RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Війна дронів: чому росіяни панічно бояться українських безпілотників

В України є БПЛА, які здатні летіти до 1000 км

В України є БПЛА, які здатні летіти до 1000 км Лети пташечко, бий ворога Фото: armyinform.com.ua

Українські безпілотники вдень і вночі вражають ворожі цілі в окопах і бліндажах, а також полюють за технікою ворога та пропагандистів. Зокрема колаборант Володимир Сальдо страшенно боїться масових та головне точних ударів наших дронів-камікадзе. Крім того, наші дрони постійно "турбують" жителів російських міст, які кричать, де ж ППО. Тож чи змінюється у нас номенклатура безпілотників, які БПЛА використовуються для ударів по росії та яка кількість дронів потрібна для фронту - в етері Апостроф TV розповів військовий експерт і аеророзвідник Андрій Коваленко.

Переляк ворога

Істерика Сальдо не випадкова. Ворог давно помітив вплив українських дронів на перебіг бойових дій. На Бахмутському напрямку та під Авдіївкою ворог доволі часто втрачає техніку. Тиждень тому вибивалися дронами танки Т-90, інша бронетехніка вартістю понад 7 млн дол. Дрони-камікадзе б”ють у кормову частину танку і він зупиняється. А Сальдо ж просто вирішив хайпонути на цій темі.

Читайте: Зброя перемоги: як ATACMS, Taurus і танки Abrams вплинуть на наш контрнаступ

Ворог нарешті оцінив наші можливості. Фронт насичується ударними дронами, зростає кількість людей, які вміють їх виробляти, причому не лише в тилу. Виробництво відбувається і в самих батальйонах та бригадах інженерами. Тому фронт буде насичуватися і далі, зокрема за рахунок проекту Федорова "Армія дронів".

Технологічно дрони також змінюються, розвиваються різноманітні боєзаряди до них. Скоро Сальдо зможе і сам побачити, що заряди не такі вже й маленькі, і до нього прилетіть щось суттєве, що він востаннє в житті побачить.

Війна все більше має відчуватися на території росії. Вже її відчувають і Курськ, і Підмосков’я, і Тула, і дуже багатьох інших російських міст. Чим ширше буде охоплення території рф навіть БПЛА, тим важче ворогу буде прикривати зони, вони не зможуть переміщувати системи ППО в той же окупований Крим, куди прилітає дуже часто. Якщо продовжуватимуться атаки по різних об'єктах у росії, то у росіян виникатимуть логістичні проблеми.

Зараз пріоритетна задача - це знищення російського ВПК: підприємств, які виготовляють компоненти для ракет та дронів. Тому треба впливати на країну-агресорку не лише санкціями. Я чув такий вислів "Найкраща санкція - це “бавовна" - і з цим повністю погоджуюсь.

Читайте: "Шахед" вже не "мопед": як ворог покращує свої безпілотники для ударів по Україні

FPV-дрони

Чутлива тема - модернізація наших дронів, адже ворог теж постійно вдосконалює засоби РЕБ та методику перехоплення БПЛА. Тому наші інженери постійно працюють над удосконаленням захисту від РЕБів, використовуються різні технології. Сфера ударних БПЛА розвивається найшвидшими темпами. Дуже багато молоді задіяно у виробництві безпілотників, зокрема ударних - FPV-камікадзе: вони збирають ці дрони, пропонують інноваційні рішення тощо.

Загалом, є різні моделі FPV-безпілотників. Є FPV-камікадзе 3-5 км дії, є дальнольоти на 7-10 км - вони використовуються не лише для ударів, але й для розвідки.

Є взагалі БПЛА, які здатні летіти до 1000 км - там вже трохи інші двигуни та технології використовуються. Ключове зараз - це максимально захищати наші дрони від ворожих РЕБів. Для наших інженерів завдання №1 - щоб ударні БПЛА досягали кінцевої цілі.

Космічна розвідка ворога

Супутниковий зв'язок - це засекречена історія, як і його використання для безпілотників. Те, про що можна говорити - це GPS-модулі управління. За допомогою них вибудовується маршрут, ставляться мітки на карті, вводяться координати і дрон в автономному режимі летить до певної цілі. Так діють, наприклад, ворожі "шахеди". Вони переважно використовуються в автономному режимі.

Станція управління БПЛА дозволяє керувати найчастіше на дистанцію 150 км, бо починається дія ворожих РЕБів, які перебивають сигнал. Супутниковий зв'язок теж в певних моментах піддається впливу певних РЕБів. А от "Старлінк" - ні, тому що там супутників надто багато, щоб заглушити.

Made in Ukraine

Потреби у виробництві озброєння для ЗСУ різноманітні. Наразі потрібно чимало боєприпасів до гаубиць, ті ж стволи, бо вони при інтенсивному використанні дуже швидко виробляють свій ресурс. Потрібно нарощувати максимально високоточну натівську артилерію, міни до мінометів, танкові снаряди.

Тобто потрібно все, чим зараз живе фронт. Звінсо потрібні ракети до ППО та далекобійні ракети саме власного виробництва, бо іноземні ми не можемо використовувати по території росії. А власні далекобійні ракети відкривають можливості відповідати дзеркально на удари ворога по енергетиці.

Що стосується розміщення виробництва на території нашої держави, то це мають бути звісно підземні заводи і це цілком реально реалізувати.

Щодо виробництва БПЛА - кількість буде нарощуватись, в цьому не треба навіть сумніватися. Ми вже освоїли виробництво власних двигунів навіть для дронів FPV-камікадзе, бо ще рік тому використовувались китайські двигуни. Ключове зараз - нарощувати їхню кількість, щоб до кінця року закриту потребу у виробництві власних двигунів. Плати та мікроелектроніка - тут ми залежні від імпорту, але логістика налагоджена та буде теж збільшуватися.

Дуже радує те, що в підрозділах до "мавіків" долучаються FPV-дрони з хорошою оптикою. Єдина поки перевага "мавіка" - наявність тепловізора. Вже є розуміння, що нам потрібно мінімум 30 тисяч FPV-дронів на місяць. А якщо вийдемо на виробництво 50 тисяч - це буде ідеально для фронту. Завдяки ним ми збережемо купу життів наших воїнів і знищимо купу ворогів.

Дивіться: Україні потрібні десятки тисяч таких FPV-дронів: фото і особливості трофейної російської "пташки"

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами