відправили їх на експертизу. Серед іншого, ми попросили фахівців КНДІСЕ дослідити: чи були пачки з “білого” і “сірого” ринків виготовлені на одному обладнанні? чи відповідають написи і акцизні марки стандартам (тобто чи є пачки "оригінальними”, або ж підробками)?

Для дослідження ми взяли пачки сигарет Compliment (3 види) та Lifa (1 вид), які зазвичай фігурують в звітах Kantar як найбільш розповсюджені на “тіньовому” ринку, а також пари легальних і нелегальних Lucky Strike та Marlboro (останні можуть бути взагалі іноземного походження, судячи з написів про виробника і штрих-кодів). При цьому на пачці Lifa menthol без акцизної марки була позначка ‘For Duty Free Only’. На двох парах пачок Compliment було позначення, що вони виготовлені ТОВ “Винниківська тютюнова фабрика” (з акцизом) і Vynnyky Tobacco Factory (без акцизу). На Lifa була відмітка про Винниківську фабрику лише на “акцизній” версії. Саме сигарети виробництва цієї фабрики є лідером за обсягами продажів на тіньовому ринку, за даними досліджень та матеріалів тимчасової слідчої комісії Верховної ради з вивчення нелегального ринку тютюну і алкоголю (повна назва: “Тимчасова слідча комісія ВР з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки України, органів державної влади та інших державних органів, які здійснюють повноваження у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів”).

За даними голови ТСК Железняка, станом на травень 2023 року, серед брендів, маркованих для Duty Free або для експорту, що реалізуються нелегально, основний - Compliment (62%), а ще 8% у Lifa. Частка “Винників” в цьому “сегменті” становить 75%. У порівнянні зопублікованими трохи раніше даними Kantar за 2022 рік - цифри лише зростають. Попри те, що голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев стверджував, що фабрика переходить “у біле поле”. Втім, розраховані ТСК показники по сплаті податків з тони сировини демонструют заниження щонайменше в 2-3 рази, у порівнянні із середніми показниками по ринку.

Висновок, який зробили експерти КНДІСЕ, щодо обладнання, на якому виготовлено продукцію, показав: обидві пачки Lifa (і “легальна”, і безакцизна) зійшли з одного конвейєра, а пачки Compliment Red - ймовірно були виготовлені на одному обладнанні (форма, розміри та інші параметри пачок і сигарет ідентичні). У всіх інших парах збігів не знайдено.

Це підтверджує, що куплена на “тіньовому ринку” пачка сигарет, виготовлена на Винниківській тютюновій фабриці ідентична купленій зі сплатою всіх податків. При цьому “безакцизна” пачка була призначена для продажу в мережі Duty Free. Замість магазину Duty Free такі сигарети відправилися одразу на “тіньову” точку. А значить - щонайменше частина сигарет конкретного виробника продається з порушенням законодавства

Нашу контрольну закупку ми проводили у час відносного “затишшя” на тіньовому ринку, в лютому 2023 року, і розмаїття пропозицій було не таким великим. Натомість сьогодні торгівля в колишніх масштабах навіть візуально відновилась набагато активніше. Відтак за бажання можна повторити наш експеримент з більшою вибіркою різних брендів. Неважко передбачити, що результат буде схожим або ідентичним. Адже про факти роботи таких точок на вулицях і в мережі Інтернет говорять і народні депутати, і експерти ринку, відверто називаючи компанії, що займають “лідерські позиції”.

"Сірі" точки не закривалися

Нелегальний ринок сигарет в останні декілька років стабільно тримається в районі позначки 20%. Це означає, що кожна п’ята сигарета, придбана і викурена в Україні - це підробка або “тіньова” торгівля без належної сплати податків. За експертними оцінками, збитки, нанесені такою торгівлею, сягают 20 млрд грн. щорічно. У час війни - це недозакуплені танки і дрони для армії, адже військо фінансується саме з зібраних в Україні податків, тоді як інші, невійськові видатки - із коштів наших західних партнерів.

Голова ТСК Железняк, регулярн повідомляє про фактичну неспроможність силовиків ефективно протидіяти “тіні”. Приміром, на одному із засідань ТСК депутатам навіть довелось заключати з правоохоронцями своєрідне “парі”: якщо в регіоні будуть працювати нелегальні точки продажу алкоголю - начальник обласної поліції має подати у відставку. Про результати поки не чути. Натомість, за словами члена ТСК Олексія Жмеренецького, точки, на яких правоохоронці нібито проводили рейди і навіть звітували про це депутатам - після контрольної перевірки членів ТСК - виявились “живими” (що підтвердив і наш експеримент).

І в матеріалах ТСК, і в публічних заявах її керівництва, і в експертних оглядах та матеріалах ЗМІ назви компаній-виробників, що є ймовірними лідерами тіньового виробництва, ніхто особливо не приховує. “Проблемних” виробників відносно легко вирахувати навіть за відкритими показниками: наприклад, за мінімально сплаченим обсягом податків при закупівлі сировини для виробництва тютюнових виробів на тисячі тон.

“Затишшя” на тіньовому ринку спостерігалось приблизно три місяці зими - тоді, за даними джерел “Апострофа” в правоохоронних органах, поліція дійсно провела кілька показових рейдів, після яких “тіньовики” трохи зменшили свою активність. Втім, приблизно з кінця лютого точки на ринках і в Інтернеті почали відновлюватися знову. Голова комітету ВР з питань податкової політики Данило Гетманцев напередодні оприлюднив результати контрольної перевірки у містечку Кам’янка на Дніпропетровщині, де працює 240 нелегальних точок. «Три мережі. 1 - заступника мера, 2 - «бізнес». Правоохоронці бездіють. Мережі працюють у відкриту. Всі усіх знають. Будь-яка ініційована перевірка - вони зачиняються. На день. І знову відчиняються. Це зріз по одному не найбільшому місту області. У великих містах їх тисячі», - написав він.

Як буде працювати схема після ухвалення законопроекту 9315 – стане зрозуміло уже найближчим часом.

***

Щоб надати імпульсу роботі над фактами, виявленими експертизою, після публікації цього матеріалу ми готові надати її матеріали зацікавленим правоохоронним органам, керівництву та членам ТСК Верховної ради, профільним громадським організаціям. Ми сподіваємось, що це дасть змогу використати ці матеріали як доказ незаконної діяльності щодо виробництва та розповсюдження нелегальних сигарет та прискорити розслідування цієї незаконної діяльності.

Читайте: Чекаємо зростання "контрабасу": українці бурхливо обговорюють обмеження продажу сигарет

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів