RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Криптобіржа з Росії обслуговує терористів ХАМАС: деталі розслідування

Одна з найпопулярніших у Росії криптовалютних бірж Garantex переміщує гроші для олігархів, злочинних угруповань та терористичної групи, пов’язаної з ХАМАС.

Про це пише The Wall Street Journal.

Як йдеться у розслідуванні американських журналістів, у 2022 році Сполучені Штата наклали санкції на московську криптобіржу Garantex, щоб завадити росіянам уникнути фінансової блокади, запровадженої після повномасштабного вторгнення в Україну.

Читайте: США і Катар закрили Ірану доступ до розблокованої гумдопомоги на $6 млрд

Проте, як стверджується з посиланням на дані торгів та джерела, знайомих з фірмою, ця біржа стала основним каналом, через який громадяни РФ переміщують рублі в середині країни та виводять кошти за кордон.

У самій Росії обмін використовується для переведення рублів в інші валюти. Клієнти вносять рублі готівкою в офісах Garantex, щоб отримати криптовалюту, переважно у формі стейблкоїнів. Потім їх виводять за межі країни як традиційну валюту із мережі місцевих партнерів.

"Зростаюча роль Garantex як глобального каналу для незаконних коштів була підкреслена цього місяця доказами того, що палестинські бойовики частково фінансували свої операції через криптовалюту напередодні атак в Ізраїлі 7 жовтня", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що цифрові гаманці, контрольовані палестинським ісламським джихадом, який приєднався до ХАМАС в атаках, отримали через Garantex частину в 93 млн дол.

Згідно з інформацією платформи дослідження ринку криптовалют Coinpaprika, у липні транзакції клієнтів Garantex склали близько 865 млн дол, що більш ніж утричі перевищує суму, яку вона обробила за місяць, коли на неї були введені санкції.

Представник Мінфіну США заявив журналістам, що відомство шукає способи запровадження додаткових заходів проти тих, хто використовує Garantex для транскордонних переказів. Директор зі зв'язків із громадськістю криптобіржи Євгена Бурова у розмові WSJ натомість відкинула всі звинувачення на адресу майданчика. За її словами, керівництво біржі начебто "нетерпиме" до "відмивання грошей".

Криптобіржа Garantex була зареєстрована в Естонії у 2019 році. Через два роки її співзасновник Станіслав Другалев загинув у Дубаї за нез'ясованих обставин. Після початку війни в Україні криптобіржа перенесла свою IT-інфраструктуру до Росії та стала основним каналом для виведення коштів з країни. Її офіс розташований у вежі "Федерація" московського "Сіті".

Нагадаємо, що спецслужби США ще наприкінці вересня мали інформацію, що ХАМАС, ймовірно, готується до ракетної атаки на Ізраїль.

Також ми писали, що керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов впевнений, що у нападі ХАМАСу на Ізраїль є російський слід, починаючи від постачання зброї, закінчуючи передачею розвідданих.

  • Вас може зацікавити:

Знайдіть відмінності: у мережі порівняли риторику ХАМАС і Кремля про війну та масові вбивства

Біля "руки Ірану" стирчать "вуха Москви": на що сподівається Росія, розпалюючи війну в Ізраїлі

Чи причетна Росія до звірств ХАМАСу? В ГУР розповіли в деталях