RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Крим "осліп": росіяни втрачають найцінніше на півострові

Сергій Кузан про потужні вибухи в Євпаторії, удари по Севастополю і операцію на "вишках Бойка"

Сергій Кузан про потужні вибухи в Євпаторії, удари по Севастополю і операцію на "вишках Бойка" Наш "Нептун" б'є по окупантах в Криму Фото: forbes.ua

Спільними зусиллями підрозділів СБУ і ВМС України вночі 14 вересня проведено унікальну операцію поблизу Євпаторії, внаслідок якої знищено комплекс ППО "Тріумф" вартістю 1,2 млрд доларів. Ця та інші операції стали можливими після того, як наші вивели з ладу очі та вуха окупантів на Кримському півострові. Про важливість ударів по "вишках Бойка", сухих доках в Севастополі і "бавовну" в Євпаторії - в етері Апостроф TV розповів керівник Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан.

Бавовна у Євпаторії

Можна сказати однозначно - ураження відбулося. Першочерговими об'єктами для нас є засоби протиповітряної оборони окупантів. І те, що вони знаходяться у цьому районі - немає жодного сумніву. До того ж, були неодноразові свідчення і місцевих мешканців про переміщення і розгортання комплексів ППО.

Читайте: "Бавовна" в Криму: в чому причина успіху спецоперацій українських військових

Наскільки було можливо вразити одну пускову установку чи комплекс - це ми побачимо найближчим часом. Але вже очевидно, що окупанти намагаються приховати ці ураження, говорячи про те, що кілька десятків БПЛА були збиті ще на підході. Але очевидно, що збиття у небі однозначно не дають таких вибухів. Тому окупанти це приховують, розраховуючи, що їм вдасться приховати уражені об'єкти. І по цьому ми можемо скласти своє враження, що було влучання по якомусь цінному об'єкту для окупантів.

Взагалі нашими стратегічними цілями є засоби протиповітряної оборони, тому що позбавити окупанта очей у небі - це завдання підготовчого етапу будь-якої наступальної операції. Тобто спочатку ППО, потім знищення їхньої авіації, а далі можна говорити про морську або сухопутну компоненту.

Якщо ми подивимося географічно по карті, то район Євпаторії - це південно-західна частина Кримського півострова. Логічно припустити, що ми поступово долаємо ешелоновану систему ППО ворога. 23 серпня ми бачили знищення їхнього передового комплексу ЗРК "Тріумф" С-400 на мисі Тарханкут, там же була уражена радіо-локаційна система. Після цього було знешкоджено обладнання на бурових платформах, так званих "вишках Бойка", яке дозволяло росіянам здійснювати стеження за всією північно-західною акваторією Чорного моря. І одразу ми бачимо успішні прильоти по Севастополю, на які російська ППО не змогла відреагувати повною мірою. І ось зараз в районі Євпаторії, де стоять їхні системи ЗРК, РЛС - вони і були першочерговими цілями.

Дивіться: Катери-камікадзе атакували в Чорному морі російський корабель "Сергій Котов": що відомо

Хотів би наголосити, що одразу після операції по "вишках Бойка" ми бачимо настільки успішні прильоти по їхній найбільш захищеній військовій базі, якою вони вважають Крим. І ось нарешті, ми можемо застосувати по цих об'єктах наші ракети, як натякає командувач Повітряних сил, Storm Shadow. Це однозначно стало можливим лише після проведення підготовчих робіт по вибиттю очей і вух ворога. Тому будь-які засоби ППО ворога стають першочерговою ціллю для того, щоб пізніше можна було наносити удари такими ракетами як Storm Shadow.

Бавовна у Севастополі

Ушкодження великого десантного корабля "Мінськ" досягли критичного рівня. Пожежа, яка спалахнула після ударів, стала фатальною для "Мінська". Цей ВДК був дуже цінним у питанні забезпечення Кримського півострова.

Але крім "Мінська" знешкоджено підводний човен і власне сухі доки для ремонтування. Саме ці доки працювали цілодобово, бо кожен корабель чи підводний човен потребує ремонтних регламентних робіт. І лише у доку було можливо вразити той же підводний човен, який ми не можемо дістати десь у відкритому морі. І тому момент для удару був вибраний надзвичайно вдало.

Найголовніше, що ми безпосередньо уразили сухі доки. Це удар по інфраструктурі і логістиці росіян, бо кораблі поступово будуть втрачати свою боєздатність і виходити з ладу. Бо таких сухих доків є дуже обмежена кількість, а роботи на них розписані на місяці вперед.

Дивіться: В Севастополі потужна "бавовна": вражено два кораблі, судноремонтний завод охопило полум’я, фото і відео

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами